Johan Eriksson, Oliver Eriksson och Stig Salming.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Stig Salming: "Långsökt för mig att ens tänka tanken"

ANNONS

I sommar går startskottet för Oliver Erikssons resa från Kiruna till Ystad – på inlines. Detta för att samla in pengar till Börje Salmings ALS-stiftelse.
På vägen kommer Eriksson att få stöttning av Stig Salming.
– Jag är mäkta imponerad att man drar i väg på något dylikt, säger Salming till hockeysverige.se.

BERZELII PARK/STOCKHOLM (Hockeysverige.se)

Nyligen kunde ni här på hockeysverige.se läsa om Oliver Eriksson som för att samla in pengar till ALS-forskningen kommer åka rullskridskor från Kiruna till Ystad. Målet är att få ihop 500 000 kronor. En som gett sin välsignelse för projektet är Stig Salming, bror till Börje Salming och en av ambassadörerna för ALS-stiftelsen. 

– Jag kan väl säga så här att det skulle varit långsökt för mig att ens tänka tanken att göra något dylikt, säger Stig Salming med ett skratt då hockeysverige.se träffar honom, Oliver Eriksson och pappa Johan Eriksson under ”En kväll för Börje”. 
– Jag är mäkta imponerad att man drar i väg på något dylikt, men samtidigt när Oliver gör det för en sådan här sak skull är det extra värdefullt. 

Tänker inleda äventyret på Börje Salmings gata

Oliver Erikssons planerar att inleda äventyret på Börje Salmings gata i Kiruna, något ”Stigge” uppskattar. 

– Det vore inte fel. Att stå precis vid den skylten och gasa i väg. 

Står du och flaggar i väg Oliver då?
– Okej, ja jag kommer. Tanken är också att jag ska möta upp Oliver efter banan. I alla fall när han passerar i Falun. Jag ska ha koll så jag kan vara där när han åker förbi. 

Börje Salming är en ikon både i Sverige och i Toronto. Foto: Ronnie Rönnkvist & Arkiv

Hur tänker du kring all uppslutning som är kring allt som händer i din lillebrors anda?
– Jag är förvånad samtidigt som när jag förstår syftet känner att det är starkt att alla ställer upp då det viset man gör. Att skulle bli så här stort… Jag vågade nog inte ens tänka den tanken. 
– Det är som jag sa i fjol när jag stod här på scenen under ”En kväll för Börje” att när vi nu väl har fått i gång den här vågen gäller det att vi rullar vidare på den, att vi surfar med och försöker ta vara på det intresset som byggts upp.
– Det Oliver gör är perfekt eftersom det är åter en grej som gör att ALS-stiftelsen och kampen mot den här hemska sjukdomen hamnar på kartan. 

Är det en form av terapi för dig att jobba i Börjes anda?
– När det här dök upp kände jag att i den mån jag kan, hinner och orkar ska jag ställa upp för den goda sakens skulle. 
– Helt klart gör jag det för den fina sakens skulle. Jag tänker också på Börje varje gång jag gör något i den här vägen. 

Oliver, vad betyder det att ha Stigs stöd i den här resan du ska ge dig in på?
– Jättemycket såklart att Stig, Börjes bror, supportar min resa så pass mycket som han och övriga stiftelsen gör. 
– Nu då det blivit officiellt har jag redan hunnit blivit förvånad över hur många människor som involverar sig, vill hjälpa till, tycker det jag ska göra är kul och supportar mig med saker. Jag är jättetacksam över den uppslutning det blivit kring projektet redan nu. 

"Gensvaret har varit väldigt"

Det är ungefär två veckor sedan hockeysverige.se kunde berätta om Oliver Erikssons projekt för att samla in pengar till ALS-forskningen och gensvaret hos folk har var varit fantastiskt. 

– Gensvaret har varit väldigt bra. Bättre än att jag tott att det skulle vara. Det är många som hör av sig och, som jag sa, vill hjälpa till med projektet. Nästan att jag måste säga nej till vissa för att själv fortfarande ha kontroll över allting. 
– Många hör av sig och vill hjälpa till med att fixa mat och boende utefter vägen. Jag kan bara säga att det hittills blivit jättebra och jag är, som sagt var, väldigt tacksam. 

Och hur går träningen?
– Den rullar på bra. Jag är inne på fjärde träningsveckan nu och uppe i 14 timmar träning i veckan. Sedan kommer det trappas upp till 20 timmar om några veckor för att sedan trappas ner lite ju närmare åkningen. 

Oliver Eriksson har påbörjat hårdträningen. Foto: Ronnie Rönnkvist

Tar emot honom i Ystad: “Hoppas många fler kommer”

Pappa Johan Eriksson har själv åkt nästan samma sträcka på inlines som han son ska göra och vet vad som väntar. 

– Det är både spännande och roligt det Oliver ska göra. Framför allt är det kul eftersom Börje stöttade projektet jag hade 1998. Med det här knyter man ihop allt på något vis. 
– Även om det är fantastiskt roligt är jag såklart lite nervös också eftersom jag nu är pappa. Då jag åkte var jag bara ung och dum, säger pappa Eriksson med ett skratt. 

Vad var den tuffaste delen då du själv åkte?
– Vinden och knäna. Du upplever aldrig att du har medvind utan motvind hela tiden. Sedan tar knäna stryk av att det vibrerar hela tiden. Dessutom hinner du tänka en hel del. 

Kommer du själv finnas med utefter banan?
– Inte hela vägen, men under många delar av sträckan. Då får jag också chansen att återuppleva lite av det jag var med om.

Stig Salming:
– Jag vill få det sagt att jag absolut kommer vara och ta emot Oliver i målområdet i Ystad. Jag hoppas också att många fler kommer komma dit.


TV: Höjdpunkter från Jesper Fasts säsong

Den här artikeln handlar om: