Nordic Vikings.
Foto: Privat
Europa

Svenskt lag ska spela i hockeyns 'El Classico'

ANNONS

Huddinge IK skickar spelare till Madrid för att starta laget Nordic Vikings. 
Om en månad ska det svenska laget spela premiärmatchen i spanska ligan mot FC Barcelona i ett hockeyns 'El Classico'. 

Svensk ishockey har startat ett nytt samarbete tillsammans med spansk hockey för att förbättra hockeyutvecklingen i Spanien. Initiativtagare till projektet är Nordic Vikings Group, som tidigare har varit med och utvecklat den asiatiska hockeyn. Då hölls samarbetet med IIHF (Internationella Ishockeyförbundet) och då främst i Kina. 

Till den kommande säsongen utökas den spanska ligan (Liga Nacional de Hockey Hielo) med tre nya lag och ett av de kommer att heta Nordic Vikings Majadahonda som ska träna och spela i Madrid. Basen för verksamheten blir i Nervera Rink, där det andra Madrid-laget S.A.D. Majadahonda också är verksamma. Vikings kommer dock också att använda sig av Palacio Del Hielo, en arena där det tidigare endast varit konståkning och allmänhetens åkning.

Grunden i spelarmaterialet Nordic Vikings är hämtat från en kull av Huddinges J20-spelare med en NIU (Nationell idrottsutbildning). 

– Det finns flera skäl varför vi valde att plocka spelarna från Huddinge – men Huddinges NIU ger en ganska komplett bas och från den finns alla möjligheter för spelare att fortsätta utvecklas i alla riktningar. Ett annat skäl är att det funnits kopplingar till både spansk och latinamerikansk ishockey i Huddinge under några år nu och därför passade det oss bra att bygga från den basen, säger lagets general manager Per-Erik Holmström.

INLEDER MOT BARCELONA   

Lagen kommer att kompletteras lokala spelare från Spanien, precis som det hade gjort i det kinesiska projektet tidigare.

Den här veckan har Nordic Vikings startat sin camp i Huddinge, där bland annat tre spelare från Granada samt tre svenska spelare med colombianska rötter har deltagit.  

I en annan del av projektet, som är initierats av Djurgården,  sker ett utbyte av ”content” för det virtuella projektet som ligan startar tillsammans med La Liga Sport. Där kommer det att bli en typ av ”Hockey Night” på lördagar – med innehåll från både SHL och den spanska hockeyligan.

Enligt det preliminära programmet för den spanska ligan kommer Nordic Vikings Madrid att möta de regerande mästarna FC Barcelona hemma i Madrid den 18 september. Enligt uppgift kommer det då också att finnas Svenska Spelare på båda sidor av detta hockeyns ”El Classico”.    


TV: Analys av Seth Jones/Adam Boqvist-trejden

Den här artikeln handlar om: