Så gick de stärkta ur coronasäsongen
Den gångna säsongen har varit en rejäl prövning för SHL-klubbarnas ekonomier. Men där många prognostiserar minusresultat i miljonbelopp – ser läget betydligt ljusare ut för laget med ligans minsta ekonomi: IK Oskarshamn.
– Vi hör signaler om att andra behöver dra ner på budgeten till nästa säsong vilket gör att vi förhoppningsvis kommer närma oss dem ytterligare, säger klubbchefen Martin Åkerberg till hockeysverige.se.
Förra säsongen omsatte IK Oskarshamn 65 miljoner kronor. Klart mest i klubbens historia – men klart minst bland SHL-lagen, där de flesta omsatte mer än det dubbla. När Oskarshamn slutade sist i serien var det ingen som höjde på ögonbrynen; spelarbudgeten var en spottstyver av de andra lagens – det gick helt enkelt inte att förvänta sig någonting mer från den småländska nykomlingen. Att sedan Coronapandemins antågande gjorde att de slapp kvala nedåt, var det nog många som tänkte att Oskarshamn borde vara riktigt glada för.
Ett år senare har klubben, med en elfteplats i SHL, överträffat alla rimliga förväntningar. Och där flera av ligans större klubbar fått brottas med rejäla ekonomiska utmaningar, är IK Oskarshamn på väg ut ur kristiderna med en av hockeysveriges mest välmående ekonomier i ryggen. Hockeysverige.se har pratat med klubbchefen Martin Åkerberg.
"KOMMER GÖRA ETT PLUSRESULTAT"
Hur bra mår egentligen IK Oskarshamn ekonomiskt?
– Vi mår bra. Vi har klarat av pandemin – eller ett år av den i alla fall – på ett bra sätt och går stärkta ur den här säsongen. Vi kommer att göra ett plusresultat, även om det är för tidigt att säga några exakta siffror.
Att vara klubben med minst ekonomi brukar en vanlig säsong inte direkt komma med några fördelar. Men den senaste säsongen har varit allt annat än vanlig, och eftersom Oskarshamn är det laget som normalt sätt tjänar minst på sina hemmamatcher, är de också det laget som förlorat minst när läktarna stått tomma. Martin Åkerberg kommer in på ett liknande resonemang när det gäller arenan:
– Vi har en liten arena som ägs av kommunen och är förmånlig för oss, utan några tunga kostnader att bära. Och är det någon säsong man drar nytta av att ha en liten arena så är det givetvis en säsong där man inte får ta in någon publik. Så det har varit fördelaktigt för oss.
Det kommer vissa fördelar med att vara den minsta klubben i pandemi-tider?
– Ja, men det tror jag. Vår fallhöjd är inte lika hög som dom andras och våra 15 miljoner som vi tappar i förlorade publikintäkter är nog minst av alla lag.
Be-Ge Hockey Center är med sin kapacitet på 3275 personer SHL:s klart minsta arena. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån
"SKÄNKT STORA SUMMOR TILL KLUBBEN"
Av de 15 tappade miljonerna har Oskarshamn blivit ersatta för ungefär hälften genom det statliga stöd som fördelats ut till SHL-klubbarna. Resten av de förlorade miljonerna har klubben täckt upp för på annat håll, bland annat genom permittering av spelartruppen. Men även om Martin Åkerberg menar att klubben gjort besparingar, framstår åtgärderna som rätt milda i jämförelse med andra klubbar.
– Vi har inte haft några lönesänkningar eller förhandlat bort bonusar, vilket många andra lag fått göra. Dessutom valde vi att avbryta permitteringen på spelarna så fort säsongen startade.
Uppsägningar av personal?
– Vi gjorde en uppsägning i våras när före detta sportchefen Daniel Stolt lämnade klubben, men i övrigt har vi kunnat behålla personalstyrkan.
Var har ni fått pengarna ifrån då?
– Vi hade en bra vår på så sätt att våra säsongskortsinnehavare tecknade sina säsongskort och våra partners tecknade sina avtal och när vi sen kom in i hösten fick vi ett tydligt besked från våra tio största partners som sade att de inte skulle kräva någon återbetalning. Så då kunde vi köra på.
– Sen har både privatpersoner och företag skänkt väldigt stora pengar till klubben under säsongen och det har vi återinvesterat genom att förstärka truppen i vintras. Men vi ska inte heller sticka under stol med att de statliga stöden självklart varit viktiga – för att inte säga direkt livsnödvändiga.
Martin Åkerberg har varit klubbchef i Oskarshamn sedan 2012. Foto: Suvad Mrkonjic
SHL-klubbarna gör bokslut över säsongen den sista april, vilket kan innebära att statens senaste stödpengar för perioden januari-april i år inte hinner räknas in i resultatet, då det inte beslutats om de specifika stödsummorna än. Detta innebär att SHL-klubbarnas redovisade resultat kan komma att vara några miljoner sämre än det faktiska resultat som inkluderar de retroaktiva stödmiljonerna.
För Oskarshamns del innebär dessa stödpengar ett extra tillskott till en redan bra ekonomi, som alltså även utan dem går mot ett plusresultat för säsongen. Och när andra klubbar nu har det tuffare ekonomiskt, har Oskarshamn chansen att utjämna budget-glappet.
– Vi går stärkta ur den här säsongen med en stabil ekonomi i ryggen och kan ligga kvar på den sportsliga ambition och budget vi har haft tidigare. Detta medan vi tror och hör signaler om att andra klubbar behöver dra ner på sina budgetar till kommande säsong, vilket gör att vi förhoppningsvis kommer närma oss dom ytterligare.
Har ni räknat med publik på läktarna i er budget till nästa säsong?
– Vi börjar bygga med samma budget som vi gick in i den förra säsongen med och det bygger på en försiktighetsprincip, där vi inte budgeterar med full publik, även om vi hoppas att restriktionerna släpper någon gång under säsongens gång. Trots att vi budgeterar med en publik som är långt ifrån full kan vi ändå behålla samma budget som förra säsongen.
"INTE HÅLLBART PÅ DEN HÄR NIVÅN"
Även om ekonomin är välmående är den alltjämt minst i SHL, och med tanke på att staden Oskarshamn är rätt liten och arenan är ligans minsta kan man fråga sig vad ni egentligen har för långsiktiga möjligheter att växa?
– En ödesfråga för oss om vi ska kunna vara med på den här nivån över tid är givetvis arenan, det ska vi inte sticka under stol med. Det kommer inte vara hållbart att spela på den här nivån med en sån här arena som inte bara är begränsad sett till publikplatser utan på alla möjliga sätt och delar. Nu har vi en bra dialog med kommunen och politikerna så vi hoppas på ett beslut under 2021 om en helt ny arena här.
– Storleken på staden kommer inte vara något problem enligt vår bedömning – dels har vi ett väldigt starkt näringsliv här som backar upp oss på ett alldeles utmärkt sätt och säkert kommer göra det i ännu högre utsträckning om vi får till en ny arena, men sen har vi också ett stort intresse i hela länet med många som kommer från närliggande kommuner till matcherna.
Hur Oskarshamns försök att etablera sig i SHL på sikt kommer att sluta återstår att se. Men klart är att man kan blicka tillbaka på sin andra säsong i svensk hockeys finrum med belåtenhet.
– Vi är stolta och jättenöjda över att ha kunnat skapa de resurser som har varit tillräckliga för att hålla oss kvar utan kval och att dessutom ha gjort plus i bokslutet. Sen gäller det går inte att slå sig till ro någonstans utan fortsätta jobba hårt. Vi kommer troligtvis fortsätta ha den minsta budgeten även nästa säsong, men när en storklubb som HV71 ramlar ut visar det att det inte bara är budgeten och ekonomin som är det viktiga – det finns andra värden också, säger Martin Åkerberg till hockeysverige.se.
TV: Summering: IK Oskarshamn 2020/21
Den här artikeln handlar om: