U18-VM

Brons till Sverige i U18-VM - efter rysaren: "Oj så skönt"

Bronsmatchen mot Slovakien blev en rejäl rysare. Efter bortdömda mål och missade lägen kunde Lucas Pettersson till slut skjuta VM-medaljen i U18-VM till Sverige.
– Oj så skönt för hans del och för Småkronorna, säger SVT:s Dusan Umičević under 4–0-matchen.

Efter den tunga förlusten mot Kanada i semifinalen återstod en utmaning i U18-VM för Sverige. På andra sidan i bronsmatchen stod ett Slovakien som i sin tur gjorde det tufft mot storfavoriterna USA i sin semifinal. Då bjöds publiken i Esbo på en riktig rysare.

Det dröjde hela vägen fram till den 39:e minuten av mötet innan pucken trillade in i nätet. Lucas Pettersson (MoDo) såg då ut att ha tryckt in 1–0 för Småkronorna, men efter en coach challenge framkom det att målet gjorts efter en offside-situation. 0–0 stod därmed kvar på resultat-tavlan inför sista 20.

Tog revansch - med avgörandet

Svenskarna var nära flera gånger om att ta ledningen i matchen, men båda målvakter såg till att hålla kvar sina nollor - fram till minut 50 då Lucas Pettersson fick sin revansch till 1–0.

Målet innebar att svenskarna till slut hade en ledning att spela på, men samtidigt att Slovakien började bli mer och mer desperata. Då är det inte helt dumt att ha en storspelande Love Härenstam (Luleå) i kassen.

– Härenstam är inne i zonen. Kolla på den där räddningen. Han får ut vänsterbenet på något mirakulöst sätt. Styrningen är riktigt farlig. En nyckelräddning för Småkronorna. Vilken match han gör. Det är en femstjärnig insats, säger SVT:s Dusan Umičević efter flertalet räddningar med några få minuter kvar.

Härenstam fick till slut jubla vid slutsignalen och konstatera att han räddat 36 puckar och även sett 2–0, 3–0 och 4–0 trilla in mot slutet genom Melvin Fernström, (Örebro), Alfons Freij (Växjö) och Victor Eklund (Djurgården). Det innebar ett VM-brons till Sverige.

TV: James Hagens slår Kutjerovs 13 år gamla poängrekord