Alfons Freij är redo för NHL-draften 2024.
Foto: Uffe Bodin
NHL-draften

NHL-draften 2024: Alfons Freij om nervositeten inför första rundan

ANNONS

Att rankas i gränslandet mellan första och andra rundan av NHL-draften kan ge upphov till en del nervositet. Det kan Växjös backtalang Alfons Freij skriva under på, 
– Lite nerver har det hunnit komma, erkänner han för hockeysverige.se.

LAS VEGAS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det har gått i ett för Alfons Freij senaste månaderna. 

Växjös backtalang avslutade säsong med att ta ett brons med Småkronorna på U18-VM i Finland i maj. Därefter har det blivit klart med utlåning till Björklöven kommande säsong, samt varit en combine i Buffalo, där alla högt rankade draftaktuella talanger testas och intervjuas. Och innan han landade i Las Vegas härom dagen hann han med en camp med agenturen i Toronto.

– Man kände när man klev på planet hit att det började pirra i magen, säger 18-åringen när hockeysverige.se träffar honom dagen innan NHL-draften.
– Jag lämnade gubbarna i Toronto för 24 timmar sedan och lite nerver har hunnit komma, men det ska bli sjukt kul

Med sig till Las Vegas har han lillebror Alvin och halvbror Texas, sina föräldrar och sin farfar. 

– Riktigt kul att ha med alla som supportat och stöttat mig. Inte minst kul att farfar får följa med och uppleva det här, säger han tacksamt.

Ingen svensk i första rundan av NHL-draften?

Av förhandstipsen att döma kommer det sannolikt inte att gå någon svensk i första rundan av NHL-draften. Det blir i så fall första gången sedan 2010 som så är fallet. Men är det någon som har en chans att slinka in bland de 32 första är det antagligen Alfons Freij. Det kan med andra ord bli en nervös väntan för ynglingen i Sphere i Las Vegas natten mot lördag.

– Drömmen är såklart att bli vald i en förstarunda, men det kommer att bli en häftig upplevelse hur som helst. Vi får se hur det går. Ju högre jag går blir det en bonus, men som sagt sjukt kul, fastslår han.
– Men äh, det handlar mer om vad man gör efter draften, säsongen efter. Vad det än blir det bra i slutändan.

Freij, med rötterna i Blekinge, har liksom andra talanger födda 2006 och sent 2005 upplevt ett år där man varit under lupp. Scouter och hockeyjournalister har skärskådat deras aktioner på isen. 

– Till en början var det en förändring att komma in i året med mycket scouter på plats och så där. Men jag tycker att jag kommit in mer och mer i det. Jag avslutade säsongen starkt och jag ska väl inte säga att man blivit van vid det, men på ett sätt har man det. 

Efter draften väntar en NHL-camp någonstans i Nordamerika innan han slutligen kan få lite ledighet.

– Det blir lite till att följa strömmen. Det har varit intensivt hela sommaren egentligen, men jag har fått njuta och glassa lite också. Samtidigt är det väldigt kul, det man går igenom så det ska bli jättekul med draft och campen efteråt.

Var glassar Alfons Freij helst?
– Jag glassar hemma i Sölvesborg. Jag hoppas på fint väder nu när man är ledig i sommar, då kan ni hitta mig i Sölvesborg (skratt).


TV: Ur arkivet – Alfons Freij om sin utveckling i Växjö

Den här artikeln handlar om: