Foto: Simon Eld & Bildbyrån (Montage)
Junior-SM

Leo Berggrens revansch - efter skadan: "Tagit väldiga kliv"

ANNONS

Från endast tolv spelade matcher till hyllad för sin resa tillbaka. 
Lördagens brons blev en rejäl revansch för Brynäs Leo Berggren. 
– Han har tagit väldiga kliv den senaste tiden, säger tränaren Henrik Glaas.

ÖRNSKÖLDSVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)

För ett år sedan satt han på läktaren när Brynäs U16 säkrade sitt guld. Nu har Leo Berggren fått sin revansch - genom en 8–4-seger mot HV71. 

– Det är skönt såklart, jäkligt skönt. När man inte fick vara med förra säsongen så fick man vara med nu istället, säger 16-åringen efter bronsmatchen i JSM och fortsätter: 
– Vi jobbar för varandra och alla tycker det är kul att vinna. Vi är riktiga vinnarskallar. Det är ett sånt jäkla “go” i gruppen, så vi är jobbiga att möta.

Det var ett hyfsat mål du gjorde också?
– Ja det var skönt. Jag fick en bra pass av (Felix) Åkerson

När han nu står med sin bronsmedalj runt halsen gör han det efter en imponerande säsong, men vägen dit har som ni förstår, inte varit spikrak. Forwarden lämnade Hille/Åbyggeby för spel i Brynäs U16, men hamnade istället på skadelistan.

– Det var en gammal fotbollsskada faktiskt. Det var en bit brosk som lossnade i knät, så jag behövde ta ut den och sätta in en fejk. Nu är det bra. Det håller väl ett tag, till jag blir gammal i alla fall, berättar han. 

Totalt blev det endast tolv spelade matcher under hela säsongen.

– Det var tufft, men det var inget jag kunde göra åt. Jag hade ont när jag spelade i början på föra säsongen. Det var bara att göra det och sen köra hårt i gymmet, säger han och fortsätter om att han då “missade” guldet med U16: 
– Man ville ju vara med och vinna… men det kändes som att jag var med eftersom jag var där nästan varenda match och kollade.

Vägen tillbaka: “Han har tagit väldiga kliv”

Ändå gav sig inte 07:an. Denna säsong har han tagit klivet upp i J18 - och levererat. Eller vad sägs om 22 poäng på 37 matcher över hösten och våren.

– Han har tagit väldiga kliv den senaste tiden. Var skadad mer eller mindre hela förra säsongen i U16 efter operation. Han har kommit igång mer och mer och mer. En oöm fartfylld och fysisk forward. Det ska bli jäkligt kul att se vad som kan hända nästa säsong. Då kommer han även få större roll i J18, sade tränaren Henrik Glaas till Hockeysverige i februari.

Själv berättar Berggren att han lagt ner hårt jobb. 

– Jag har stått och skjutit lite extra i skottältet i Monitor ERP Arena. Jag har försökt jobba tillbaka och träna upp knät, jobbat hårdare. 

Känner du själv att du tagit stora kliv?
– Ja, jag har växt nästan tio centimeter på ett år. Jag har blivit både starkare och fått lite självförtroende. 

Hjälpte tiden i gymmet på det sättet?
– Jag var ju ganska tunn förra året, men nu har jag byggt på mig lite. Jag får köra hårt i sommar så blir det en bra säsong nästa år. 

Vad har du för förhoppningar inför nästa år?
– Det är väl att vinna SM-guld igen, men kanske också att få spela någon match med J20. Man kan alltid hoppas, avslutar han.


TV: Brynäs supertrio hyllas: "Det är något helt unikt"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL