Foto: Martin Jansson
Intervju

Charlie Forslunds succé: "Wow, vad är det här?"

ANNONS

Charlie Forslund kom från ingenstans och tog Hockeyettan med storm. Nu siktar Faluntalangen mot att ta klivet till en större klubb – och det är inget brist på intresse.
– Det finns intressen från olika håll så när jag har spelat klart här får vi se vad det blir, berättar 17-åringen för Hockeysverige.se.
– Han vill ta chansen att gå vidare och då säger vi lycka till, säger Faluns sportchef Tomas Jonsson.

FALUN (HOCKEYSVERIGE.SE)

Han började säsongen i Falu IF:s J18-lag och avslutade den som en av de poängbästa U18-spelarna i Hockeyettans historia. Charlie Forslund kom från ingenstans och tog ligan med storm.

Nu siktar talangen på att ta klivet till en större klubb.

Det efter att ha fått ta en helt annan väg efter att ha blivit nobbad till TV-pucken och fått nej av flera hockeygymnasium. 
– Det har blivit lite oväntat. Från att missa TV-pucken, gymnasiet och allting så har jag fått ta den här vägen i Falun. Jag tycker att i år och förra året har det hänt något, spelare och ledare har hjälpt mig längs vägen. I år har jag fått chansen, och tagit den.

När det var dags för TV-pucken för 06:orna fick forwarden tidigt höra att det inte skulle bli någon turnering för hans del.

Något som bara skapade ännu mer brinn i kroppen.
– Det var en sommarvecka med 60 spelare men därifrån var det slut. Jag fick höra att “du inte är redo för det här”, och jag såg det mer som en tändvätska att motivera mig ännu mer. Jag har bevisat motsatsen mycket nu på slutet.

Samma sak var det när han sökte HG. “Tack men nej tack” var allt som oftast svaret. 

Hur var de tidiga åren när du fick så många nej?
– De här åren har varit lite upp och ner. Falun har varit ett bra ställe att utvecklas på även om det inte är en av toppklubbarna. Det var lite tufft där när man fick mycket svar nej. Jag hanterade det på rätt sätt. Istället för att gräva ner mig bevisade jag motsatsen.

Faluns sportchef Tomas Jonsson imponeras av resan, och hoppas att fler nu kommer att ta efter och se möjligheterna i att ta en annorlunda väg.
– Så länge man tycker att det är kul ska man spela hockey. För en vacker dag smäller det till, nu är det ett par år senare och nu vill alla ha honom. Så länge man har intresset och vill vara med, då kommer det hända grejer.

“Sen dess har det bara rullat på”

Den här säsongen har Charlie Forslund bevisat alla tidigare tvivlare fel. På 19 matcher i Hockeyettan blev lika många poäng. Samtidigt som han i slutspelet mot Kalix sköt tre mål och fyra poäng på tre matcher.

En utveckling som är minst sagt häftig.
– Jag började där i J18 och sen lite i J20. Där i december kom Torbjörn, tränaren i A-laget, och sa att nu får du vara med och träna här. Det var nervöst i början men redan i andra matchen fick jag förtroende att spela med Haglund-bröderna. Sen dess har det bara rullat på och poängen har kommit in.

Foto: Martin Jansson: Charlie Forslund i Falun.

Det var i december som Julian Parrée lämnade Falun, något som fick Tomas Jonsson att gå på jakt efter en ersättare. Sen visade det sig att den ersättaren redan fanns i föreningens juniorlag.
– Vi provade att sätta in honom med bröderna Haglund och då blev det sån succé. Han passade in där jättebra. Sättet han tog för sig på är jäkligt kul att se. Han är inte blyg utan han använder det han är bra på. Då behövde vi inte gå ut och värva.

Charlie, vad är det som gör att du har kunnat kliva in i seniorhockeyn och leverera direkt?
– Det är min speluppfattning. Det går fortare och de är större och starkare så man måste ha hjärnan med sig när man är därute.

“Nu kan man inte tro att man får upp 17-åringar varje år…”

Att klubbarna i Hockeyettan får upp egna talanger är minst sagt ovanligt. Oftast handlar det om SHL-lån och dylikt när det dyker upp unga, framträdande spelare i ligan.
– Det är en intressant liga. Den är bättre än vad många tror. Vissa kämpar för att hålla sig kvar och vissa för att ta sig till Hockeyallsvenskan. Det är ett lag som ska upp så det finns kvalité i ligan som har setts förbi lite.

Just att det är en egen produkt från Falu IF, som inte har varit bortskämda med egna talanger de senaste åren, gör det så klart lite extra speciellt.
– Desto roligare är det. Nu kan man inte tro att man får upp 17-åringar varje år. Är man tillräckligt bra får man chansen. Man måste prestera för att få chansen. Det är då man ser vad det är för individer. Sen är inte Charlie färdig än men han har det här viktiga spelet med puck. Sen finns det grejer han kan förbättra, säger Tomas Jonsson.

Foto: Bildbyrån. Tomas Jonsson är en av Faluns största spelare genom tiderna.

Vad var din reaktion när Charlie kom upp?
– Det var kul att se. Jag visste om honom för jag hade sett honom i någon J18-match. Han stack ut litegrann men jag hade aldrig kunnat drömma om att han skulle gå in och leverera på seniornivå. Han var med på nån träning och tog för sig rejält, då såg man “wow, vad är det här”. 
– Han var lite blyg och satt i ett hörn i omklädningsrummet och flinade lite. Han kommer bli en väldigt bra hockeyspelare om han sköter sina kort rätt.

Historiska säsongen: “Långt kvar till toppen”

Samtidigt som de flesta andra 06:or i landet spelar i J20 och J18 Nationell har Charlie Forslund fått känna på seniorhockeyn i tidig ålder.

Där det har varit en väg som inte har varit så vanlig de senaste åren. Men som kan visa sig vara minst lika bra.
– Jag tycker att det har varit en jättebra erfarenhet att få köra seniorhockey på den här nivån. Det är stor skillnad från division 2. Ettan har verkligen tagit kliv de senaste åren och blivit bättre. 

För att sätta den här säsongen lite i perspektiv är det den 16:e bästa U18-säsongen någonsin i ligan. Men kollar vi istället poängsnitt är det det sjunde bästa i historien, bland de som har spelat fler än fem matcher.

Namnen runt om honom är också minst sagt anmärkningsvärda där vi hittar sådana som Patric Hörnqvist, Niklas Olausson, Johan Ryno och Max Friberg.

Bild: Eliteprospects.

– Det var inget jag trodde innan säsongen. Efter första målet kom, det kom efter fem matcher till och med, sen dess har jag haft lite studs och puckarna har velat gå in. Det är självklart väldigt coolt att jämföras med dem. Bara för att man har gjort det… det är långt kvar till toppen.

Hur har du jobbat med att hantera allt runt om som har kommit av det här?
– Det är många som har sagt åt mig att hålla fötterna på jorden, och det tycker jag att jag har gjort. När jag har varit nere i J18 och J20 har jag inte ändrat något i spelet utan bara kört mitt race.  

“Tanken är att jag ska flytta”

Talangen ser nu också ut att vara förlorad för Falu IF. Målbilden är att gå till en större klubb.

Där förhoppningen är att hamna i mer av en elitverksamhet och spela mot jämnåriga. 
– Tanken är att jag ska flytta, men det är inget som är klart än. Det finns intressen från olika håll så när jag har spelat klart här får vi se vad det blir. Det blir intressant nästa år.

Falun har i stort sett gett upp på att behålla sin talang, och Tomas Jonsson förstår beslutet att prova lyckan någon annanstans.
– Egoistiskt hoppas jag att han är kvar ett år till och går klart gymnasiet. Jag inbillar mig att han inte skulle förlora på det. Samtidigt, jag flyttade också när jag var 17 år. Han vill ta chansen att gå vidare och då säger vi lycka till. Det är jätteroligt att han kommer fram så här och det ger ringar på vattnet för andra som ser det.

Foto: Martin Jansson. Det återstår att se var Charlie Forslund spelar nästa säsong.

Där speciellt två klubbar i närområdet, Leksand och Mora, säkerligen har tittat lite extra på Charlie Forslund.

Vad ser du själv skulle vara ditt nästa steg?
– Mitt nästa steg skulle vara att flytta hemifrån och testa på det. Det skulle gynna mig att få utmana mig med jämnåriga.

Till sommaren kan det också bli en draft, där det inte känns som någon omöjlighet att en klubb kan välja att ta en chans på 17-åringen.
– Självklart har jag alltid drömt om att få spela i världens bästa liga. Just nu är mitt favoritlag Toronto, jag gillar Auston Matthews. Jag har kollat på honom länge och tycker jag har lite liknande spelstil som han har. Det är därifrån jag har fått favoritlaget. 


TV: Magnus Welin om talanghetsen: "Det händer inte ett skit"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games