Liam Dower Nilsson firar med lagkamraterna och Arvid Sundin spelar ut pucken bakom mål.
Foto: IIHF.com
U18-VM

Efter revanschen: "Både en och två stenar släpptes från bröstet"

ANNONS

Småkronorna var revanschsugna och studsade i natt tillbaka från Kanadas 12-1-överkörning i tisdags.
Efter ett schweiziskt matchstraff kunde de unga svenskarna vända och vinna matchen med 3-1.
– Vi har sagt att vi inte ska glömma matchen mot Kanada utan att vi ska ta det som en erfarenhet, säger Arvid Sundin till hockeysverige.se.


Efter det stora fiaskot mot Kanada kunde Småkronorna i natt få sin revansch mot Schweiz. Det var en match som bjöd på mycket då de unga svenskarna gjorde tre mål, vände matchen och tilldelades ett matchstraff. 

Efter en inledande period, som slutade 0-0, tog Schweiz ledningen tidigt i den första perioden. Den schweiziska ledningen höll i sig fram till att den backen Maximilian Streule fick matchstraff för en bentackling på Simon Edvinsson.

Schweiz bestraffades med ett fem minuter långt boxplay, vilket Småkronorna kunde utnyttja tre gånger om.

– Jag tycker att den första perioden inte speglade det vi hade snackat om innan. Vi hade en revanschlust och ville spela enkelt, men det blev inte riktigt så i den första perioden. Sen i den andra perioden får de sitt matchstraff och vi kunde utnyttja det. I den tredje sa vi innan vi gick ut att vi skulle gå för fyran, men att vi skulle spela behärskat. Jag tycker att vi höll det bra, säger Arvid Sundin som stod bakom det schweiziska målet när han hittade nätet.

– Vi pratade innan om att de stod högt i sin box så Liam (Dower Nilsson) passade ner den via sargen. Sen försökte jag slå passen till Fabian (Lysell) framför mål, men den tog på en klubba innan. Jag vet inte om det var backens eller om det var målvaktens, men den tog på en klubba och sen gick den in, säger han om hans första mål i turneringen.

"BÅDE EN OCH TVÅ STENAR SOM SLÄPPTES FRÅN BRÖSTET"  

Utöver Arvid Sundin noterades även Isak Rosén och Liam Dower Nilsson för ett varsitt mål. Den sistnämnde gjorde matchens 2-1-mål.

– De fick en femma och Isak (Rosén) kunde få in det första målet. Sen var det Fabian (Lysell) som kunde skicka en korspass till mig och jag fick stå och prickskjuta lite. Det var som att både en och två stenar släppte från bröstet. Jag har haft extremt många chanser. Mot Schweiz hade jag en chans i den första perioden och mot Belarus hade jag en. Sen tror jag att jag hade ett skott i ribban mot Kanada, säger Dower Nilsson om chanserna under turneringen.

Det syntes. Du firade rejält efter målet.

– Man måste ju fira när man gör mål, svarar han och skrattar.


I protokollet efter matchen noterades Frölundatalangen tillika lagkaptenen, Dower Nilsson för ett mål, en assist och ett matchstraff. Matchstraffet ådrog han sig i slutet av den andra perioden när han greppat tag i gallret på den schweiziske centern Joel Henry.

– (Simon) Robertsson åkte på en ful tackling och sen var det lite gruff. Jag tog tag i gallret på han som tacklade och det resulterade i ett matchstraff. Jag hade ingen aning om att man fick matchstraff för det, men det kanske är de internationella reglerna, säger han om matchstraffet och tillägger:

– Jag vet inte det är säkert så i Sverige också.

Joel Henry, i Schweiz tilldelades ett matchstraff i situationen för "checking from behind" efter tacklingen på Simon Robertsson.

"EN JÄVLIGT DÅLIG MATCH"

Arvid Sundin, som noterades för matchens 3-1-mål, var inför matchen redo att ta revansch efter bottennappet mot Kanada. En match som var en stor besvikelse för hela laget.

– Alla tyckte att det var en jävligt dålig match, men vi har försökt hålla det positiva snacket uppe och fokusera på att ta resterande trepoängarna i gruppen. Vi har sagt att vi inte ska glömma matchen utan att vi ska ta det som en erfarenhet. Det var skönt att det inte var i typ en kvartsfinal, säger han som i fortsättningen vill bidra med sitt intensiva spel mot motståndarna.

– Jag gillar att spela med hög fart och åka mycket skridskor, sen vinner jag mycket lösa puckar i den offensiva zonen. Det är väl lite min roll här också att åka mycket skridskor, checka, skapa kaos och göra det jobbigt för motståndarna. Sen är jag här för att bidra i powerplay också.  Alla är medvetna om att vi ska producera i powerplay. Vi vet om att boxplay och powerplay kan avgöra matcher och har pratat en del om det. Vi vill ha det som ett vapen.

Sundin har en bra bild av vad han kan erbjuda för spetsegenskaper i turneringen. Dower Nilsson har även han bra koll på sina spetsegenskaper och vad han har att erbjuda laget. 

Under matcherna har han hyllats flera gånger av kommentatorerna för ett bra spel i backcheckingen, vilket han inte visste om.

– Det defensiva arbetet är någonting jag har jobbat på. Jag har vetat sedan U16 att det är något jag har behövt jobba på och jag blir glad av att höra att någon uppmärksammat det. Sen är backcheckingen något vi alla vet att vi måste göra så det är en självklarhet, säger Dower Nilsson som trots allt strul i matchen var nöjd.

– I slutet var det bara extremt skönt med tre poäng, 

Småkronorna spelar sin nästa match mot Lettland på lördagskvällen. Matchstart är 23.00.


TV: Moritz Seider vinner Elite Prospects Award 2021

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL