Erik Brännström, Nils Lundkvist och Alexander Nylander blir free agents i morgon.
Foto: Bildbyrån/USA Today Sports
NHL

Nils Lundkvist och Erik Brännström nobbas av sina NHL-klubbar

ANNONS

I morgon öppnar NHL sin free agent-marknad. Sent på söndagskvällen fick den flera svenska tillskott i form av spelare som inte erbjöds nya kontrakt av sina klubbar. Däribland Nils Lundkvist, Erik Brännström och Jesper Boqvist.

Under söndagen behövde NHL-klubbarna lämna in kvalificerande anbud till sina så kallade restricted free agents. De spelare som klubbarna inte erbjuder sådana anbud förlorar man rättigheterna till.

I den kategorin återfinns nu flera svenska spelare.

Det var nämligen flera tidigare högt aktade talanger som inte fick kvalificerande anbud och som därmed kliver ut på öppna marknaden under måndagen.

Nils Lundkvist, b, Dallas Stars

23-åringen tvingas lämna Dallas två år efter att klubben gav upp ett val i första rundan till new York Rangers för att värva den tidigare Luleåbacken. Lundkvist har under sina säsonger i Stars haft svårt att vinna coachen Pete DeBoers förtroende. Det blev extra tydligt i årets Stanley Cup-slutspel där Lundkvist spelade väldigt sporadiska minuter innan han slutligen förlorade sin plats i laguppställningen till farmarlagsbacken Alex Petrovic.

Erik Brännström, b, Ottawa Senators

25-åringen kom till Ottawa från Vegas Golden Knights i Mark Stone-trejden 2019 och har spelat 266 NHL-matcher för klubben de senaste fem åren. Brännström kommer från en säsong där han satte personbästa med 20 poäng (3+17) på 76 matcher. Han övertygade dock inte på ett sådant sätt att den nya klubbledningen i Ottawa, anförd av den tidigare backtuffingen Steve Staios som general manager, ville ge honom en förlängning.

Alexander Nylander, fw, Columbus Blue Jackets

Trots en succéartad säsongsavslutning med Columbus får Nylander kliva ut på öppna marknaden. 26-åringen trejdades från Pittsburgh till Columbus i utbyte för Emil Bemström i februari. Efter det sköt han elva mål och hade 15 poäng på 23 matcher. Sedan han draftades av Buffalo Sabres som åttonde spelare 2016 har Nylander hunnit spela för Buffalo och Chicago utöver Pittsburgh och Columbus. Totalt står han bokförd för 121 NHL-matcher och 49 poäng.

Jesper Boqvist, fw, Boston Bruins

För andra året i rad tvingas Boqvist kliva ut på free agent-marknaden efter att inte ha givits ett kvalificerande anbud. I fjol var det New Jersey Devils som valde att släppa forwarden som de draftade i andra rundan 2017. Den här säsongen fick den tidigare Brynäs-spelaren inleda i Bostons farmarlag Providence innan han växte in i kostymen och fick chansen i NHL. Där blev det 14 poäng på 47 matcher. Nu gör han lillebror Adam Boqvist sällskap på free agent-marknaden då han är på väg att bli utköpt ur kontraktet av Columbus Blue Jackets.

Jesper Boqvist blir inte kvar i Boston Bruins. Foto: Bildbyrån

Jacob Peterson, fw, San Jose Sharks

Efter en lovande första säsong med Dallas Stars 2021/22 tappade den tidigare Frölunda- och Färjestads-center sin plats i NHL. Han trejdades vidare till San Jose Sharks i fjol, men hamnade snabbt i AHL. Den gångna säsongen blev det bara sex poänglösa NHL-matcher. I AHL svarade han för 22 poäng på 40 matcher med San Jose Barracuda.

Simon Johansson, b, Minnesota Wild

Efter två säsonger med uteslutande spel för Wilds farmarlag Iowa i AHL får Johansson söka ny klubbadress. 25-åringen, som hade ett starkt år i Finland innan han flyttade till Nordamerika, stod för nio mål och 21 poäng på 72 matcher i AHL den gångna säsongen. Agenturen har tidigare hintat för hockeysverige.se att backen siktar på att stanna i Nordamerika.

Mattias Norlinder, b, Montréal Canadiens

24-åringen spelade sex NHL-matcher med Montréal första året (2021/22) efter att ha flyttat till Nordamerika. Sedan dess har det blivit spel med Laval Rocket i AHL. Den senaste säsongen svarade Norlinder för nio poäng (2+7) på 50 AHL-matcher. Även här har agenturen sagt att backen vill stanna i Nordamerika..

Filip Roos, b, Chicago Blackhawks

Efter att ha slagit sig in i Chicagos NHL-lag från start förra säsongen har det blivit få matcher i toppligan för Roos senaste året. 17 matcher under 2022/23 blev fyra matcher den gångna säsongen. I AHL gjorde den tidigare Bik Karlskoga- och Skellefteå-backen 16 poäng (2+14) på 59 matcher senaste säsongen.

Utöver dessa svenskar har Filip Johansson och Calle Själin också släppts av respektive klubb. De har båda skrivit på för Rögle i SHL.


TV: Melvin Fernström draftad av Vancouver Canucks

 

Den här artikeln handlar om: