Ryan Miller.
Bildbyrån
NHL

Legendaren lägger av: "Har varit ett privilegium"

ANNONS
En av 2000-talets bästa målvakter har snart gjort sitt. Ryan Miller har meddelat att han slutar spela ishockey efter säsongen.

– Jag har fått göra det här under en längre tid än vad jag någonsin hade kunnat hoppas på, säger han till Anaheims hemsida.

Han spelade VM för USA redan våren 2002, och ett halvår senare kom NHL-debuten. Nu, närmare två decennier senare, tar karriären till sist slut för Ryan Miller.

Den 40-årige ikonen är den mest vinstrike amerikanske målvakten någonsin i NHL, med 390 vinster, och är med den siffran på 14:e plats totalt.

Han spelade för Buffalo 2002 till 2014, då det blev ett kort gästspel i St. Louis. Därefter representerade Miller Vancouver till 2017, innan karriären rundades av med fyra säsonger som backup till John Gibson i Anaheim. 

Det blev totalt 18 NHL-säsonger och närmare 800 matcher.

– Det var en dröm som blev sann när jag spelade min första NHL-match, och det har varit ett privlegium att få spendera 18 år som proffs. Jag har bestämt mig för att sluta efter säsongen, efter att jag har fått göra det här under en längre tid än vad jag någonsin hade kunnat hoppas på, säger han i ett uttalande på Anaheims hemsida.

VANN VEZINA TROPHY

Ryan Miller vann Vezina Trophy säsongen 2009/2010. 2010 var han också USA:s förstemålvakt under OS i Vancouver. En turnering där USA tog silver och var ytterst nära att rubba Kanada i finalen. Miller räddade närmare 95 procent av skotten i turneringen och utsågs till spelens bästa målvakt. Han utsågs en gång i tiden också till den bästa målvakten i AHL - och till den bästa spelaren av alla inom collegehockeyn.

Av de som spelat 700 matcher eller fler har Miller den femte bästa räddningsprocenten i NHL-historien. Bara Dominik HasekRoberto LuongoHenrik Lundqvist och Tomas Vokoun är före honom på den rankingen.


TV: Alla mål från nattens NHL

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL