Kjell Svensson.
Arkivbild / Ronnie Rönnkvist / Fredrik Jax
Old School Hockey

Old School Hockey - Världsmästaren och förbundskaptenen Kjell Svensson

Världsmästare. Spelande tränare. Förbundskapten. Kjell Svensson hade en imponerande karriär, framför allt på 1960-talet. I veckans “Old School Hockey” berättar Södertäljeprofilen om när han nobbade ett proffskontrakt med Toronto, tog ut Börje Salming i VM-truppen - och hur det gick till när han blev förbundskapten för Tre Kronor.
– Jag tyckte inte det vanliga jobbet jag hade var rätt för mig. Då tog jag jobbet som förbundskapten i stället. 

SÖDERTÄLJE (Hockeysverige.se)

Kjell Svensson var med och vann VM-guld 1962 i Colorado Springs. Han rankas som en av våra bästa målvakter genom alla tider. Han nobbade ett proffskontrakt med Toronto och är nog den hittills enda målvakt som varit spelande tränare i vår högsta serie. Har dock dålig koll om Herman Carlsson också var det i AIK under en tid på 1940-talet. 

Svensson förknippas med Södertälje SK, men han började sin hockeyresa drygt tre mil därifrån, i Åkers Styckebruk. 
– Jag flyttade därifrån då jag var 15 år eftersom jag bara gick en sjuårig folkskola. Sedan flyttade jag till Södertälje eftersom jag ville spela ishockey, berättar den idag 84-åriga före detta stormålvakten då vi ses för en intervju på ett café i centrala Södertälje. 
– I Åkers hade vi bara kärr och små sjöar vi kunde åka på. Det fanns även en isbana, men där kunde vi inte åka innan det blev riktigt kallt. 
– Jag flyttade hit till Södertälje eftersom jag var idrottsintresserad, men min pappa att vad jag än gjorde så måste jag lära mig någonting. Då skrev han in mig som 15-åring på Scania-Vabis industri och yrkesskola, som det hette på den tiden. 

Där gick Kjell Svensson under tre år. 
– Det gjorde jag parallellt med ishockeyn i Södertälje. När jag kom till Södertälje fick jag fick ta över ”Brand-Johans” (Arne Johansson) gamla grejer. Jag började spel i juniorlaget, men blev andramålvakt bakom (Thord) Flodqvist i A-laget direkt. Sedan debuterade jag i A-laget då jag var 16 år. 
– Redan från början bodde jag här i ett rum, toalett och med egen ingång. Det rummet hade jag i sex år, alltså under tiden jag studerade. Jag hade nästan bara nylonskjortor eftersom det var vad jag kunde tvätta själv. Annars åkte jag hem till föräldrarna, vilket inte var så ofta, men då tog jag tåget till Åkers. Det gick ett klass 3-tåg med tre vagnar. 
– Jag gick färdigt den här industriskolan och fick en befattning på Scania parallellt med en verkstadsutbildning. Min pappa hade en egen verkstadsrörelse i Åkers Styckebruk så jag kunde det där och där ville jag inte vara. 
– Vi var två kompisar (Gösta Hemmingsson och Kjell Svensson) som då bestämde oss, efter ett och ett halvt år, att vi skulle försöka komma in på Stockholms Tekniska institut eftersom det var den möjligheten vi hade med vår bakgrund. Vi fick börja där, men vi var tvungna att först läsa in realexamen. Alla ämnen utom språk. Vi sa att vi skulle köra det där på ett halvår så vi körde på som fan. Han bodde i Järna och jag i Södertälje.
- Vi åkte tåg, 6.43, varje dag. Sedan kom vi hem vi sex-tiden. Under vintertid åkte jag direkt för att träna. Ibland hade vi även kvällskurser i Stockholm för att hinna läsa in den här realexamen på ett halvår och vi klarade det där. 

Flodqvist, Johansson och Kjell Svensson.

Kjell svensson och hans vän blev också antagna. 
– Jag gick igenom STI, som det hette på den tiden, på nolltid. Jag gick ut som etta och min kompis som tvåa. Utbildningsmässigt var vi färdiga och då ville jag ha ett riktigt jobb direkt. Jag kunde inte acceptera att enbart spela ishockey för det passade inte mig. 
– Det var då jag flyttade till Småland. Vi hade en lärare på STI som flyttat hem och blev konstruktionschef på Svenska Fläktfabriken i Jönköping. Han sa ”Flytta med mig ner, du får jobb hos mig direkt eftersom jag vet var du kan”.  Då gjorde jag så och spelade ett år i Taberg. 

“Jag var verbal i målet”

Åkers Krutbruk jobbade med material till olika krigsmaterial under Kjell Svenssons uppväxt. Dessutom var det här under senare delen av andra världskriget. 
– Pappa (Gustav) var smed på Åkers Krutbruk. Han var ett energiknippe i sig. Han handgrävde en villa på 120 kvadratmeter med källare. Han tog cykeln dit på kvällen, grävde och cyklade sedan hem för att dagen efter gå till jobbet som smed på krutbruket, så jag är född med mycket energi.
– Sedan byggde han en smedja själv, slutade på krutfabriken och öppnade eget, en smidesverkstad. Så var den tiden, men vem gräver med spade själv en källare på 120 kvadratmeter tre meter ner i marken? Sedan skulle han dessutom få bort massorna, men han gjorde även det själv. 
– Nu var jag liten då, men visst var det lite kring produktionen och kriget som hände. Pappa jobbade inte med produktionen av krut, men jag kan tänka mig att han såklart var involverad i maskiner och allt sådant.  

En av dom som var några år äldre och spelade hockey i Åkers hockeylag var Mats Hallins pappa. 
– Sune Hallin. Jag tyckte han var duktig att spela och den jag såg upp till lite. Is-banan låg i Åkers Krutbruk och inte där den ligger idag. Dit kunde jag sticka när jag ville. 

Var du målvakt redan då?
– Jag kunde vara allting, men var bäst som målvakt. 

Många har vittnat om att du hördes ganska väl som målvakt när du styrde försvarsspelet, fanns det här med dig redan som grabb?
– Det blev så. Människorna runt om sa inte ett ord. Det fanns ingen taktik som det är idag och inga roller. Jag verbal i målet. Kanske inte från början, men jag blev det mer och mer. 

Det Södertälje Kjell Svensson kom till innehöll en rad stora profiler så som Erik ”Epa” Johansson, Sven Thunman, Göte ”Vicke-Hallon” Blomqvist, Lars-Eric Lundvall, Tage ”Sparlågan” Lindberg, Richard Fagerlund, Stig Carlsson, Olle Stenar, Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson, Thord Flodqvist och så vidare. 
– Det var inga konstigheter alls. Jag var redan etablerad i Juniorlandslaget, vilket gjorde att jag hade en viss status redan då. På så vis var jag en av dom som accepterades av alla. 

Spelade ni era hemmamatcher på Södertälje IP då?
– Ja, på gamla IP. Själv har jag aldrig spelat i Scaniarinken utan bara varit coach där. 

Hur var relationen med Thord Flodqvist?
– Den var ganska bra. Jag tyckte att jag var bättre, men det tyckte säkert ”Flodan” att han var, skrattar Kjell Svensson och fortsätter:
– Ledningen tyckte också ”Flodan” var bättre, vilket gjorde att jag lyfte härifrån. Det här var när skolan var klar och jag fick ett bra jobb och en bra chef som varit min lärare i dom ämnena jag tyckte var bra. Trots att Kjell Svensson var andramålvakt i Södertälje tog han plats i Tre Kronor. 
– Som jag sa tyckte jag att jag var minst lika bra som ”Flodan”. Det tyckte nog även dom som tog ut mig i landslaget. (Folke) ”Masen” Jansson var i Södertälje. Han var så lojal mot ”Flodan” att han lät honom spela. 
–  Jag tackade då nej till VM i Oslo 1958. Jag var uttagen, men hade då börjat i skolan på STI. Då var jag inne i en annan fas där jag bara läste. Jag skulle bara bli ingenjör till varje pris och det blev jag. Det har jag inte ångrat en dag.   

Flyttade till Taberg

Säsongen 1959/60 blev det spel i Division 2 för Taberg. 

I Taberg-tröjan.

– Där hade vi bland annat en väldigt bra spelare som hette Kenny Booth. Han spelade senare i Mora. Han och jag var dom stora stjärnorna och vi vann faktiskt den där serien och fick kvala till högsta serien. Det här var under olympiaden så då fick jag åka hem och kvala, vilket var ganska besvärligt. 
– Annars var tiden där helt otrolig. Vi spelade och tränade på en tjärn mitt ute i skogen. För mig personligen gick det väldigt bra och var med Tre Kronor.
– Vi spelade mot gamla Vättersnäs. Det som är en del av HV71 idag. Dom fick hall där väldigt tidigt, 1959. När vi möttes var hela den där hallen full. På den sida jag stod kom sargen in över isen efter att ha lossnat på något vis (Skratt). Jag tyckte det var en trevlig period där nere.

Taberg slutade sist i kvalet efter Brynäs, GAIS och Tranås. 
– På våren efter kvalet blev jag inkallad till militärtjänsten. Då visste jag inte om jag skulle vara kvar i Taberg eller inte. Herman Carlsson var chef för landslaget och även ledare i AIK. Han sa ”kom över till mig”. På det sättet hamnade jag i AIK under tiden jag gjorde min militärtjänst. 
– Egentligen skulle jag hamna någon annanstans i Sverige, men han ordnade så att jag kom till Stockholm. Det kunde inte ledarna i Taberg göra. Sedan blev jag kvar i AIK under två säsonger. 

Hur trivdes du i AIK?
– Jag upplevde att AIK på den tiden bara var fotboll. Vi var något som inte skulle vara i föreningen. 
– Vi hade några bra spelare. ”Ankan” (Anders Parmström) var där ”Sillen” (Lennart Selinder)… (Lennart) ”Liston” Söderberg var back framför mig, Ingemar Johansson, ”Krullo” (Ove Hedberg) och så vidare. Det gick ganska bra för oss.
– Sedan kom det in ett nytt styre i Södertälje. Då fick jag kontakt med Kaj som var informationsdirektör på Scania. Jag fick mer eller mindre ett, det hette inte så på den tiden, men Treniprogram.  Det var egentligen vad jag ville eftersom jag då också kunde spela ishockey. Jag utbildade mig under hela karriären så när jag slutade…

Det gick ganska bra för dig efter karriären också
– Ja, jag kan inte säga annat…

Det återkommer vi till längre fram i intervjun…

Under tiden i AIK fick Kjell Svensson vara med om att vinna VM-guld i Denver Colorado 1962. 
– Då var jag redan på väg bort från AIK. Någon vecka innan vi skulle åka över till VM blev jag skadad i en match mellan AIK och Djurgården. (Hans) ”Tjalle” Mild forsa på mig (slog huvudet i målburens ribba) så jag låg på Karolinska i en vecka. Jag hade fått en hjärnskakning. 
– AIK, det var väl samma sak där, att det var jag som räddade dom. Djurgården hade bättre spelare med (Sven) Tumba och alla dom där, men dom ville såklart ha bort mig.

“Det kunde ha blivit Hawaii”

Trots allt var Kjell Svensson redan uttagen till att spela VM. 

“Klimpen” och Svensson.

– Det var då ”Klimpen” (Lennart Häggroth) kom in i bilden. Jag visste inte vem det var, men han gjorde två bra matcher. Där var han fantastisk. Sedan fick dom ta bort honom och jag fick stå i stället.

Varför valde man att plocka bort "Klimpen”?
– Han var inte förberedd på det så det kunde ha blivit Hawaii då, men det var aldrig några problem mellan oss. Vi hade ganska olika intressen, men det var aldrig några konflikter eller så och vi vann faktiskt guldet.

Vad var det som gjorde att ni kunde vinna det här guldet med tanke på att ni knappast var favorittippade?
– Ryssarna var inte med. Det var den egentliga orsaken. Annars hade vi inte vunnit. 
- Vi hade ett bra lag som hade börjat växa till sig. Vi var bra även vid VM 1963 i Stockholm liksom under OS 1964. Efter det gick vi ner lite och många av spelarna försvann. Själv hade jag ingen glädje av att spela i landslaget längre. Jag hade gjort mitt även om jag var ung.
– I stället fick jag mer intressen mot uppdragen jag fick inom Scania. Jag ville bli någonting. Vill man inget så blir man inte heller något. 

Borde ni ha vunnit guld vid VM 1963 där ni faktiskt var lite av favoriter tillsammans med Sovjetunionen?
– Det var ett mål mot tjeckerna som det hängde på. Vi slog ryssarna. Och i den matchen var jag bra och räddade laget. Mot tjeckerna fick vi tyvärr stryk med 3-2.Vid OS 1964 var Kjell Svensson med om att spela hem silver till Sverige. 
– Då var jag fortfarande väldigt bra. Jag tyckte inte att det var så speciellt att vara med i ett OS. Vi var mest för oss själva. Idag är jag nog mer intresserad av hela OS. När vi spelade var jag mer fokuserad. 
– Ofta var hockeymatcherna väldigt sent på kvällarna. När vi spelade första OS:et, i Squaw Valley, bodde vi ihop med skidåkarna. Sixten Jernberg bodde i rummet bredvid mig. När vi kom hem sent och levde fan kom skidornas ordförande (Sigge Bergman) där ”tyst, tyst, tyst Sixten sover”. Sedan började Sixten valla skidor med blåslampa halv fyra på morgonen, skrattar Kjell Svensson. 

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hade Södertälje som klubb förändrats mycket under dom tre åren du varit borta?
– För mig var inte det vad som var viktiga utan vad jag fick för anställning på Scania. Det andra gjorde jag mer för att jag fortfarande var intresserad. Det ena gav det andra hela tiden till fördel för mitt arbete. 

Blev spelande tränare

Under hans andra säsong efter återkomsten till Södertälje kom en ung kille från Nyköping, Curt Larsson, fram. Han skulle senare bli VM-målvakt och proffs i Winnipeg Jets. 
– Han var så dålig i början (skratt). Jag höll upp i två år och spelade inte så mycket. Då höll vi på att åka ur. Jag kommer ihåg att då vi var i Karlskoga fick jag ta fram utrustningen och spela igen. 
– Som människa hade vi inte mycket gemensamt. Det är inget fel på honom utan han var snäll och trevlig, men jag tycker inte att han var någon bra ishockeymålvakt när han var i Södertälje. 

I Södertälje spelade legendarer så som Eilert ”Garvis” Määttä, Einar ”Kiosken” Granath, Stig-Göran ”Stisse” Johansson, Börje ”Poppen” Burlin, Dick Yderström, Calle Lilja, Hasse Carlsson, Stig Carlsson och så vidare. 
– ”Masen” var med och var nästan sjuklig mot vissa av spelarna. ”Stisse”, att han gick bort för tidigt kan han tacka ”Masen” för. Jag tycker att dom hade en helt annan syn på hur man ska vara vid sidan av. 
– ”Stisse” och många av dom här var begåvningar, men klarade det inte. Jag tog ”Stisse” under mina armar senare och han fick börja jobba hos mig. Det gick hyggligt bra. Då hade det värsta gått över och han förstod vad allt innebar, men det gick inte då att ha med honom som ishockeyspelare eller ledare. Det var tragiskt. Han var en väldigt duktig spelare och fin person.
– Jag pratade med ”Nille” (Nils-Olof Schillström) häromdagen och vi sa just att det var tragiskt att det blev så här. ”Stisse” var den bästa spelare jag taktiskt sett och med hans huvud jag coachat. Jag kunde använda honom överallt. 
– En annan sådan spelare var Håkan Wickberg. Han var en jäkel på att veta var han skulle vara. Stod någon fel på en tekning åkte han och klappade till dom. "Stisse” var en bättre spelare, men Wickberg var en väldig taktiker. Under inte mindre än fyra säsonger var Kjell Svensson spelande tränare för Södertälje. 
– ”Masen” stod i båset och det började med att jag skrek då det skulle vara byten. Han kunde ju inte sköta sådant. Jag vet inte hur det gick till att jag var målvakt och tränare samtidigt, men vi åkte inte ut då i alla fall. 
– Jag lade upp träningarna och drev matcherna. Jag tror inte att det varit någon annan målvakt som varit spelande tränare på den nivån. Det var ändå den elit vi hade då. 

Svensson hade både en karriär som tränare och spelare. Foto: Bildbyrån samt Fredrik Jax.

Efter säsongen 1977/78 lade Kjell Svensson ner sin tränarkarriär. 
– Jag gled ifrån det där ganska snabbt eftersom jag hade förmågan att kunna gå vidare inom Scania. Sådant känner man på sig, om man kan ta andra jobb eller inte. 

Du har alltid använt ditt ledarskap både på jobbet och inom ishockeyn, är det något som lockat dig lite extra?
– Ja, det kan jag nog säga. Jag är väldigt ordningsam både på och utanför jobbet. Har man ett anställningskontrakt, oavsett om du är ishockeyspelare eller anställd… Det gäller att få människor att förstå vad det innebär att ha ett anställningskontrakt. Då går det inte att gå och sova en hel dag. 
– Har man ett kontrakt inom ishockeyn måste man förstå vilka regler som gäller där. För mig har det alltid varit självklara saker.

Så blev han förbundskapten

Efter att Billy Harris lämnat jobbet som Förbundskapten fick Kjell Svensson frågan om han ville ta över. 
– Det där var lite speciellt. Jag hade kommit till en punkt i min karriär där jag blev upptäckt av en kille på ett företag i Stockholm. Han frågade om jag ville komma dit och bli teknisk chef. ”Ja, det kan jag väl göra”. 
– Jobbet var inte vad jag riktigt hade tänkt mig. Det var för småskaligt, men en dag blev jag uppringd av Helge Berglund. Han ville träffa mig klockan sex vid SL:s garage på Birger Jarlsgatan. När jag kom dit hälsade han mig välkommen och sa:
”Jag måste gå nu”. 
”Vad ska jag göra här då?”
– Då kom Peo Wester fram och sa att han och jag skulle prata. Peo hade kände jag lite sedan tidigare. Han sa att Helge sagt att jag skulle bli förbundskapten. Jag frågade Peo om han hade någon förklaring till det. Peo svarade bara ”Det tror jag inte att han har, men det handlar nog om dom kvalitéer du har”.

Kjell Svensson tackade ja till jobbet, men skrev aldrig något kontrakt. 
– Det stämmer och jag visste faktiskt inte någonting, mer än att jag fick en lön. Allt annat var det ingen som sa någonting om. 
– Jag tyckte inte det vanliga jobbet jag hade var rätt för mig. Då tog jag jobbet som förbundskapten i stället. 

Blev du heltidsanställd som förbundskapten?
– Nej, det ville jag inte vara. Jag skulle egentligen tillbaka till Scania direkt, men han som var ordförande i Södertälje då, Per-Erik Öhlén, var även administrativ chef på Scania. Han var med i hela processen och sa att jag skulle ta jobbet som Förbundskapten. 
– Sedan fick jag ett Treniprogram på halvtid på Scania. Jag tyckte inte om det här med hockey och heltid. Det passade mig inte alls, men jag var kvar som Förbundskapten på deltid under två år. 

Kjell Svensson trivdes aldrig riktigt i rollen som förbundskapten. 
– Jag trivdes i rollen som person, men inte som att ha det som arbete. Jag tyckte det var för andefattigt. Det blev väldigt uppmärksammat i media då du tog över efter Billy Harris, tyckte du just mediabiten var jobbig?
– Nej, inte ett dugg. Dom fick göra som jag ville. Jag bestämde när dom kunde träffa mig. Reportrarna kunde inte springa in i omklädningsrummet hur dom ville. Under VM fick dom över huvud taget inte befinna sig på vårt hotell. Dom fick tider när dom fick komma och träffa spelarna, men det här gillade inte pressen och dom var vansinniga. 
– Jag sa att det fick väl pressen vara och att nu var det här som gällde. Jag har ingen aning om hur dom uppskattade det. Idag är det här ganska naturligt. 

Börje Salming debuterade i VM-sammanhang redan 1972 under Billy Harris ledning. För Salmings del blev det en skadefylld turnering där han bara spelade fyra matcher och inte gjorde något större avtryck. 

“Börje var vår absolut bästa”

Hans stora turnering var vid VM 1973. Där svarade han för fyra mål och totalt tio poäng på tio matcher. 

Förbundskapten då var tidigare världsmästarmålvakten, Kjell Svensson. 
– Vi fick in vildmarkens son. Jag såg att han hade förutsättningar, men som människa var han överhuvudtaget inte mogen att spela i ett landslag, berättar Kjell Svensson för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det hände att jag fick be honom gå hem och lägga sig för att sova, men sedan kunde han komma tillbaka på kvällen och vara bäst på planen, precis som han var vid VM 1973. Han lärde sig det där ganska snabbt och förstod att man måste följa reglerna som omger honom på och vid sidan av banan. Jag tycker att vi fick ordning på honom och han passade tider och allt det där.

VM-laget 1973.

Vilken nivå höll han under VM?
– Börje var vår absolut bästa. Han och ”Böna” (Björn Johansson) var suveräna, outstanding. Ulf Sterner var också bra, men jag tycker Börje var mycket bättre. När vi spelade mot ryssarna var han sagolikt bra och spelade både forward och back. Han hann med allting. ”Böna” fick väl mera passa upp bakom honom. 
– Det var också här Toronto var och tittade på honom. Jag pratade med deras klubbdirektör och jag sa bara ”ta honom, men han är inte färdig som människa.”
– Börje frågade mig i samband med det där om han skulle åka. Jag sa; ”Med dina förutsättningar, åk. Tveka inte. Du kommer växa som människa och på alla kanter som spelare”. Det var egentligen rådet jag gav honom. 

“Böna” och Börje.

Hade ni båda kontakt efter det att Börje Salming åkte över till Toronto tillsammans med Inge Hammarström?
– Ja, jag träffade Börje lite då och då. Det var inte så intensivt eftersom jag var på väg att slutat. Sedan har jag träffat och pratat med honom efter det att han flyttat hem till Sverige. Det har inte varit många gånger, men jag har sprungit på honom och vi har alltid kommit bra överens. 
– Jag pratade med Stig, brorsan hans, och han säger samma sak, att han fick lära Börje att man måste passa tider. Stig sa till mig att han hade fått som uppdrag att ta med honom till skolan eftersom han knappt kom till någon lektion. 
– Stig tog sig igenom och klarade sin examen, men Börje kom, som sagt var, knappt till en lektion. 

Hur var Börje Salming i omklädningsrummet när han var med i landslaget?
– Han var mycket bra. Inte någon dominant, vilket det inte var så lätt att vara med det laget vi hade. 
– Jag tycker att jag fick en väldigt bra kontakt med Börje. Just att man kunde vägleda honom på ett bra sätt. Det är så med alla människor, att får dom ingen vägledning vet dom inte vart dom ska vara. 

Tackade nej till ett kontrakt med Toronto

Börje Salming har också nämnt Kjell Svensson flera gånger för just dom råd han fick av honom. Något som såklart känns varmt om hjärtat för den före detta stormålvakten från Åkers Styckebruk. 
– Som han utvecklades… Jag kände att jag gjort vad jag kunde göra. Stig har också sagt till mig ”Jag har varit som en pappa för honom och inte alltid så lätt att styra en brorsa.”Lite så var det.

Är du förvånad över att han blev så stor i NHL?
– Inte som spelare. Jag såg faktiskt att han hade dom egenskaperna. Han var helt orädd. Dumdristigt orädd, tyckte jag, säger Kjell Svensson med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag tror också att det var med det spelsättet, att han var så orädd, han blev etablerad och accepterad där borta. Jag hade varit i Toronto tio år tidigare på träningsläger. Jag frågade mig redan då ”Vad vill spelarna här?” Dom ville ha jobb och dom som inte fick det blev arbetslösa. 
–J ag visste vad jag hade för möjligheter och kunde acceptera det dom höll på med, men jag tyckte inte om sättet dom levde. Det var gangsters. Jag menar att man inte åker och skadar folk avsiktligt. Det gör man bara inte, men lite så var det. 

Var det därför du tackade nej till ett kontrakt med Toronto?
– Nej, det var egentligen för att jag hade då kommit i kontakt med Scania. Jag visste att min ishockey skulle vara under en period i livet. Sedan skulle det inte bli något mer. 

Upplevde du under den korta tid du var i Toronto hur stor hockeyn var där?
– Jo, men jag såg också en annan sida som inte passade mig alls. Det här med att åka och skada folk passar inte mig. 
- Man kan spela hårt och tufft, men att medvetet skada folk… Tillexempel sköt dom bara mot mitt huvud på träningarna (skratt), men min spelstil passade rätt bra där borta. Jag stod hela tiden och var sällan nere på isen och simmade. Det var bara vid något undantag så jag var motsatsen till vad dom hade där. 
– John Bower hette målvakten som var Torontos förstamålvakt. Jag fick kontrakt för att jag var bättre än honom. Han var tandlös, hade 100 stygn i ansiktet och såg för jävlig ut, säger Kjell Svensson som själv aldrig spelade matcher iklädd ansiktsmask. 
– På slutet tog dom fram en mask åt mig, men den hade jag bara på träning. Det var också då det var som farligast. 

Kjell Svensson.

Hur tänker du kring den ALS som Börje Salming drabbades av?
– Jag träffade honom för sju, åtta år sedan på Östermalmshallen. Jag var där och åt lunch när han kom förbi där jag satt. Han skulle också äta lunch så vi kom att börja snacka. Då frågade jag hur han mådde. ”Du ska veta, jag mår inte så jävla bra”.
– I den vevan hade jag gjort en hjärtoperation som var lyckad. Jag talade om problemen som är med det, att det egentligen inte behöver vara ett problem, men ändå är en stor händelse. Samtidigt visste inte Börje varför han inte mådde bra. Om han känt av det här med sin sjukdom tidigare vet inte jag och han visste inte heller själv då om det här med ALS. 
– Det var tragisk att han fick ALS och se honom på slutet. En sådan människa med den fysiken… Dessutom hade aptiten på livet växt enormt hos honom. 
– Jag såg på TV i somras när hans dotter (Bianca) tävlade. Då var han där och jag sa för mig själv att han kunde ju gå upp och ner för dom här stora stegen på läktaren. Och sedan på galorna… Att han inte ens kunde gå själv då. Det är otäckt. 

Börje Salming har tidigare berättat i OLD SCHOOL HOCKEY om VM 1973.
– Vid VM 1972 bröt jag lillfingret redan efter fyra matcher och vår doktor Norlén var tvungen att gipsa handen på mig. Vid VM 1973 i Moskva kan man väl säga att jag fick mitt internationella genombrott, precis som du säger. Det gick riktigt bra för mig och förbundskaptenen Kjell Svensson gav mig ett stort förtroende.
– Direkt efter VM åkte jag och Inge över till Kanada för att få se hur det var borta i Toronto och för att göra klart alla papper.Under VM gjorde Börje Salming ett numera klassiskt mål, vilket han berättat om i boken ”Blod, svett och hockey”. 
– Antti Leppänen i målet spelade som i trance, 1-1 och bara några minuter kvar. Det är då det händer, det som fortfarande är mitt roligaste hockeyminne:
– Jag får grepp om pucken i egen zon, tittar upp men ser ingen att passa till. Jag tar några skär och passerar mittlinjen på högerkanten, fortfarande ingen att passa. En finne stöter mot mig men jag har fått upp farten och passerar honom ganska lätt och kommer in i deras zon med bra fart. Jag tittar in mot mitten och backen täcker mig och tror att jag ska passa. Men tydligen uppfattar jag hans reaktion för jag glider i stället runt honom till höger och kommer ensam mot målet och lyckas sprätta upp pucken bakom Leppänen. Den satt skönt!

Vem är bäst: Maradona eller Messi?

Kjell, hur har ditt liv sett ut efter hockeykarriären och hur ser det ut idag?
– Nu är jag pensionär, säger 84-årige Kjell Svensson med ett leende innan han tar en mun kaffe. 
– Jag kom till Scanias styrelse, eller rättare sagt blev jag återkallad eftersom jag då redan gått i pension. Scania ville ha mig som personaldirektör. Jag sa att jag kunde vara det under max två år. Innan hade jag varit produktionsdirektör. Jag hade kommit dit jag ville och med all rätt fick jag dom jobben. 
– Det var en spännande period och trevlig resa jag fick göra då all produktion förändrades från manuellt till mer systematiskt och styrt av robotar. 

Kjell med barnbarnen Anton och Oscar.

Kjell Svensson jobbade inte enbart på Scania I Sverige.
– Jag var i Argentina i sex år. Det var ett trevligt land att bo i, men att man hade pengar var förutsättningen för att kunna leva bra där. Jag har fortfarande vänner kvar i Argentina även om jag inte varit tillbaka dit efter det att jag slutade där. Varför skulle jag döda minnet av hur bra jag hade där? Det är många som förstör det där genom att åka tillbaka. 
– Sedan bodde jag i Spanien under några år. Jag bodde i Barcelona och tittade på alla deras matcher. (Leo) Messi var fantastisk under dom åren. Då var han så kvick, men det där har försvunnit, vilket är naturligt. Däremot har Messi fortfarande spelsinnet. 
– Jag såg även (Diego) Maradona, han var också väldigt bra, men jag tycker Messi var bättre. 

Numera blir det inte heller speciellt många besök i Scaniarinken. 
– Jag har varit där en gång i alla fall. Södertälje bjöd in gamla Ordföranden. Vi skulle titta på en match mot Djurgården. Då hade man även bjudit in en massa spelare som jag inte hade sett på många år. Det var kul och väldigt trevligt. 
– Idag har jag ingen ambition att gå dit, men jag har sett min sonson (Anton Svensson) på TV:n några gånger. Sedan ringer jag till honom och säger ”Så där ska du inte spela”, avslutar Kjell Svensson med glimten i ögat och ett leende. 


TV: Så minns Stig Salming lillebror Börje 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 22 mars
17:30 Ilves - Ässät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - IFK Helsingfors Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
torsdag 23 mars
01:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:30 Brynäs - Malmö SHL
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
15:15 Örebro - Timrå SHL
16:00 KalPa - Pelicans Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Dallas Stars - Vancouver Canucks NHL
söndag 26 mars
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
05:00 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
05:30 Anaheim Ducks - St Louis Blues NHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten