NHL-DRAFTEN 2024
Michael Brandsegg-Nygård ser ut att bli den första norrmannen att väljas i första rundan av NHL-draften.
Foto: Uffe Bodin
NHL-draften

Michael Brandsegg-Nygård mot norsk hockeyhistoria i NHL-draften

ANNONS

I natt kommer det att skrivas norsk ishockeyhistoria på NHL-draften i Las vegas. Av allt att döma kommer både Michael Brandsegg-Nygård och Stian Solberg väljas i första rundan. Ett stort ögonblick för Norge.
– Jag vill visa att det går att komma från Norge och bli bra, säger Brandsegg-Nygård till hockeysverige.se.

LAS VEGAS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Norsk ishockey står i centrum på ett sätt den inte gjort sedan Mats Zuccarello fick sitt stora genombrott. Tack vare två unga norska hockeytalanger har sporten fått ett massmedialt utrymme som inte tillhör vardagen.

När – för det handlar inte längre om – Michael Brandsegg-Nygård och Stian Solberg i natt blir draftade i första rundan av NHL-draften i Las Vegas skrivs det norsk ishockeyhistoria.

Aldrig tidigare har en norsk spelare gått så högt i draften. Det tidigare rekordet innehas av forne Färjestads-forwarden Marius Holtet. Han valdes som 42:a spelare i andra rundan av Dallas Stars 2002.

– Jag har sett fram emot det här ända sedan jag fick veta att man eventuellt kunde gå i första rundan förra sommaren, säger Michael Brandsegg-Nygård när hockeysverige.se träffar honom på ett hotell i centrala Las Vegas.

Brandsegg-Nygård vill vara en förebild

Någon nervositet verkar trots det stundande ögonblicket inte finnas där. Det enda som stör Brandsegg-Nygård när vi ses är att han inte lyckats hitta en slips som matchar hans kostym.

– Nej, det blir bara otroligt spännande. Det vore otroligt coolt om man blev den första från Norge att gå i första rundan. Det är lite av ett mål jag satte upp för mig själv när jag blev rankad så pass högt. Men blir jag bara draftad kommer jag att vara nöjd, konstaterar han.

Vad betyder det för dig att gå i första rundan då?
– Det betyder mycket för mig. Jag hoppas att unga spelare i Norge ska se upp till mig och Stian, så att vi kan få andra att fortsätta med hockey och visa att det går att bli bra i Norge också. Jag vill försöka hjälpa till med det.

Ansvaret att vara en förebild är ingenting han duckar för.

– Det är bara kul det. Jag vill fortsätta lämpa för att nå målet att bli NHL-spelare. Det är bara att göra det jag har gjort hittills och köra på.

Michael Brandsegg-Nygård firar ett mål under hockey-VM. Foto: Alamy/AP Photo

Fick spela med idolerna Thoresen och Zuccarello

Bakom sig har 18-åringen en händelserik säsong med JVM i Göteborg, allsvenskt spel med Mora och avslutningsvis en VM-turnering i Tjeckien.

– Jag tar med mig att jag har fått erfarenhet av spel på seniornivå. Att få spela med Mora i allsvenskan regelbundet har utvecklat mig väldigt mycket.

Höjdpunkten var ändå VM, där han fick dela omkländningsrum och is med norsk ishockeys stora kungligheter, Mats Zuccarello och Patrick Thoresen.

– Det var otroligt kul att få vara med där. Det var bra tryck, och kul att få spela med de stora spelarna från Norge som man sett på TV sedan man var liten, men också att få spela och mäta sig med spelare från NHL.

Patrick Thoresen (40) är ju gammal nog för att vara din pappa.
– Haha, ja, det är han. Jag tror bara att han är fyra eller fem år yngre än pappa. 
– Det betydde mycket att få spela med honom. Det var kul att få lära känna “Zucca” också. Man har sett honom hemma på hallen i Oslo och hört så mycket om honom. Så jag gillade verkligen att bara få snacka med honom, och spela med honom förstås.

Hur är han som person?
– Han är en rolig person, gillar att skämta och ha kul i omklädningsrummet. Väldigt seriös på isen, men gillar att skoja till det utanför.

Valde Skellefteå AIK: “Vill ha mig lite extra”

I samband med VM i Tjeckien blev det också offentliggjort att Michael Brandsegg-Nygård kommer att spela SHL-hockey med Skellefteå kommande säsong. Många visade intresse, men svenska mästarna kittlade mest.

– Det kändes som de ville ha mig lite extra och hade en liten plan för mig. Sedan har jag hört hur bra de jobbar med unga spelare, med fysen under säsongen också, att de vill utveckla spelare. Jag tycker att det matchar mig. Det gav mig en bra magkänsla, så jag körde på det.

Innan han flög över till Las Vegas hann han få känna på den omtalade fysen. Men även den kultur av hårt arbete och viljan att vinna som finns inom klubben.

– Man märker på en gång att det är hög tävlingsnivå, och jag tror att det är bra om man ska vinna. Man märkte på innebandyn att det blev hett (skratt). 
– Men de tränar hårt och är disciplinerade och fokuserade under träningen. Det ska bli fint att få se hur det fungerar genom att följa med de andra. 

Men först ska han skriva norsk ishockeyhistoria.

Den här artikeln handlar om: