Foto: Ronnie Rönnkvist & Fredrik Jax.
Old School Hockey

Old School Hockey – Anna Borgqvist

Anna Borgqvist är en av modern tids största spelare i svensk hockey. I dagens Old School Hockey blickar den tidigare forwarden tillbaka på karriären – och riktar svidande kritik mot sin tidigare tränare, Joakim Engström.
– Jag kände noll förtroende från tränaren, det var mest konflikter med honom.

SOLNA (Hockeysverige.se)

Anna Borgqvist började sin hockeykarriär i Växjö. Hon debuterade i Damkronorna som 15-åring och hade mer eller mindre en given landslagsplats fram till 2018. För tre säsonger sedan valde den nu 30-åriga småländskan att avsluta karriären som spelare för att hastigt och lustigt kastas in som SDHL-coach i AIK. 
– Fotbollen med Östers IF var lite större i Växjö då jag växte upp där. Växjö idag, då är hockeyn större, berättar Anna Borgqvist då vi ses för en intervju om hennes karriär på Ulriksdals IP:s café. 
– Även jag spelade fotboll och körde med grabbarna där också. Det här var i Växjö Norra. Sedan körde jag något år med Växjö FF. Nu hade jag så mycket pollenallergi samtidigt som jag tyckte hockeyn var roligare. Då blev det naturligt att jag valde den.

Hur var Växjö som hockeystad när du gjorde det här valet?
– Det var inte mycket. Jag var på herrarnas matcher, men jag vet knappt vilken division dom låg i. Det var verkligen inte någon SHL-nivå. 
– Anledningen till att jag började spela hockey var att pappa (Jan-Olof Borgqvist) spelade. Han var målvakt och stod i Växjö HC, som klubben hette då han var aktiv. Dessutom spelade min tre år äldre brorsa, Tobias. Då var pappa tränare för Tobbes lag. Jag stod där som lillasyster, tittade på och också ville spela. 
– Jag tjatade, tjatade och tjatade. Till slut gick pappa med på konståkning. ”Det finns inga tjejer som spelat hockey, men i konståkning finns det tjejer”.  Jag gick ut på isen och var där i max fem minuter. Sedan gick jag av och rätt ut till pappa. Jag ville börja spela hockey. Punkt slut, skrattar Anna Borgqvist och fortsätter:
– Då började jag med killarna i Team 92. Där var även Linnea Engstrand. Hennes pappa Per var tränare. Jag och Linnea spelade tillsammans fram till det att jag flyttade till Leksand. Vi hade alltid varandra under uppväxten fast vi var med killarna. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Anna Borgqvist.

Fick ni respekt med er bland killarna?
– Både och. Jag hade det lite bättre eftersom jag var duktig redan som liten, men det var mycket skit från föräldrar på läktaren, något som pappa har berättat om. 
– Sedan slog vi ihop tjejerna som bodde runt om Växjö. Tjejer från en, en och en halv timmas håll kom till Växjö så vi startade ett tjejlag. Då var vi runt elva, tolv år. Det var Per Engstrand som drog ihop allt det här. Då körde jag med tjejerna och killarna, vilket var en bra kombination både socialt och hockeymässigt. 

Hade du några speciella förebilder inom hockeyn under uppväxten?
– Jag tittade mycket på hockey, men jag visste inte att det fanns tjejer som spelade. När jag såg OS 2002 fick jag nästan en chock eftersom jag först då förstod att det fanns ett landslag. Då blev det ”där ska jag också spela”. 
– Annars var det mer att jag visste vem ”Foppa” (Peter Forsberg) är, Mats Sundin… Dom vanliga. 

Redan som ung kretsade det mesta kring idrotten i Anna Borgqvist liv. 
– Sport över lag. Det var mycket hockey, innebandy och fotboll. Sport, sport, sport hela tiden.

“Knegade på där som dom 12-åringar vi var”

Sin första seniormatch gjorde hon som väldigt ung i Växjö. 
– Jag var 12 år då jag gjorde mitt första SM-slutspel (skratt). Alltså ett barn. Det är skillnad idag för nu kommer man inte med så tidigt. 
– Jag var den typen som ville visa att jag också kunde spela hockey oavsett hur liten jag än var. Sedan var vi Knatte, Fnatte och Tjatte-gänget. Lisa Johansson och jag knegade på där som dom 12-åringar vi var. 
– Lisa är från Nybro och kom till oss i Växjö. Vi var ett gäng som var väldigt tajta eftersom alla hade samma intresse i den åldern. Vi torskade säkert med tvåsiffrigt i varje match mot (Maria) Rooth, (Erika) Holst och kompani, men vi tyckte bara att det var svinkul att få spela hockey och vara med. 
– Vi var inte där i slutspelen för att tävla utan med att få uppleva. Det var en bra jargong i laget och jag tror även ledarna för laget tyckte det var roligt. 

Har du och Lisa Johansson hållit ihop genom åren?
– Ja, det har vi. Vi åkte till Leksand gemensamt och bodde ihop där under tre år. Ett tag bodde vi inte bara ihop utan gick även i samma klass och spelade i samma kedja. Det var lite mycket, men vi har alltid hållit varandra om ryggen. Förra säsongen blev jag tränare till Lisa och kände ”nu träffas vi igen”. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Lisa Johansson (på bilden) och Anna Borgqvist är bra vänner.

Var det svårt att vara tränare åt en så nära vän?
– Nej, inte känslomässigt. Det var mer att jag vet hur Lisa spelar hockey. Jag vet också att det oftast inte är någon förstår sig på henne. Svårcoachad? Ja, fast ändå inte eftersom jag känner henne så bra. 
– Jag tror att dom flesta jag spelat med och som jag tränade förra året hade jag bara spelat med i landslaget och aldrig i klubblagsnivå. Lisa då, men ingen annan. 
– Det var att jag blev ett bollplank åt dom jag spelat med, (Sabina) Küller och dom här tjejerna. Jag kunde inte lära dom så många saker, men ändå lyssna in för att sedan komma med lite tips och idéer hur jag själv tänkte i liknande situationer. 

Säsongen 2007/08 var Anna Borgqvist med och spelade i den allra första Riksserien. 
– Ja, det blev en Riksserie efter jul. Vi spelade först en halv säsong i Division 1 och sedan blev det en Riksserie med tio lag. 
– Det jag minns är framför allt att det var bra matcher. Samtidigt förstod jag inte så mycket då jag var så liten. Det var match, jag körde och vi fick stryk, men vad gjorde det? Vi hade kul.

Stjärntätt i Junior-VM

Samma säsong fick Anna Borgqvist vara med i det första Junior-VM som spelats. 
– Det betydde väldigt, väldigt mycket att få spela med likasinnade. Tjejer som även var bättre än jag. Det var en morot att det fanns fler tjejer som hade samma driv och ville samma sak. Jätteinspirerande. 
– Jag minns fortfarande omklädningsrummet, hotellrummet… Allt det där eftersom det var så stort för mig. 

Vad var det som gjorde att allt kändes så stort?
– Att jag kunde identifiera mig andra tjejerna, att dom ville samma sak som jag ville. Det var ”wow”. 

Foto: Arkiv. Anna Borgqvist i landslaget.

I laget spelade bland andra Cecilia Östberg, Klara Myrén, Tina Enström, Madeleine Östling, Isabell Jordansson, Erika Grahm, Lisa Johansson, Emma Nordin, Annie Svedin, Johanna Fällman, Fanny Rask, Linnéa Bäckman, Valentina Lizana och så vidare. Alltså en rad spelare som senare skulle leda Damkronorna under en lång tid framåt. 
– Om jag minns rätt hade ”Cissi”, Tina och Klara även varit uppe och spelat med Damkronorna. Det var också dom som stack ut. Vi var en tajt grupp och det var inte så att dom var kaxiga bara för att dom spelat med Damkronorna, utan mer att det var häftigt att få spela med lika gamla tjejer. 
– Junior-VM var en jättebra upplevelse. Jag har idag en ganska nära relation till ”Madde” Östling, Vi kan fortfarande grämas över att vi torskade bronsmatchen. Jag minns allting från den matchen och kan fortfarande känna samma känslor som jag kände då. Det var stort för många av oss som var där. 
– Det var ”Cissi” som gjorde det första målet någonsin för Sverige i Junior-VM. Någon sköt på hennes skridskor och in i mål. 

Det blev ett Junior-VM ytterligare för den blivande OS och VM-spelaren. 
– Jag åkte även för att spela ett tredje, men jag drog sönder korsbandet. Så mycket som jag grät då…
– Vid mitt första Junior-VM var ”Madde” Östling kapten. Någonstans i mig fanns det att då jag kommer vara äldst i laget vill jag vara kapten. Jag fick också äran att vara kapten inför tredje turneringen. Det var något jag velat, men sedan drog jag sönder korsbandet under första träningen i Chicago. Det var tufft, säger Anna Borgqvist som ändå har en bronsmedalj från Junior-VM 2009.

Flyttade till Leksand

Efter tiden i Växjö kom alltså Anna Borgqvist tillsammans med sin kompis, Lisa Johansson, att hamna i Leksand. 
– Det var för hockeygymnasiet. Jag, Lisa och våra pappor var på ”roadtripp” i hela Sverige. Vi åkte upp till MoDo för vi hade sökt dit också och sedan åkte vi till Leksand. 
– Jag gillade både MoDo och Leksand, men det var 100 mil upp till Örnsköldsvik. Det kändes lite långt och då blev det Leksand. Inte bara för avståndet utan även för att det också var en lite mindre by. Där kunde vi gå överallt. Skulle vi vara i MoDo behövde vi åka buss så allt var lite mer trixigt där. Vi skulle träna i Kempehallen och sedan bo på Valla. Det var praktiskt enkelt i Leksand, men det var också 50 mil närmare hem. 

Hur upplevde du att det var socialt med en flytt till Leksand?
– Jag fattade inte att jag hade flyttat hemifrån så det var kaos ett tag, skrattar Anna Borgqvist och fortsätter:
– Jag och Lisa bodde gatan upp från ishallen. Vi trodde ”ja, vad kul det här blir” fram till det vi fattade att vi måste handla mat, tvätta, sköta skolan… Om man flyttar nu så får man matlådor, tvätt, allt… Vi fick ingenting. 
– Mamma gjorde en tvättlista ”Det här tvättar du i 40 grader och det där sorterar du så”. Mamma och pappa kom upp ofta och lagade mat som jag kunde frysa in, men det var verkligen kaos ett tag och jag fattade ingenting. När mamma kom upp en gång sa hon:
– ”Anna, nu behöver du ta tag i ditt liv”
– ”Ja, men hur?”
– Jag var på ett möte med en lärare och jag satt där med min kalender och gjorde färger så jag visste att jag har koll på allt, vilket jag fortfarande gör. Det gick från kaos till att få lite ordning på livet, men jag måste säga att det var tufft.

Foto: Ronnie Rönnkvist. Anna Borgqvist har spelat ett gäng säsonger i Leksand.

Trots kaoset trivdes Anna Borgqvist bra i Leksand. 
– Ja, det gjorde jag. Jag har alltid gillat Leksand. Det var många bra tjejer. ”Cissi” (Östberg), Klara (Myrén), Lina Wester, Hanna Lindqvist, Emma Lind… Vi var till slut sju hockeytjejer i samma klass så det var häftigt. 

Tränare för Leksand var Ulf Hedberg. En kontrast mot tränarna hon hade haft tidigare. 
– Jävlar vilka duster vi haft (skratt). Vi har alltid tyckt om varandra på något sätt. Lisa har berättat att jag tydligen inte var rädd att ifrågasätta på den tiden heller. Det kanske var därför Uffe tyckte om mig, för att jag vågade ifrågasätta ”varför ska vi göra så här?”
– Uffe är väldigt hockeykunnig, men inte alltid så pedagogiskt. Det var såklart en kontrast mot Per Engstrand som vi hade haft som en extrapappa. Allt blev en kontrast då jag flyttade hemifrån.

Gick från Leksand till Brynäs

Under sin första vända i Leksand blev det tre säsonger. 
– Det var guldår. Jag hade jätteroligt och jag gillar Leksand som by, bra skola… Bara positivt.

Utvecklades du mycket hockeymässigt under den här tiden?
– Ja, det gjorde jag. Jag spelade på en hög nivå, fick mycket ansvar i alla former och situationer. Det var bra även om det var väldigt tufft emellanåt.

Foto: Ronnie Rönnkvist, Anna Borgqvist lämnade Leksand för värsta rivalen.

Efter tiden i Leksand valde Anna Borgqvist att flytta till Gävle och spela för Brynäs?
– Då ville jag gå till ett bra, bra lag. Brynäs var ett topplag så det blev ett naturligt nästa steg för mig. Att få träna med bättre spelare. 

Det var inte samma satsning i Brynäs då som idag, hur upplevde du att förutsättningarna var för er?
– Brynäs låg ändå i framkant i damhockeyvärlden där och då. Första tre, fyra åren var det väldigt bra. Sedan dippade dom. Det var tufft mina sista år där och inte samma satsning. Nu har Brynäs ryckt upp sig igen. 
– Största skillnaden på föreningarna var att Brynäs hade ett SHL-lag. Jag var helt frälst över att få gå och se hockey på SHL-nivå. Det hade jag aldrig gjort tidigare.
– Framför allt var det ett bättre hockeylag jag kom till och fick spela med. Då var Emma Eliasson väldigt stor i Brynäs och drog det här laget mycket, men vi hade även många andra bra spelare där då.

"Då ville jag ha en stad igen"

Hur blev din roll i det laget?
– Jag fick kriga hårdare för att få speltid. Samtidigt fick jag bättre träning varje dag jämfört med i Leksand. Jag var med i landslaget, men samtidigt började min skadeproblematik. 
– Jag har dragits med mitt knä mycket, men så fort jag varit frisk har jag varit med i landslaget. Korsbandsskadan har hämmat mig så det har blivit fler och fler belastningsskador. 
– Under tiden i Brynäs var menisken skadad mycket. Första gången tog läkarna bort en bit. Andra gången sydde dom den, så den finns där men fyller inte mycket funktion. 

Anna Borgqvist trivdes samtidigt väldigt bra i Gävle som stad. 
– Det var lite som Växjö, vilket var skönt. Jag hade tre bra år i Leksand, men i den åldern, jag var 19 år, ville jag ha en stad igen eftersom jag var uppväxt i en. På så vis landade Gävle bra. 

Vad är ditt bästa minne från tiden i Brynäs?
– Det jag minns mest är att vi var så väldigt bra, men ändå lyckades vi inte ta guldet. 

Hur kom det här sig?
– En jävla match mot MoDo som vi torskade med 1-0. Då var det något strul med två norska spelare som inte fick spela eftersom dom skulle på VM. Emma Eliasson hade så ont i ljumskarna att hon knappt kunde åka skridskor. Året därpå tror jag att vi torskade mot AIK.
– Vi var klart bäst sett över säsongen, men den där matchen då var vi inte det. Dom minnena sitter i.

Vann utvisningsligan: “Tvungen att vara fysisk med killarna”

Svider det att du inte har något SM-guld?
– Ja, så gör det. Det svider nog mest från tiden i HV71. Då var jag arg…, vilket vi återkommer till med Anna Borgqvist längre fram i samtalet. 

Säsongen 2013/14 toppade Anna Borgqvist Riksseriens utvisningsliga. 
– Det hade jag aldrig gjort i dagsläget med dom här nya reglerna. Jag tror det var väldigt många ”body check”. Det kan vara mycket ”roughing” också. 
– Jag var tvungen att vara fysisk med killarna. Satte jag inte in proppen först fick jag själv en känga. Det var vad jag var uppväxt med. Om en eller två tjejer spelade med killar var du väldigt utsatt. Pappa lärde mig tidigt att titta upp. 
– Själv var jag väldigt rivig så jag satte in smällen först eftersom jag visste att annars skulle jag få stryk. Det där har hängt med mig. 

Kan det varit ett dilemma för dig att det fanns ett rykte kring att du spelade tufft och ibland på gränsen?
– Spelar jag fult eller tufft? Jag har aldrig varit avstängd. Det finns många som varit avstängda, men jag har inte varit det. 

Jag tänker på hur domarna såg på dig som spelare?
– Dom hade nog koll. Samtidigt, om du tacklar mot sargen låter det illa. Men hur skulle jag vinna pucken om jag inte fick använda kroppen? Då visste inte domarna vad dom skulle svara. 
– Det var en diffus regel och i matchen innan kunde man få smälla på utan att det hände någonting.

Vände tillbaka till Leksand

Hur tänker du då kring den nya tacklingsregeln?
– Att det är svinkul. Jag hade älskat att spela med den. 

Under sin tid i Gävle gick Anna Borgqvist på högskolan där hon utbildade sig till lärare. 
– Jag jobbar som idrottslärare i Nacka. Jag började där då vi bodde där ute. Idag bor vi i Haninge, Vega. Jag och min sambo har köpt ett radhus där, så vi flyttade in i mars. 
– Jag vill såklart enbart jobba med hockeyn, men jag krigar på med mitt läraryrke.

Foto: Bildbyrån. Anna Borgqvist i Leksand 2018.

Just utbildning har varit något som betytt mycket för den före detta landslagsspelaren. 
– Den har varit väldigt viktig. Pappa har alltid sagt att den är viktig, men jag har aldrig förstått varför förrän jag faktiskt stod där och var klar. 
– Jag har alltid lyssnat på pappa ”Du måste ha en plan B”. Även om jag suckade då tackar jag idag för att jag hade det. Annars hade jag stått där idag. Nu hade jag min lärarlegitimation och då var det inte så svårt att få ett jobb i dagens samhälle med lärarbristen vi har. 
– På så vis har det varit skönt att haft någon som varit väldigt jobbig (skratt), men varit det av kärlek. 

Säsongen 2018/19 var Anna Borgqvist tillbaka i Leksand. 
– Det var Uffe (Hedberg) som värvade mig och det gjorde han bra. Jag kände mig klar med och trött på Brynäs IF, att dom inte brydde sig om oss. Sara (Grahn), ”Udden” (Erica Udén Johansson) och jag lämnade samtidigt. Alla vi som var på OS hade fått nog. 
– När Uffe ringde och gav mig ett bra upplägg, att Leksand satsade, kände jag ”Okej, vi kör”. Det var trevligt att komma tillbaka för jag gillar Leksand. 
– Jag jobbade halvtid på förskolan i ishallen. Efter att ha jobbat klart för dagen tog jag bara trapporna ner till omklädningsrummet, vilket fungerade bra.

“Då blir det också väldigt bra”

Det blev sju mål och 32 poäng på 36 matcher för Borgqvist under säsongen i Leksand. 
– Vi var bra och Uffe var verkligen på oss. Jag tror att han hade behövt sitta ner i båten lite för vi var redan bra, men vi fick inte till det riktigt. 
– Om jag minns det rätt började vi jättebra, men vi kunde inte hålla i det hela vägen. 

Drev Uffe Hedberg på laget för hårt?
– Ja, jag tror det. Samtidigt var jag lite äldre och vågade säga ifrån på ett bättre sätt. Han lyssnade mycket på mig eftersom jag hade erfarenhet, men vi gick på knäna till slut. 
– Det var väldigt synd för vi hade även en väldigt bra gruppdynamik. Det har man i och för sig alltid i Leksand eftersom det inte finns något att göra där. Man umgås, går på matcher och spelar hockey. Då blir det också väldigt bra. 

Det blev bara en säsong i Leksand. Inför säsongen 2019/20 valde hon att skriva på för HV71. 
– Jag blev värvad. Lucas Frey ringde. Han tog kontakt med mig och berättade att HV71 skulle göra en väldig satsning. Bästa satsning jag hade hört under min karriär på klubblagsnivå. 
– Samtidigt hade jag fått reda på att brorsan skulle bli pappa. Brorsan bor i Göteborg. Mamma, pappa och farmor i Växjö. Jönköping ligger mitt emellan och med den satsningen HV71 skulle göra var det taget. 

Hur blev det?
– Det blev väldigt bra fram till coronan. HV71 den säsongen är lätt det bästa lag jag spelat med.

Hyllar unge forwarden: “En fröjd att spela med henne”

Var det lite av ett självspelande piano?
– Ja, det måste vara det mest lättcoachade laget någonsin för en tränare. Vi var så himla duktiga. 
– Jag gick till Lucas och sa ”Sätt mig i tredje. Jag tar allt ansvar för våra yngre”. Våra yngre var alltså spelare som ”Zinken” (Felicia Wikner Zienkiewicz). ”Kennedy Marchment, Kaitlyn Tougas, Hanna Olsson, låt dom gå framåt. Jag tar ansvaret bakåt i tredje”
– Jag ville lagets bästa och var inte där för att göra poäng. Jag var där för att vinna SM-guld. Att få ta det ansvaret och att jag tyckte det var kul tror jag gjorde mycket för gruppen. Då kunde Michelle Löwenhielm gå framåt och så vidare.

Foto: Bildbyrån. Anna Borgqvist firar ett mål för Damkronorna i OS 2018.

Idag är Felicia Wikner Zienkiewicz given i damkronorna och en person som Anna Borgqvist uppskattar. 
– Hon är så jäkla rolig. 
– ”Hur tänker du Zinken?”
– ”Så här, så här och så här”
– ”Okej, då ska jag anpassa mig efter det”.
– Jag visste att hon orkade åka. En exemplarisk tjej, men svår att spela med.

För att hon for runt?
– (Skratt) ”Var är du nu?” Svår att få grepp om men alla visste att hon gjorde allt för laget. Det var verkligen en fröjd att spela med henne och i det laget. 

HV71 gick till final mot Luleå. Efter att vunnit första matchen på bortaplan skulle småländskorna spela hem guldet på hemmaplan, men timmarna innan matchen skulle spelas avbröts säsongen på grund av pandemin. 
– Jag var så arg och ledsen. Det var fruktansvärt. Just det här att vi vann första matchen i Luleå. Sedan skulle jag åka ishallen och kände att vi bara skulle vinna guldet den dagen. Det kändes som att det inte fanns en chans att Luleå skulle vinna. 
– Sedan började det tisslas och tasslas från Luleås sida. (Anna) Kjellbin är lik mig med raka puckar och då brann det till. Jag tog för givet att förbundet bara skulle dela ut guldet medan Kjellbin tittade mig i ögonen och sa ”Anna, vi pratar om hockeyförbundet i Sverige. Det finns inte en chans att dom gör det.” 
– Hon hade rätt. Jag tror inte någon hade sagt någonting om vi hade fått guldet. Vi vann serien, alla kvartar, alla semin och första finalen… Då var det psykbryt delux. 
– Jag tycker det är svagt att man inte vågade delat ut guldet till oss. Jag kan ha mer förståelse för herrarna som inte kom i gång med sitt slutspel. Sedan såg jag innebandyn och där var det ”varsågod” och det kändes tufft.

Stenhårda kritiken: “Där dog min motivation”

Anna Borgqvist valde att sluta spela efter säsongen 2020/21. 
– Jag blev så trött på det, tappade motivationen och kände noll förtroende från tränaren. Det var mest konflikter med honom. Innan hade vi haft Lucas och honom uppskattade jag som tränare. Sedan hade vi (Joakim) Engström. Jag har aldrig hatat hockey så mycket som under hans ledning. Det var fruktansvärt. Där dog min motivation totalt. 
– Jag hade även ont i mitt knä, men när jag inte orkade mentalt kände jag att det var skitsamma. 

Varför har du nu hamnat som ledare i AIK?
– Jag sa till min flickvän, ”Milla” som bodde i Nacka ”jag är klar”. Hon ville bo kvar här och jag sa till henne ”Jag skiter i hockeyn och jag vill bo med dig”. Hon tyckte att jag skulle hålla i hockeyn. 
– Vi flyttade ihop och det gick inte mer än en vecka så frågade jag Jared (Cipparone), som jag haft i landslaget, om han visste något flicklag som jag kunde vara ledare i. 
– ”Jag måste få göra något med hockey?”
– ”Japp, kan du vara med mig i SDHL?”

Foto: Ronnie Rönnkvist. Anna Borgqvist var nära att vinna SM-guld med HV71.

Förra landslagsspelaren tackade ja till Jared Cipparone även om hon hade tänkt sig att träna betydligt yngre tjejer. 
– Det var väldigt spännande, rakt in i hetluften. Så blev det, kul, men jag har svårt att få dom att förstå hockey. Jag har levt mycket på mitt hockeykunnande, spelsinnet. Att få andra att förstå det är charmen när man lyckas, men det blir psyk bryt när man inte lyckas, säger Anna Borgqvist med ett skratt och fortsätter:
– Jag tycker det var väldigt roligt och kunde ta med mig mycket från Jared. ”Det där gillar jag, men det där gillar jag inte.” Jag vill ju bli mig själv som ledare, men man plockar bitar från alla ledare man haft, både på gott och ont.

Säsongen 2007/08 debuterade Anna Borgqvist i Damkronorna. 
– Vi spelade i Ängelholm. Jag var 15 bast. Peter Elander var Förbundskapten. Jag var där för att se, lära och plocka puckar. 
– Jag gjorde inte många byten, men det var ”wow” att få dra på sig landslagströja. Rooth, Holst och alla dom var där och lilla jag. Klart att jag satt där på bänken och tänkte ”varför får inte jag spela?” Jag var där för att jag ville spela.

“Till och med Leffe Boork blev tyst”

Har du varit så hela ditt liv?
– Ja, det tror jag. Jag var nog väldigt utmanande som spelare och vågat ta plats, men ändå inte. Jag kan ha upplevts som väldigt kaxig, men jag har varit målmedveten. Sedan kom nog ödmjukheten då jag blev lite äldre. 

VM-debuten kom 2011 i Schweiz, men sitt första OS gjorde hon 2014. 
– Dels bara att få reda på att jag kom med, dels när jag var där fattade jag det knappt. NHL-spelarna var med. Bara det. Daniel Alfredsson eller någon kunde slå sig ner bredvid vid lunchen, ”tjena, hur är läget?” Det var vi, ett Sverige, vilket var så sjukt häftigt. 
– Vi gjorde en väldigt bra turnering fram till sista 20 minuterna i matchen mot Schweiz. Då blev det panik. Vi ledde med 2-0, men tappade allt (förlust 4-3).

Foto: Bildbyrån, Sverige jublar efter Anna Borgqvists mål mot Finland i OS 2014.

Varför blev det så?
– Vi var så nära, men det fanns ingen rutin att vinna. Det låste sig för både spelare och ledare. Till och med Leffe Boork blev tyst. Det var på den nivån. 
– Annars var allt där en fantastisk upplevelse. Där vann vi mot Finland i kvartsfinalen (4-2), Anna Borgqvist ett mål. Det var som att vinna hela turneringen. 

Blev den matchen en urladdning?
– Jag vet inte eftersom vinsten även sporrade oss. Även om vi torskade semin mot USA så gjorde vi en bra match. Sedan gjorde vi 40 minuter jättebra i matchen om bronset mot Schweiz. Schweiz var dessutom ett lag vi bara skulle slå.

Kritiserar förbundet: “Dags att vakna”

Anna Borgqvist var även med vid OS 2018 där Sverige slutade sjua. 
– Det var en stor skillnad. Där var vi inte lika bra, vilket vi nog visste om redan innan turneringen. Inga NHL-spelare var med, vilket gjorde mycket eftersom det lockar mycket intresse.
– Jag fick ändå förtroendet att vara assisterande lagkapten, vilket var stort här inne för mig, säger Anna Borgqvist samtidigt som hon lägger handen vid hjärtat. 
– Däremot hade vi inte samma spetskompetens i laget. Så var det. Då visste jag mer eftersom jag var äldre. 2014 var det bara att köra. 2018, när folk berättade att dom tagit tjänstledigt eller hade slut med pengar på kontot bara för att få spela OS kände jag att ”nu får det vara nog”. Man delade ut 18 stipendier, men det var 21 spelare som åkte. Det säger en del. Engagemanget dog lite från min sida efter det där ”fan, ska vi alltid ha det så här?”

Är det här en känsla du haft med dig under hela karriären?
– När jag blev vuxen. Jag har själv haft det väldigt bra under min karriär, men när jag blev äldre blev jag förbannad för att dom andra inte hade det bra. Varför behöver dom tjejerna jobba heltid medan jag kunde kriga på och jobba halvtid? Jag kunde göra mina fyra timmar, sedan gå hem och ha ork över. Där dog jag mentalt. ”Det är inte värt skiten”.

Foto: Ronnie Rönnkvist. Anna Borgqvist kritiserar svenska ishockeyförbundet.

Hur tänker du då kring det som hänt Göteborg och Almtuna som valt att lägga ner sina damlag?
– Jag är inte förvånad. Sedan finns det bra exempel. Frölunda gör det något djävulskt bra. Brynäs har tagit tag i det. Luleå vill gå i bräschen. MoDo tycker jag också gör det bra. Jared gick härifrån dit upp av en anledning. Där får han vara coach och samtidigt ha tid för sin familj. 
– Om jag tittar på den här föreningen så sliter jag och Denise (Husak Asp) ihjäl oss för dom här tjejerna skull. Hade vi tränat juniorkillar så hade vi varit heltidsanställda. 

Kan du sakna en stark röst för damhockeyn på Svenska Ishockeyförbundet?
– Ja. Det är bara vuxna män som styr allt. Jag vet inte hur många möten jag suttit på ”Men okej, tjejerna? Varför är det bara manliga medarbetare?” Snälla, nu är det dags att vakna. 
– ”Hur vet ni vad dom här juniortjejerna känner?”
– ”Ja, men alltså…”
– ”Ni kan lika gärna vara tysta för ni vet inte. Jag har stått i dom där skridskorna och vet exakt hur det känns. Fråga mig i stället och frågar ni inte kommer jag berätta det för er.” 
– Jag är riktigt jobbig att ha och göra med eftersom jag tycker att det ska vara bättre. Det kan inte bara vara män som styr den här sporten. Därför får vi kriga på där vi är nu. Jag vill jobba med tjejer som vill någonting, men det är ett jävla krig varje dag. Tjejerna som jag och Denise har nu är helt fantastiska ”Vi kör”.

“Hade jag varit man med mina meriter…”

Hur ser du på återväxten bland våra tjejer runt om i landet?
– Den är positiv, eller? Jag tycker ändå det går åt rätt håll. Om vi ser till TV-pucken så känns det som det blir bättre och bättre. Det finns många duktiga tjejer, men vi måste ta hand om dom. 
– Ett sätt är hockeygymnasierna, att tjejerna får gå och träna på skoltid. Vad jag uppfattar med dom som är med i TV-pucken så vill dom gå på hockeygymnasium. Då måste det finnas bra fungerande hockeygymnasium för tjejer. Där det finns bra ledare som fattar vad det handlar om och får tid att jobba med dom. 
– I juniorserien här i Stockholm är det inte alltid givande matcher, men det är lika bra vi spelar dom för det blir bättre och bättre med åren. Det känns positivt, men det handlar om vad vi gör med allt det bra. Vi har ett U16-landslag och ett U18-landslag, men det är ett stort steg upp till Damkronorna. Det kanske borde finnas något mer så man kan gå hela trappan. Du ska inte komma med Damkronorna för tidigt heller för då kan ditt intresse dö ut.

Är ett U22-landslag, vilket man har i Kanada och USA, en idé?
– Ja, jag tror det. Vi måste också få dom äldre att vilja fortsätta spela. Det läggs idag mycket pengar på dom utländska spelarna. Dom är absolut duktiga, men dom mediokra importerna, lägg inte pengarna där. Lägg dom pengarna på våra svenska spelare så dom får bättre förutsättningar och spelar några år till.

Bild: Fredrik Jax.

Finns det för många lycksökare bland ledarna inom damhockey, personer som vill göra ett avtryck men inte har torrt på fötterna för det?
– Förmodligen är det alldeles för många. Samtidigt blir jag inte förvånad. Så fort det kommer en ny tränare går det bara ett kort tag och sedan är den borta av en anledning. 
– Ledarna som gjort det bra hänger i under många år. Jag vet inte hur många säsonger Jared har på sitt c v. Han har hjärtat på rätt ställe och då kommer du långt. Samma sak med Madeleine Östlund. Hon har också varit med länge. Det finns många bra där ute, men du måste vilja det här för tjejernas skull och ha ett genuint intresse för dom. 

Hur ser Anna Borgqvist liv ut idag?
– Det är inte optimalt. Jag ska vara sambo, hockeytränare och idrottslärare. Det går såklart inte, men jag vill inte släppa hockeyn. 
– Nu står jag där snart där jag antingen måste släppa hockeyn så jag kan leva och ha en relation. Samtidigt vet min relation att jag behöver hockeyn. Jag skulle behöva jobba heltid med hockeyn för att kunna ha ett liv som fungerar, men jag är kvinna i den här mansdominerade sporten. Hade jag varit man med mina meriter på cv så hade jag varit heltidstränare alla dagar i veckan, avslutar Anna Borgqvist

FOTNOT: Hockeysverige.se söker Joakim Engström.


TV: Jordan Binningtons hjärnsläpp – sänker Jason Zucker

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 mars
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:30 Brynäs - Malmö SHL
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
15:15 Örebro - Timrå SHL
16:00 KalPa - Pelicans Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Dallas Stars - Vancouver Canucks NHL
söndag 26 mars
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
05:00 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
05:30 Anaheim Ducks - St Louis Blues NHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten