Bildbyrån
NHL
KARLSSON: Ett perfekt läge för NHL - se över reglerna
Tampa Bay vann igen, och stormar mot en ny Stanley Cup-seger. Om det slutar så kommer de dock få leva med de "fuskanklagelser" som riktats mot dem av bittra motståndarfans. NHL borde ta det som en väckarklocka - och justera sina allt för vänliga lönetaksregler.

Inför NHL-säsongens början meddelade Tampa Bay att superstjärnan Nikita Kutjerov behövde opereras, och att han därför skulle missa hela NHL:s grundserie. Förhoppningen var att han skulle komma tillbaka till slutspelet. Och hux flux var Tampa Bays lönetaksbekymmer borta för den här gången. Hux flux skulle de få in alla stjärnor under lönetaket när slutspelet väl tog sin början. Anledningen till det är, som ni säkert känner till, att lönetaket bara gäller under grundserien. Under slutspelet får spelarna ingen lön, och därför finns det följaktligen inget tak heller. Det var bara för Tampa att visa upp för ligan att Kutjerov var skadad, sätta upp honom på långtidsskadelistan, och helt plötsligt försvann hans lön.

Rimligt på ett sätt. Totalt orimligt på ett annat.

Att Tampa Bay utnyttjat systemet som de gjort har jag egentligen ingenting emot. De bryter inte mot några regler, och faktum är att Nikita Kutjerov mycket riktigt behövde en operation. Lyckligtvis för Tampa Bay kunde de hitta ett perfekt tillfälle att göra den på, vilket hjälpte både laget och den ryske stjärnforwarden. Det som möjligtvis kan vändas emot Lightning är att det var så utstuderat att han skulle komma tillbaka till slutspelets början. Att han lyckades missa just alla 56 grundseriematcher, men att han var redo för spel lagom till den första åttondelsfinalen. Att ryssen sen går in och dominerar från match ett (och dessutom var planens gigant i den första finalmatchen) är ingenting annat än otroligt imponerande. Jag får vibbar av Peter Forsberg, som ju missade hela säsongen 2001/2022 på grund av sin brustna mjälte men kom tillbaka till slutspelet och vann poängligan efter att ha gjort 27 poäng på 20 matcher. Och då gick Colorado inte ens till final...

"BRA SPORTCHEFERI"

Steve Yzerman fick mycket beröm för sitt draftande och sina trejder under åren som general manager i Tampa Bay. Han var den som på många sätt grundlade den dynasti klubben mycket väl kan vara på väg att skapa nu. Vi har dock sett att hans efterträdare Julien BriseBois varit minst lika vass på posten. Det har vi inte minst sett bevis på i form av trejderna förra säsongen, då Blake Coleman och Barclay Goodrow hämtades in. De båda breddspelarna kostade en varsin förstarunda, vilket ansågs vara ett hutlöst pris, men Tampa tog in de båda spelarna då de hade det som Tampa Bay värdesatte allra mest:

Billiga löner som inte belastade lönetaket - och dessutom kontrakt ytterligare en säsong. Tampa skulle alltså få två slutspel med duon.

Goodrow, Gourde och Coleman.

Goodrow, Gourde och Coleman. BildbyrånMånga lyfter fram Coleman och Goodrow som de två sista pusselbitarna som behövdes för att de skulle kunna vinna förra året. I nattens finalmatch fick vi ytterligare ett bevis på deras betydelse. Goodrow spelade fram Coleman till avgörandet, som gav Tampa Bay 2-0 i matcher. BriseBois fingertoppskänsla i de trejderna är vad vi i Sverige skulle benämna som "bra sportcheferi". I match efter match utmärker de sig och spelar avgörande roller i det stjärnfyllda laget.

FÖR SNÄLLA REGLER

Att lönetaksutrymme är allt i dagens NHL vet vi. Det har dessutom blivit ännu viktigare i den här pandemitiden, eftersom lönetaket kommer ligga platt ytterligare ett par år. Toppklubbar som Tampa, Vegas och Colorado kommer behöva vrida på varenda sten för att få allting att gå ihop. Det kommer inte bli lätt för de klubbarna att behålla alla viktiga spelare även fortsättningsvis. Men tyvärr har vi ju sett att NHL:s lönetaksregler på många sätt är alldeles för snälla.

Att Tampa utnyttjat Nikita Kutjerov-situtionen är egentligen bara ett bevis för det. Det kändes nästan som en sista desperat åtgärd, efter att klubben tidigare (med alla medel) försökt bli av med Tyler Johnson - men honom ville ingen klubb ens ha gratis. Men det finns alltså fler bevis för att lönetaksreglerna är lite för givmilda.

Varje år sitter vi numera och säger att "Jag vet inte hur de ska lösa att spelare X stannar/trejdas dit - men de kommer lösa det på något sätt". För tyvärr är det så det blivit. På snillrika vis ser vi att klubbarna lyckas värva spelare de egentligen inte har råd med, genom att exempelvis sprida ut lönen på fler klubbar. De kan dels se till att klubben spelaren tillhörde innan trejden betalar halva lönen, men samtidigt kan de bjuda in en tredjepart i det hela och låta den klubben betala halva lönen av den halvan som finns kvar. Vips, har man fått bort en rejäl kaka av den lönetaksträff spelaren sitter på. 

Det kanske kostade något tredjeval extra - men vad fasen spelar egentligen det för roll i slutändan?

PERFEKT LÄGE ATT FÅ ORDNING PÅ SAKER IGEN

Det var NHL-klubbarnas ägare som en gång i tiden ville ha in lönetaket, både för att få ned kostnaderna men också för att jämna ut startfältet. Nu gör man allt för att på snyggast och effektivast sett kringgå samma regler. Jag kan beundras av skickliga general managers som lyckas bygga slagkraftiga lag på de premisserna - men det känns också en aning märkligt.

Jag kommer aldrig gå så långt som att säga att Tampa Bays troliga Stanley Cup-vinst kommer ge mig en dålig smak i munnen. De har inte gjort något regelbrott - och Julien BriseBois lagbygge är på alla sätt och vis fenomenalt. Men Nikita Kutjerov-situationen är kanske den droppe som fått min bägare att till sist rinna över. För faktum kvarstår: Många har problem med Tampa Bays sätt att bygga årets lag. Många kommer peka på 2021 års Stanley Cup-finalist (vinnare?) och säga att laget byggdes på ett ohederligt vis. Att de ställde upp med ett lag som kostade långt mycket mer än vad som egentligen tillåts.

Nikita Kutjerov har dominerat.

Nikita Kutjerov har dominerat. Foto: Douglas DeFelice-USA TODAY SportsKanske är det här det perfekta läget för NHL att få ordning på saker och ting igen. Att se till att 81,5 miljoner dollar betyder just 81,5 miljoner dollar. Även om det kanske gör att det blir allt mer svårtrejdat, och att spelarmarknaden inte kommer vara lika aktiv som den normalt sett är.

Den diskussion och situation som finns nu tjänar nämligen ingen på. Eller ja, förutom Tampa Bay Lightning då. Jag sitter hellre och pratar om Barclay Goodrow och Blake Coleman. Tampa ville ha två slutspel med dem - och ser ut att vinna Stanley Cup båda gångerna. 

Bra sportcheferi, var det ja.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten