Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Undviker Kalmar det "tuffa andraåret"? "För oss räcker det inte att vara okej"

ANNONS

Kalmar tippades i botten, men spelade sig till en slutspelsplats. 
Nu väntar det som brukar kallas för den “tuffa andrasäsongen”, eller? 
– Nu är laget byggt som jag tänkt mig, säger sportchefen Daniel Stolt. 

En längre intervju med Daniel Stolt om lagbygget kommer på hockeysverige.se.

När hockeysverige.se nådde Daniel Stolt för ett år sedan jobbade han natt och dag för att bygga ihop ett lag i sista stund till Kalmars historiska första säsong i Hockeyallsvenskan. När allt sedan var på plats sågades det hela rejält av experterna. Ändå står han och klubben nu, en säsong senare, inför ännu en säsong i serien. 

– Det förstod vi från början, att det kanske skulle vara det snacket. Vi har en annan syn på saker. Någon expert kallade oss för det sämsta allsvenska laget som gått in i en säsong någonsin och att det skulle bli en sistaplats. Det är lätt att sitta och säga det i augusti när vi är ett ettan-lag, men vi hade en annan syn på det, säger sportchefen när hockeysverige.se nu når honom igen. 

En sistaplats blev det inte. Kalmar överraskade och imponerade stort i perioder. Under Viktor Tuuralas ledning säkrade man i slutändan den sista slutspelsplatsen och hade dessutom hela 24 poäng ner till kval.

Stolt menar att det var skönt att undvika nedflyttning, men målsättningen var, och kommer att vara högre än så - trots experternas ord. 

– Vår inställning och målsättning var att knipa en av play in-platserna. För oss räcker det inte att vara okej - vi vill vara bra, säger han och fortsätter: 
– Vi har väl vissa interna förväntningar såklart, men jag har ingen aning om vad det finns för förväntningar från media eller fans just nu. Vi vill alltid vara bättre än säsongen innan. Sen måste man växa i sin takt. Det går inte att tro att vi bara ska bli ett topplag, det måste man jobba för och det tar tid. 

Det “tuffa andraåret": “Långt ner i hierarkin fortfarande”

Ofta pratas det inom sportvärlden om den “tuffa andrasäsongen”. Hur ska laget prestera när euforin kring uppflyttningen lagt sig och en mer långsiktig plan börjar ta form? Men för Stolt och Kalmar är frågan är om de inte fick stå emot den största stormen under jungfrufärden. 

– Nu har jag haft mer tid på mig att reflektera över säsongen som var och se över lagbygget på ett annat sätt. Förra årets lag var byggt för hockeyettan och vi hade en tanke, men den fick vi ju revidera efter avancemanget. Nu är laget byggt som jag tänkt mig, säger Daniel Stolt. 

Kalmars tränare, Viktor Tuurala. Foto: Bildbyrån.

Situationen var, som kanske bekant, helt annorlunda förra året. Då erbjöds man Kristianstads plats så sent som 13 juli och Stolt fick bygga om allt eftersom. Nu vet han för första gången att det är just ett allsvenskt lag som han sätter ihop. 

– Det är klart att det alltid är en fördel. Ett par förändringar räknar man ju med, men kanske inte så många som vi behövde göra under förra året. Det är en klar fördel att kunna ha en plan utstakad redan från början. Det är stor skillnad att ha vad som känns som en allsvensk trupp från början, säger han. 

Samtidigt som sportchefen och Kalmar redan gått igenom detta eldprov finns det fortfarande stora utmaningar och hinder kvar. 

– Vi ses fortfarande som en nykomling i sammanhanget, och en klubb som är rätt långt ner i hierarkin fortfarande. Det är många klassiska klubbar i allsvenskan och betydligt starkare ekonomier på många håll. Det är klart, det här är spelarnas jobb och det är klart att de ska tjäna pengar, men då faller vi bort när det kommer till vissa spelare. Även om jag känner att vi kanske borde få spelarna till oss rent hockeymässigt så räcker vi inte till lönemässigt, säger Stolt och fortsätter om bilden av Kalmar:
– Det är klart att många pratar gott om oss och tycker att det verkar vara ett bra ställe att vara på, men en del dyker inte ens upp som alternativ hos oss. Så kommer det nog vara något år eller två efter den här säsongen också.

Hur mycket tror du den där slutspelsplatsen betytt för att locka spelare?  
– Jo, det tror jag är viktigt, inte minst internt. Det är ett viktigt steg för oss att ta, att spela slutspelshockey i allsvenskan och känna på det. Det är klart att det säkert kan påverka lite grann, men framförallt ser jag fördelar från det internt. 

Bättre rustade: “Det funkar inte i allsvenskan”

En sak är säker enligt Stolt. Kalmar är bättre rustade inför 2024/25 när det kommer till både trupp och förmåga att stå emot press. 

– Det är klart det kommer vara förväntningar och säkert ett annat tryck på oss att vi inte ska vara i botten, men samtidigt har vi också sett vad vi behöver skruva på och vad vi tycker att vi gjort bra. Vi har med oss lärdomar från förra året som gör att vi ska klara av lite förväntningar och tryck också, säger han och fortsätter:
– Men absolut, andra året… jag ser det inte som enklare. Det är inte som att jag har fått tre gånger så mycket pengar. Då hade jag svarat ”det här kommer bli mycket enklare för att jag har kunnat köpa framgång”. Vi får fortsätta jobba på det sättet vi gjort med yngre och utvecklingsbara spelare. 

Vad är det för lärdomar ni tar med er? 
– Vi vet ju att det är en högre nivå och att det krävs att man levererar över 60 minuter. Vi fick en okej start, vilket man kanske kan få som nykomling när de andra inte tuggat igång. De kommer igång för eller senare. För oss gäller det att vara med från start och 60 varje match. Så tufft är det. I hockeyettan fanns det alltid något lag man kunde ställa ut skridskorna och sen slå på sista 15 minuterna. Det funkar inte i allsvenskan. 

Foto: Bildbyrån.


TV: Victor Hedmans ord om Steven Stamkos

Du kanske även vill läsa:
Power rank: Så står sig lagen i HockeyAllsvenskan - just nu
Plus Power rank: Så står sig lagen i HockeyAllsvenskan - just nu
Den här artikeln handlar om: