HOCKEY-VM 2024
Sam Hallam och Lucas Raymond.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

Besvikelse i Tre Kronor efter finalmissen: “Det är tungt”

ANNONS

Det blir ingen VM-final för Tre Kronor efter semifinalförlusten mot Tjeckien. 
Efteråt var det stor besvikelse hos det svenska laget. 
– Vi hade velat ha ett annat slut så det är tufft, säger Lucas Raymond. 

PRAG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter att ha vunnit alla åtta matcher i turneringen inför lördagens semifinal mot Tjeckien så hade det byggts upp höga förväntningar på Tre Kronor

Men det blir inget guld på Hockey-VM för svenskarna. 

Efter 7-3 till Tjeckien så står det klart att laget i stället får spela bronsmatch. 

– Det börjar med lite motstuds och otur. Sedan blir vi frustrerade när de gör fyran. Det får inte hända, säger Marcus Johansson i mixade zonen efter förlusten och fortsätter: 
– Vi försöker komma tillbaka in i det men stundtals så pushar vi väl för hårt och släpper till lägen åt andra hållet. Vi ger dem lite för mycket i dag. 

Även Lucas Raymond försöker sätta ord på sina känslor efter den tunga förlusten. 

– Det är surt… Jag hade gärna spelat final i morgon, säger Raymond och fortsätter:
– Det är tungt… Vi har haft en extremt bra grupp, eller har en extremt bra grupp, där inne. Vi hade velat ha ett annat slut så det är tufft. 

“Det är det mest frustrerande”

Tre Kronor tog ledningen två gånger om i första perioden men tappade sedan till 2-2 och i den andra perioden så ryckte Tjeckien sedan iväg till 5-2 och kunde sedan vinna med 7-3.

– Det var väl nästan det mest frustrerande tycker jag. Vi gör 1-0 och 2-1 och då måste vi stänga ner lite bättre och inte släppa tillbaka dem in i matchen direkt. Sedan får man väl säga vad man vill om målen… När vi tar tag i matchen direkt så måste vi markera att vi tänker fortsätta, säger Marcus Johansson. 

Raymond menade att inte var lätt att identifiera vad som gick fel. 

– Det är svårt att säga så här direkt efter. Vårt försvarsspel har varit extremt bra hela turneringen men vi tappade lite det i dag. Jag tror att det är där som det avgörs, säger 22-åringen och fortsätter: 
– Vi gör en bra första period och sedan i andra perioden går det väldigt fort väldigt snabbt. Vi tappar en del men sedan kommer vi tillbaka och ger oss själva en bra chans i tredje. Men det studsar inte riktigt med oss och de är väldigt effektiva. Det är surt. 

Lucas Raymond var rejält besviken efter förlusten mot Tjeckien. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Sam Hallam: “Tufft att flera grejer ramlar över oss”

Sam Hallam var dock mer ingående i sitt svar angående prestationen i matchen. 

– Jag tycker att vi kommer ut jätte-, jättebra. Vi har bra fokus, vi spelar på rätt sätt. Trots att vi får en utvisning efter tre sekunder så hanterar vi det på ett jättebra sätt och tar över direkt efteråt och får utdelning. Tyvärr kanske det var lite väl enkla mål emot, redan i första. Jag trodde att det var en engångsföreteelse men tyvärr så fortsatte det i andra. 
– Vi släppte två tekningsmål på sätt som vi inte hade behövt göra, sedan är det en studs via en domare till ett fritt läge och det är en studspuck och en tappad puck på offensiv blålinje som går rakt till ett friläge. Vi har också ett tre-mot-ett-läge emot där vi har tre forwards bakom förlängda och hoppar med en back efter sargen. 
– När man lägger ihop det i en och samma match så blir det ju för mycket, vi hade kunnat hantera ett av dem, kanske två till och med. Jag tycker att efter deras femte mål, när vi börjar trycka tillbaka, så ser det väldigt bra ut igen och tjeckerna ser lite skakiga ut. Då ser det ut som det gjorde i första tio minuterna. 
– Vi gör ett mål i powerplay, har verkligen att vi har bud på ett till där och inför tredje så kände vi att vi hade en bra chans att göra två mål och sedan ett tredje mål för att vinna. Tyvärr kommer vi inte ut med samma tryck i tredje – samtidigt som jag tycker att tjeckerna steppar upp sitt spel i tredje.

Enligt Hallam så släppte Tre Kronor in dåliga mål vid fel tillfällen vilket visade sig bli väldigt kostsamt. 

– Det är tekningar i egen zon där vi går lite fel på dem. Sedan får de maximal utdelning där också. Det är ett skott som studsar i bröstet (på målvakten Filip Gustavsson) och studsar rätt ut till deras klubba och så singlar den i en båge över. Det är sådan hockeyn är. 
– Det andra målet kommer rakt på bladet för en “one-timer”, vi kan göra det lite bättre i uppställningen där men det är fortfarande svårt att försvara mot det där. Tredje målet studsar på domaren, förklara gärna det. Det är väl också därför vi älskar den här sporten att det händer sådana saker. Men det är tufft att det är flera grejer ramlar över oss i en och samma match. 

Orden om målvaktsbytet: “Lastar inte Gus för det”

Efter 5-2-målet så valde förbundskaptenen att byta målvakt då Filip Gustavsson fick lämna plats för Samuel Ersson. Enligt Hallam var det dock inte aktuellt att ha bytt målvakt tidigare. 

– Trean och fyran kom så tätt och jag kände att om det kommer ett till… Jag lastar inte “Gus” för det men när de gör sitt femte mål så var det definitivt läge för oss att försöka förändra lite mindset med halva matchen kvar. Tyvärr får målvakten klä skott lite för att skapa en effekt för övriga laget. 

I gruppspelet mötte Tre Kronor bara USA av medaljkandidaterna medan det fanns fyra heta topplag i den andra gruppen i form av Kanada, Schweiz, Tjeckien och Finland. Om det påverkade Sveriges form i de avgörande matcherna kan inte förbundskaptenen svara på. 

– Det är jättesvårt att svara på. Vi hade en bra känsla och tyckte att spelet såg bra ut, det är mer att vi släppte iväg matchen. Jag tycker att vi har spelat tillräckligt med tuffa matcher för att inte göra det, avslutar Sam Hallam.


TV: Sverige förlorade stort i semifinalen mot Tjeckien

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL