Kanada vinner JVM 2022.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
JVM 2022

Kanada vinner JVM-guld – efter galet övertidsdrama

ANNONS

Kanada är juniorvärldsmästare 2022. Detta efter att man besegrat Finland med 3–2 i nattens JVM-final – efter ett galet övertidsdrama. Kent Johnson sköt guldet till värdnationen med sitt mål i förlängningen.

EDMONTON (HOCKEYSVERIGE.SE)

För 19:e gången genom tiderna är Kanada juniorvärldsmästare i ishockey. Under natten till söndag, svensk tid, säkrade man guldet efter att ha besegrat Finland med 3–2 efter ett stort övertidsdrama. 

Kanada gick in till den tredje perioden med en 2–0-ledning efter att Joshua Roy och William Dufour nätat för värdnationen, men Finland jobbade sig i kapp i den tredje perioden genom mål av Aleksi Heimosalmi och Joakim Kemell.

Stor matchvinnare för Kanada blev stjärnforwarden Kent Johnson. I spel tre-mot-tre kunde den NHL-aktuelle forwarden trycka in en retur bakom Juha Jatkola och därmed få Rogers Place att explodera i jubel. 

Målet föranleddes av Finland bara varit millimeter från att säkra guldet, men i den efterföljande sekvensen lyckades Columbus Blue Jackets-spelaren avgöra till Kanadas fördel.

Mycket utvisningar

Finalen präglades annars av utvisningar, där svenske Christoffer Holm tillsammans med amerikanen Sean Fernandez flitigt visade spelarna till botbänken. Värst var det för Finland som ådrog sig sju tvåminutersutvisningar i matchen, medan Kanada bara behövde sitta på botbänken vid ett tillfälle under ordinarie matchtid.

För Finlands del är detta landets femte silvermedalj genom tiderna. Finland tog brons i 2021 års turnering och vann turneringen så sent som 2019. 


TV: Erik Granqvists målvaktsskola - stötbrytningar

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL