Notification

När NHL-stjärnor missar OS kan vi få se otippad vinnare

NHL:s tidigare beslut att hindra spelare från ligan att delta i OS har resulterat i en del besvikelser från bland annat supporterhåll. Det finns dock även en del ljuspunkter och intressanta aspekter som vuxit fram i denna nya verklighet att förhålla sig till. 

I nuläget så finns det ingenting som tyder på att hela OS skulle ställas in. Så vilka kommer egentligen att delta? Vilka spelare är det som kommer att åka till OS och hur ser chanserna ut för de olika nationerna? 

Med dessa nya förutsättningar så kommer de olika länderna naturligtvis att se över möjligheterna att hämta in spelare från de mindre ligorna. Även utan NHL-spelarnas närvaro finns det en hel del intressanta namn och saker som är värda att ta i beaktande. 

Odds på ishockey är inte alltid lätt att analysera men vi kommer att kolla närmare på hur det ser ut i dagsläget; bland annat vilka spelare utanför NHL som har flaggat för att de potentiellt kan tänka sig att delta i OS. 

Kanada hade på pappret varit en favorit - i normala fall. Vissa hade säkert velat se Sidney Crosby ta hem sitt tredje OS-guld samt Connor McDavid göra sin debut i OS-sammanhang. Det blir också ett stort avbräck då man missar chansen till andra stjärnor som Nathan MacKinnon, Jonathan Huberdeau, Mitch Marner och Brayden Point. Även sett till defensiven så försvinner många talangfulla och meriterade spelare. Kanadas mix av gamla veteraner och unga löften på försvarssidan gör det värt att tänka på vilka effekter det får. Spelare som Alex Pietrangelo, Aaron Ekblad och Shea Teodor är alla exempel på spelare som vi inte kommer att få se på isen.   

För Kanadas del så kan vi i stället få se spelare som Eric Gelinas som har spelat i SHL sedan 

2018, samt Ryan Spooner som spelade 325 matcher i NHL innan han gick vidare till KHL 2018–2019. Vi kan möjligtvis förvänta oss något liknande som 2018 då Kanada tog många spelare från just KHL. Kollar vi på Kanada jämfört med USA så har de förstnämnda förmodligen bättre kapacitet även sett till hur det ser ut på talangsidan. 

USA får försöka att klara sig utan bland annat Auston Matthews och J.T Miller. Lägg därtill en förlust av väldigt flexibla försvarskedjor och fysiskt väldigt uthålliga spelare som Adam Fox och Charlie McAvoy. Värt att notera är också att NCAA inte har några regler som hindrar spelare från college att delta i OS. I USA:s trupp till OS finns även två SHL-spelare med i nuläget. I den finska, tyska och framförallt ryska ligan finns det flera spelare som kan bli aktuella för spel i OS. Exempel på dessa är Kenny Agostino och Reid Boucher från KHL och Brian O’Neill från Jokerit. 

Ryssland får ses som favorit till guld i OS även utan namn som Ilya Kovalchuk och Kirill Kaprizov. Vadim Schopachyov och Andrey Kuzmenko är starka offensiva kort och Ryssland kan kombinera detta med flera tongivande spelare från KHL samt även lovande namn från juniorsidan. De kan visserligen inte räkna med sin superstabila målvakt i absolut världsklass, Andrei Vasilevskiy, men sammantaget gör alla bitar ihop att Ryssland är en tidig kandidat till att ta hem hela turneringen. Mikhail Grigorenko, som länge spelade i NHL, är också ett namn värt att nämna. 

Hur ser det då ut för våra spelare och möjligheten för Tre Kronor? 

SHL håller på att förbereda möjligheterna att skicka över spelare som har goda möjligheter att hävda sig och kunna ha en målsättning att gå för guld. Från SHL:s sida så säger man att man länge har förberett sig på att situationen skulle kunna inträffa. För flera andra nationer finns det även möjligheter att skicka flertalet spelare från bland annat KHL och Jokerit. 

Några namn som skulle kunna bli aktuella märks Emil Pettersson och Oscar Lindberg från KHL men också spelare som Jacob de la Rose och Carl Söderberg från SHL. Även Simon Edvinsson är intressant men här är frågan om Tre Kronor vill ge en 18-åring chansen. William Eklund och Anders Lindback, som har en historia i NHL, är några andra nämnvärda namn.

Finland kan inte heller räknas bort då deras lag och spelsystem vilar på en stabil grund och struktur snarare än individuella spelarprestationer. Även bra målvaktsspel har varit något som traditionellt sett utmärker de finska lejonen. Skickliga Sami Vatanen och Markus Granlund spelade länge i NHL. Leo Komarov fick nyligen sitt kontrakt hos New York Islanders avslutat och han är en given kandidat till att ta en plats i Finlands OS-lag. 

Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games