HOCKEY-VM 2024
Se målen i videospelaren ovan.
Video: Viaplay
Hockey-VM

Fabian Zetterlund om rekordet: “Det var nog något nytt”

ANNONS

Lettland gjorde två mål på 23 sekunder för att gå från 2-0 till 2-2.
Sverige var då ännu bättre och gjorde tre mål på 26 sekunder och gick från 2-2 till 5-2 för att sätta ett nytt VM-rekord. 
– Det är kul, det har jag inte var med om tidigare, säger Fabian Zetterlund som sköt två av målen. 

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Förra året så tog Hockey-VM stopp för Tre Kronor i kvartsfinalen då Lettland skrällde med 3-1 i Riga för att ta en historisk seger och skicka ut Sverige ur turneringen. 

Nu ställdes lagen mot varandra i gruppspelet av årets VM-turnering i Tjeckien och då fick Sverige revansch genom att vinna med 7-2. En av spelarna som var med under fjolåret är Fabian Zetterlund och han fick nu sin revansch för förlusten i fjol.

– Jo, det blev det. Det är såklart jätteskönt. Vi gör en bra match helt enkelt. Vi kommer tillbaka där efter 2-2 och är ruskigt starka. Det visar en lagmoral, säger Zetterlund efter segern. 

Zetterlund gjorde ett mål mot Kazakstan och dubblade nu den notering genom att smälla till med två mål i segern mot Lettland. 

– Det hände ju snabbt där ute. Jag fick lägena och utnyttjar mitt skott och det gick in, säger han.

Tre mål på 26 sekunder – nytt VM-rekord

Ja, snabbt gick det verkligen. 

Ställningen var 2-2 när Zetterlund slog till för första gången. 17 sekunder senare gjorde han sitt andra mål i samma byte och därefter sköt Joel Eriksson Ek också ett tredje mål direkt i bytet efteråt. 

Sverige gjorde då tre mål på 26 sekunder för att gå från 2-2 till 5-2 – och det är nytt VM-rekord sett till de snabbaste tre målen någonsin i mästerskapets långa historia. 

För Zetterlund var det dock inget nytt att ha gjort två mål på kort tid. 

– Yes, det har jag gjort den här säsongen. Det var kanske inte 17 sekunder men jag gjorde två i ett och samma byte i varje fall. 

Men tre mål på 26 sekunder kan väl inte ha hänt dig tidigare? 
– Nja, det kanske jag inte har varit med om. Det var nog något nytt.

“Vi pratade i båset och sade: ‘fan, nu vänder vi det här’”

Tre Kronor hade tagit ledningen med 2-0 i första perioden men tappade sedan till 2-2 och fick sedan spela boxplay i fem minuter efter att Rasmus Dahlin fått matchstraff för en huvudtackling. 

Men sedan kom Sverige igång igen med de tre snabba målen och kunde sedan kontrollera resten av tillställningen och vinna med 7-2. 

– Jag är väldigt nöjd med vår respons på två snabba mål och en femminutersutvisning emot oss. Jag är både nöjd med hur vi spelet i fyra-mot-fem där och sedan hur vi tar tillbaka det och sätter oss i förarsätet, säger förbundskapten Sam Hallam.  

Fabian Zetterlund har nu gjort tre mål på de två senaste matcherna. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Fabian Zetterlund gjorde alltså två av målen och fick stanna kvar på isen efter det första målet. Men själv menar värmlänningen att han inte kommer ihåg vad han fick för direktiv av Hallam när han fick stanna kvar på isen och kunde göra sitt andra mål. 

– Jag kommer inte ihåg, han sade väl ingenting tror jag. Jag var så inne i mitt där själv, klubban var uppkörd och allt sådant där. Jag kommer inte ihåg någonting faktiskt, jag vet bara att två mål gick in och det var skönt, säger Zetterlund. 

Vad var det som gjorde att ni bara kunde gå ut och köra och få de där snabba målen efter att ha dödat den utvisningen?
– Vi pratade i båset och sade “fan, nu vänder vi det här”. Vi började spela vårt spel och då händer det grejer där ute, det ser väl alla. 

Enligt förbundskaptenen Sam Hallam kan det också ha varit bra för Tre Kronor att få lite motgång efter flera enkla och dominanta segrar i rad mot Polen, Tyskland och Kazakstan. 

– Det var bra för hela bänken, coachstaben och allihopa att känna på det. Sedan ska vi inte segla iväg för vi fick ju perfekt utdelning också. Men när det väl hände så var väl känslan att det kanske var bra för oss att vi får känna på att spela lite mot publiktrycket och motståndare som går all in i varje situation, säger Hallam.


TV: Dallas vidare till konferensfinal

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL