Pavel Datsiuk.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
Nyhet

Pavel Datsiuk bekräftar: Avslutar karriären

ANNONS

Efter 26 år är nu showen officiellt över. 
Pavel Datsiuk bekräftar att han avslutar karriären. 

En av vår tids största ishockeyspelare väljer att tacka för sig. 

Efter 26 år som elithockeyspelare bekräftar nu Pavel Datsiuk att karriären är över. Nyligen höll Aleksandr Siomin en jippomatch i Ryssland där Datsiuk var med och deltog. I samband med det bekräftade han för media på plats att han snart kommer att gå ut med ett officiellt uttalande att hans ishockeykarriär är över. 

43-årige Datsiuk spelade sin sista match för Avtomobilist Jekaterinburg som lagkapten i mars 2021 då han inte spelade någonting under säsongen 2021/22.

Är med i Triple Gold Club

Pavel Datsiuk debuterade i den ryska högstaligan 1996 och draftades sedan av Detroit Red Wings i den sjätte rundan 1998. Han debuterade sedan för Detroit Red Wings under säsongen 2001/02 vilket var starten på en lång och framgångsrik i Michigan. 

Totalt spelade Datsiuk 953 NHL-matcher för Detroit och gjorde 918 poäng vilket är sjätte bäst någonsin av en ryss i NHL och sjunde bäst i Red Wings historia. Han gjorde sig då känd för sina otroliga finter och häftiga highlights-mål. 

Legendaren har även ett fullt troféskåp då han vann Stanley Cup två gånger, 2002 och 2008, Lady Byng Trophy, NHL:s gentlemannapris, fyra gånger (tredje flest någonsin i NHL) och Selke Trophy som NHL:s bästa defensiva forward tre gånger (också det tredje flest i NHL genom tiderna). 

Pavel Datsiuk är också den enda ryssen på 2000-talet att vara med i exklusiva Triple Gold Club då han vann VM-guld med Ryssland 2012 och OS-guld 2018. 2017 blev han även Gagarin Cup-mästare hemma i KHL som lagkapten för SKA St. Petersburg.


TV: Makar tilldelas Conn Smythe Trophy

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL