Foto: Ronnie Rönnkvist / Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Markus Näslund om MoDos succé: "Vunnit när de inte spelat på topp"

ANNONS

MoDo vann HockeyAllsvenskan och leder nu den allsvenska finalen mot Djurgården. Tre segrar är allt som skiljer dem från spel i SHL. För hockeysverige.se ger den tidigare storspelaren och general managern Markus Näslund sin syn på MoDos succésäsong.
– De har stått pall för det trycket, vilket är starkt.

Den hockeyallsvenska finalen börjar redan efter en match likna en rysare i bästa Alfred Hitchcock-klass. MoDo tog ledningen i serien med 1-0 genom att vinna sin första hemmamatch. Ny match i Hägglunds Arena i kväll. Matchstart 19.00. 

En av många som följer dramatiken kring vilket lag som ska ta klivet upp i SHL är tidigare MoDo- och NHL-stjärnan, Markus Näslund
– MoDos styrka den här säsongen har varit att laget lyckats vinna matcher när dom kanske inte har spelat på topp, säger Markus Näslund till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det här kan jag tycka är lite annorlunda jämfört med tidigare säsonger. Just det här med att laget hittar olika sätt att vinna. 

Du som själv spelat på den högsta nivån, vad är det som gör att ett lag hittar olika vägar att vinna?
– Det är såklart någon form av trygghet. Att man tror på det man gör, har tålamod och en tillit till laget. Också att man har känslan att laget är så starkt att man kan vinna alla matcher. 
– Sedan är det såklart också så att det är olika beroende på hur laget är uppbyggt och så vidare. I det här fallet är det olika spelare som klivit fram vid olika tillfällen. Det är också en styrka i sig. 

“Det är alltid en balansgång”

Markus Näslund har aldrig spelat tillsammans med MoDo:s tränare, Mattias Karlin, men båda är uppväxta i Örnsköldsvik och känner varandra såklart därifrån. 
– Jag tror att han är duktig på att skapa en bra stämning i laget, få spelare våga prestera. Det där med kravbilder och känna att man får förtroende är alltid en balansgång i ett lag. 
– Nu har jag aldrig varit tränare, men som tränare måste det vara en balansgång hur mycket man ska pusha och mycket man ska berömma. Han verkar ändå på något sätt få killarna att slappna av, trivas i MoDo och spela under honom. 

Med tanke på MoDos senaste säsonger och inför den här säsongens lagbygge, är du överraskad över att laget är i den Hockeyallsvenska finalen?
– Jag vet inte om jag är överraskad. MoDo har ändå varit med i toppskiktet under i alla fall några år. Ambitionen har hela tiden varit att ta nästa steg. 
– Jag tycker att MoDo gjort det jättebra. De kanske inte har varit favoriter, men ändå ett av lagen som är tippade att gå ganska långt och har stått pall för det trycket, vilket är starkt

Markus Näslund i MoDos tröja. Foto: Bildbyrån.

Markus Näslund är även imponerad över Djurgårdens prestation i slutspelet. 
–Jag har egentligen inte följt Djurgården så jättemycket, men jag har förstått att dom haft skadebekymmer och många spelare som spelat under säsongen. Nu när jag följt laget lite mer noggrant tycker jag framför allt att Djurgården gjort det väldigt bra under slutspelet. En väldigt tuff motståndare. 

“Å andra sidan…”

MoDo har haft flera lediga dagar inför finalserien i och med att man vann med 4-0 i matcher mot Mora samtidigt som Djurgården hade en tuffare och längre semifinalserie mot Björklöven. Markus Näslund tror inte att just den här ledigheten påverkar finalserien speciellt mycket. 
– Det är svårt att spekulera i det där och det varierar från matchserie till matchserie. Utifrån kan man tycka och tro att det finns möjligheten att vila upp spelarna om det finns lite småskador och så vidare. 
– Å andra sidan är det också viktigt att ha matchtempot och vara inne i det hela tiden. Sitter du och väntar kanske du är lite rostig i första matchen. Jag vet inte, men det kanske är positivt i en lång matchserie att ha haft några extra dagar ledigt. 



Finalmatch ett gick till förlängning där MoDo:s Sebastian Ohlsson avgjorde i 17 minuter in i fjärde perioden. 
– Jag trodde faktiskt att det skulle vara lite mer intensitet och fysiskt spel. Jag tycker att MoDo började bra. Sedan föll dom ner i knäet i andra perioden och det kunde absolut ha gått båda vägarna. 
– Nu hade MoDo turen att sätta dit den avgörande pucken, men det var jämn match och det förväntar jag mig att resten av matcherna också kommer att vara. 

Sebastian Ohlsson efter avgörandet. Foto: Bildbyrån.

Det skulle ett SHL-avancemang betyda

Vad tror du hemmaplansfördelen betyder för lagen?
– Den tror jag är viktig. Båda lagen har ett bra stöd på hemmaplan. I alla fall MoDo vet jag har spelat bra hemma den här säsongen. Det tror jag säkert att Djurgården också har gjort. 
– Jag vet inte, men det kan såklart fälla avgörande i slutändan i lång serie. Jag hoppas det, säger Markus Näslund väl medveten om att en eventuell sjunde och avgörande i så fall kommer att spelas i Örnsköldsvik. 

Vilka förväntningar har du på kvällens match?
–Jag gissar att det kommer bli en jämn match igen. Som vanligt är det mycket tillfälligheter som avgör sådana här matcher. 
– Om MoDo får samma målvaktsspel som i match ett tror jag att dom har möjligheten att vinna igen. Samtidigt tror jag att utespelarna måste lyfta sig om man ska lyckads. 



Vad tror du det skulle betyda för Örnsköldsvik som stad om MoDo tar klivet upp i SHL?
– Klart att det skulle vara en fantastisk grej för hela stan. Örnsköldsvik är en hockeystad. Nu har fansen slutit upp på ett bra sätt även i Hockeyallsvenskan, men vi alla som bor här tycker att MoDo hör hemma i SHL, avslutar Markus Näslund. 



 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games