Nathalie Lidman.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

"Jag är en småstadstjej så det här passar mig väldigt bra"

Efter stopp i Luleå och Modo ska Piteåtjejen Nathalie Lidman försöka få sitt definitiva genombrott i Leksand kommande säsong. För hockeysverige.se berättar den 20-åriga backen om satsningen som ska ta henne mot landslaget.
– Klubben har verkligen gått in och satsat och har alla verktyg, säger Lidman.

ULLVI/LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Nathalie Lidman är en av många skickliga hockeyspelare från Piteå. Som bekant kommer spelare så som Mattias ÖhlundMikael RenbergTomas Holmström bröderna Johan och Tobias Forsberg med flera från klubben. Precis som så många andra från Piteå flyttade Lidman till Luleå för att fortsätta utvecklas som hockeyspelare. 

– Jag skulle säga att det var pappa (Johnny) som fick mig intresserad av hockey. Han har själv spelat hockey och satte på mig och brorsan (Jonathan) skridskorna tidigt, berättar Nathalie Lidman då hockeysverige.se träffar henne i Leksand för en intervju samtidigt som vi sneglar ut över Dalälven som rinner några hundra meter nedanför byn Ullvis bystuga.
– Jag fastande för hockeyn direkt, men vi har också alltid varit aktiva och jag spelade fotboll länge. Där stod jag i valet och kvalet vilken sport jag skulle välja, men hockeyn föll mig i smaken lite mer och jag tränade på där hemma med jämnåriga killarna.
– Sedan har jag och lillebrorsan haft samma intressen. Vi har spolat upp is på gården, spelat landhockey, fotboll och allt möjligt.

Hur skulle du beskriva den hockeykultur som är bland ungdomar i Piteå?
– Just det här med landhockey… Kompisar träffas i skolan ute på rasterna, men det är inte bara hockey. Det kan vara basket, fotboll…
– Just det här att man bara kunde kliva ut på gården och det kom ungar från hela kvarteret som samlades var kul.

Var det fler tjejer med i ditt hockeylag från början?
– Inte många. Jag växte upp som ensam tjej i mitt pojklag, men det var någon enstaka som var med.

Har du haft några förebilder inom just hockeyn?
– Till en början hade jag en ganska dålig koll. Då Piteå (Munksund/Skuthamn) var riksserielaget hade jag Rebecca Stenberg. När jag sedan fick kliva upp i Luleås A-lag som ganska ung blev detMichelle Karvinen men även Emma Eliasson som var back och skicklig. När jag sedan kommit in i damhockeyn har jag inspirerats av väldigt många.

Nathalie Lidman.

Foto: Ronnie Rönnkvist  


Vad har det betytt för din utveckling att träna med och vara i den så kallade vardagen med alla världsspelare i Luleå?
– Jag tror att det har betytt jättemycket eftersom dom även är så fantastiska personer. Dom bjöd in mig, vilket gjorde mig trygg. Jag fick se hur professionellt dom betedde sig både vid sidan av och på isen, så det har absolut bidragit.
– Jag har sett upp till tjejerna i laget och jag vill idag vara en spelare som dom är och en förebild för andra.

"DET HÄNDE VERKLIGEN JÄTTEMYCKET"  

Nathalie Lidman gjorde fem säsonger i Luleå.

– Första året pendlade jag från Piteå eftersom jag gick i nian då. Det blev mycket åka fram och tillbaka för mamma och pappa. Det tar 40 minuter om det är okej väglag. Det blev middag i bilen och så vidare.
– Sedan valde jag att börja första året på gymnasiet i Luleå. Då flyttade jag dit. Jag trivdes bra med allting där.

Under sin tid i Luleå fick 20-åringen från Piteå bli svensk mästare.

– Ja, det var en riktigt härlig upplevelse. Det var en händelserik säsong eftersom det var samma år som vi vann U18-VM-silvret. Det hände verkligen jättemycket.
– Jag kom in i rullorna hos landslagen, fick åka på min första landslagsturnering, blev utsedd till turneringens bästa back och fick sedan fortsätta vara med på den härliga resan till Ryssland där vi skrev historia.
– Att sedan få åka hem till ett SM-guld…, säger Nathalie Lidman som samtidigt spricker upp i ett stort leende.  

Vad kom den här säsongen att betyda för dig då det handlade om att motivera sig till att satsa ännu hårdare på hockeyn?
– Väldigt mycket. Det här är vad jag vill med hockey, komma så långt som möjligt, till landslag och vara viktig i klubblaget.

Hur ser du tillbaka på tiden och din utveckling i Luleå?
– Lärorikt och jag fick spela med många meriterade spelare, Emma NordinJohanna Fällman och alla andra bra som var där då. Det var, som sagt var, förebilder att se upp till, men också mycket se och lära under dom åren.

Nathalie Lidman har hunnit med spel i både Modo och Luleå tidigare.

Nathalie Lidman har hunnit med spel i både Modo och Luleå tidigare. Foto: Bildbyrån

FLYTTADE FÖR ATT FÅ SPELTID  

Även om hon trivdes bra i klubben saknade hon den speltid hon behövde för att fortsätta sin utveckling. 

– Ja, det var vad som fattades. Jag trivdes jättebra laget, föreningen och att jag hade nära hem. Jag kände att det var speltid jag behövde för att utvecklas ännu mer. Därför bar det av till Ö-vik i tvåan på gymnasiet (2018/19).
– Jag kände direkt den säsongen att jag inte skulle få mer speltid. Då chansade jag och åkte iväg istället.

Fick du en stor roll då du kom till Modo?
– Jag fick en större roll och spelade varje match. Det blev en jättestor skillnad mot Luleå och jag kände att det var roligt. Man vill ju spela hockey på isen. I Modo fock jag prova på powerplay och vara viktig i boxplay.
– Jag tror det är viktigt med speltid. Speciellt som ung eftersom det är då man har den brantaste utvecklingskurvan.

Nathalie Lidman är historisk då hon var med i det svenska U18-VM-lag som 2018 var med om att vinna nationens första silver i ett junior-VM på damsidan.

– Det var en jättehäftig resa. Ryssland är en riktigt hockeynation och hade satsat jättehårt på deras flicklag. Deras matcher gick på TV och allt var väldigt stort.
– Matchen mot just Ryssland i semifinalen, vi spelade inte i en så stor arena. Den kanske rymde 2000 personer. Det var fullsatt med skrikande ryssar. Dom skrek så fort man hade pucken, vilket var häftigt. Därför var det också extra skönt att slå dom på deras hemmaplan med 2–1.

Blev du nervös med tanke på inramningen eller var det bara kul?
– Klart jag blev nervös. Just när det stod och svajade med 2-1 och vi försökte hålla hela vägen ut. Vi var starka defensivt och hade ett bra målvaktspel. Jag tror det var därför vi vann.

Hur upplevde du den här gruppen som vann silvret?
– Jag tycker att det var en väldigt bra dynamik. Vi hann inte träffas så länge inför turneringarna, men jag tycker att vi hittade varandra snabbt och kom in i hur vi ville spela.
– Vi var en riktigt bra grupp som hade kul tillsammans. Sedan var det synd att vi inte kunde hålla hela vägen i finalen. Vi ledde med 1–0, men sedan rasade resultatet iväg under finalen mot USA vilket var lite synd. VM-silvret är ändå mitt bästa hockeyminne. Än så länge, lägger Nathalie Lidman till med ett lätt skratt.


Många av spelarna som var med i silverlaget börjar få större och större roller i sina SDHL-lag, hur tänker du kring det?
– Jag tycker det är jättekul att man vågar släppa fram unga duktiga spelare. Man ser att dom verkligen tar den chansen och gör det väldigt bra. Samma sak i SHL med dom unga pojkarna som kommer upp där.

Nathalie Lidman.

Foto: Ronnie Rönnkvist

"VILLE PROVA NÅGONTING NYTT"

Efter tre säsonger i Modo valde Nathalie Lidman att byta klubb inför säsongen 2021/22. Ny klubbadress blev Leksand.

– Jag ville prova någonting nytt och hade haft kontakt med ”Brömsen” (Alexander Bröms) tidigare då han hjälpte mig med individuell träning. Han kollade läget och då visste jag inte vad jag skulle göra nästa säsong.
– Han frågade väldigt tidigt om jag ville komma hit. Då åkte jag ner för att kolla och det kändes bra, så då bar det av hit.

Leksand har haft några tuffa säsonger, men nu har klubben valt att göra en nysatsning på damhockeyn.

– I år är det en väldigt bra satsning. Dom har sagt att det var dåligt här förra säsongen, men nu känner jag att klubben verkligen gått in och satsat och har alla verktyg. Vi lägger mer fokus på fysen för att få upp alla två, tre nivåer så vi kommer in i matcherna starkare.

Vad är dina första intryck av laget?
– Jag tycker det är bra och alla i laget är härliga personer. Jag har kommit in snabbt i gruppen och vi har hittat på saker vid sidan av redan nu. Det är inte bara träning utan vi har varit och spelat lite golf och hängt vid sidan av.
– Sedan är det jättemysig att bo här. Jag är en småstadstjej så det här passar mig väldigt bra. Det är en fin miljö och alla människor här, säger Lidman ock kikar bort mot byarna Hälla och Romma som påminner som taget ur en Astrid Lindgren-film.
– Det är en hockeystad, vilket är kul. Jag har hört att när det är match så går nästan alla i Leksand till hallen.

Finns det landslagstankar hos dig inför kommande säsong?
– Ja, men jag blev inte uttagen senast. Klart att jag vill dit en dag, men mitt första fokus ligger på att göra mitt bästa i Leksand. Sedan får jag se vart det leder, om det leder till landslag, avslutar Nathalie Lidman.TV: Tre NHL-stjärnor som kan trejdas i sommar

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten