Sök
Hugo Ollas.
Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
Intervju

”Jag hade nog ångrat mig om jag inte tagit den här chansen”

Han SHL-debuterade med den äran under säsongen och hade ett juniorår kvar med Linköping. Trots det väljer målvaktstalangen Hugo Ollas att lämna SHL-klubben – för att gå sin egen väg via college.
– Med college har man bara en chans. SHL och allsvenskan finns ändå kvar, säger Ollas till hockeysverige.se.

Han har spelat i Linköping under hela sitt liv, men till nästa säsong tänker Hugo Ollas att testa sina vingar utanför Östergötlands gränser. 

Ja, till och med utanför landets gränser.

Tidigare i veckan stod det klart att den 203 centimeter långe målvaktstalangen lämnar Linköping för spel på Merrimack College i den amerikanska collegeligan. Processen har varit lång och genomtänkt, men i slutändan landade 18-åringen in i att det var dags för ett miljöombyte.

– Det har varit mycket snack med mina agenter den sista tiden, om jag ska ta den svenska vägen eller om jag skulle testa på det här med college. Jag har hört mycket gott om college och att många önskat att de tagit chansen att testa på det när den möjligheten väl funnits. Med college har man bara en chans. SHL och allsvenskan finns ändå kvar, säger Ollas till hockeysverige.se.

Ollas sticker inte under stolen med att flytten är främst för hockeyns skull, snarare än skolmässig satsning.

– Sen är det så klart en stor bonus att få en utbildning på köpet som man förmodligen kan ha nytta av efter sin hockeykarriär. Det är en jättebra lösning.

Vad vill du plugga, då?
– Jag har inte riktigt bestämt mig ännu, men det lutar lite åt business-hållet. Jag läser faktiskt natur nu på gymnasiet, men just business kan man nog ha lite nytta av efter, och även under, hockeykarriären.
– Men i grunden är detta som sagt ett hockeymässigt val. Det är hockeyn jag vill satsa på. Jag ser skolan som en jättebra bonus, men det är absolut hockeyn som jag åker över för. Det kommer vara där jag lägger mitt största fokus.

Hugo Ollas.

Hugo Ollas. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

EN AV TRE SVENSKMÅLVAKTER ATT DRAFTAS  

Att det skulle bli collegespel under hösten 2021 var ingenting som Hugo Ollas såg framför sig när han drog igång juniorsäsongen i höstas.

– Det var lite löst snack i början av säsongen, men jag blev väl mer och mer inställd på det under hösten. Efter draften (i oktober) tyckte Rangers också att det var en bra idé och de trodde att det skulle passa min utveckling. Vi målvakter utvecklas ju lite långsammare än utespelarna, så att få några extra år på sig att komma in i det amerikanska spelet och hela systemet med hur allt funkar i USA är perfekt för mig, säger Ollas.

Ja, det var i höstas som även New York Rangers kom in i ekvationen för Hugo Ollas. 

Med sitt sista val i höstens NHL-draft valde klassikerklubben att säkra rättigheterna till 18-åringen från Linköping, vilket gjorde att han tillsammans med Calle Clang (Pittsburgh) och Jesper Vikman (Vegas) blev en av tre svenska målvakter att gå i årets draft.

– Det var riktigt, riktigt roligt. Speciellt att det var Rangers som tog mig. ”Lunkan” (Henrik Lundqvist) har varit där i många år och Rangers har varit min favoritklubb under uppväxten, så det var riktigt mäktigt att det var just de som valde att drafta mig. Det är en stor ära.
– Jag hade det väl inte direkt på känn, heller. Jag hade snackat med några klubbar, men jag hade ingen aning om vilka som var mest sugna på mig. Men om jag skulle bli draftad så skulle det bli i de sista rundorna, det visste jag, så jag satt uppe där hela natten med hoppet uppe. Det gjorde jag inte i onödan.

SHL-DEBUTERADE MOT SERIESUVERÄNEN  

Kort efter att Ollas draftats av Rangers kom beskedet att den svenska juniorhockeysäsongen blivit inställd tills vidare till följd av coronapandemins utbredning runtom i landet. Fram till dess hann 18-åringen vinna sju av sina nio matcher i LHC:s J20-lag.

– Det var precis i den svängen där jag kände att jag började komma in i allt, också. I början är det alltid lite nytt och matcherna kan gå hur som helst. Sen kom jag in i det och laget kom ihop riktigt bra, sen var det bara över. Det var tråkigt, säger Ollas.

Men inget ont som inte för något gott med sig.

I samband med juniorsäsongens nedstängning fick Ollas träna med a-laget i allt större utsträckning – och i slutet av februari fick målvaktstalangen SHL-debutera i bortamötet med seriesuveränen Växjö Lakers.

Ollas lyckades ta matchen till förlängning, innan smålänningarna kunde avgöra 21 sekunder innan straffläggningen var ett faktum. 18-åringen räddade 18 av 20 skott i debutmatchen.

– Det var riktigt kul. När jag kom in efter den första perioden kände jag bara: ”Just det, det här är anledningen till att man spelar hockey”. Det var så otroligt kul att bara få spela igen. Det är klart att det var lite nervöst i början, men jag kom in i det rätt snabbt och tankarna runtomkring släppte rätt fort, de med. Då kunde jag bara fokusera på spelet, minns Ollas.
– Det har varit en säsong med lite matcher, men jag får ändå se ljusglimtarna.

Hugo Ollas.

Hugo Ollas. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

TIDIGARE SHL-SPELARE HAR STÄNGTS AV  

Den amerikanska collegeligan är väldigt mån om sin status som amatörliga, vilket gör att problem kan uppstå om spelare tidigare i sin karriär spelat proffshockey. Svenske Filip Engarås blev exempelvis avstängd under hela sin första säsong i collegeligan med University of New Hamphsire efter sina sex SHL-matcher med Skellefteå.

Enligt Ollas ska dock hans två SHL-matcher inte ställa till det för honom.

–  Som jag har förstått det så ska det vara lugnt så länge man inte skrivit på något kontrakt. Sen har jag inte spelat så himla mycket, heller. Det ska inte vara några problem, säger han.

18-åringen har under säsongens gång varit öppen med Linköping kring sina ambitioner att spela collegehockey till hösten och uppbrottet har varit odramatiskt, menar målvakten själv.

– Jag har varit ärlig med dem hela tiden och sagt att jag funderat på college. Det har inte varit någon speciell dialog egentligen. Jag hade inte direkt förväntat mig att få ett SHL-kontrakt till nästa säsong, heller. Så det var inte så dramatiskt, säger Ollas med ett skratt.

Har Rangers haft något att säga till om i ditt beslut?
– De har bara stöttat mig genom hela processen. Jag tror ärligt talat att de inte bryr sig jättemycket om vilken väg jag tar, de vill bara mitt bästa. Men de ser så klart gärna att jag kommer över till USA och är lite närmare dem. Det blir lite enklare för dem att träffa mig personligen och följa mig på närmare håll. Men det hade nog inte spelat någon roll för dem om jag hade gått den svenska vägen, heller.

Bortsett från en kort lånesejour till BIK Karlskoga i vintras ska Ollas nu för första gången i sin karriär ska Ollas spela hockey i en annan dress än Linköpings. 

Han står inför ett stort äventyr och en stor utmaning, men…

– Det här var den vägen jag ville gå. Även om jag kanske hade kunnat gå till allsvenskan för att spela seniorhockey så känner jag ändå att den här collegechansen var något jag ville satsa på. Om det inte passar mig så vet jag det, men då har jag i alla fall testat på det.
– Jag hade nog ångrat mig om jag inte tagit den här chansen.


TV: Wikegård nära tårar – när Boork plockar fram gammalt brev

Matchrapporter: HV71 bryter långa förlustsviten – inför kvalet Målfest när Luleå krossade Linköping i Saab Arena LHC vinnare i omstarten – tar femte raka segern

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten