Mikael Gaths Kristianstad kan avgöra idag.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

”Går inte att få en bättre start – men vi är inte färdiga än”

ANNONS

Kristianstad har kopplat ett järngrepp om play out-serien mot Väsby. Nu har skåningarna två stora möjligheter att avgöra serien på hemmaplan och stanna kvar i Hockeyallsvenskan. Lagets tränare, Mikael Gath, är dock tydlig med att man har mycket kvar att göra.
– Vi är inte riktigt färdiga än och det är vi noggranna med, säger han till hockeysverige.se.

Play out-serien mellan Kristianstad och Väsby går idag in på sitt tredje möte. Det är skåningarna som har skaffat sig ett riktigt fint läge inför dagens möte. Man har nämligen vunnit båda bortamatcherna och har nu en riktigt bra möjlighet att kunna avgöra serien på hemmaplan. 

– Det är klart vi har ett bra läge men ska jag vara ärlig så har jag inte tänkt så mycket mer än på den kommande matchen. I slutspelsserier handlar det om att avskärma sig. Även om jag inte brukar gilla det här med en match i taget så är det så man måste tänka i slutspel, det är lätt att man svävar iväg annars. Jag har inte lagt så mycket tid på det men givetvis går det inte att få en bättre start, säger tränaren Mikael Chrintz-Gath till hockeysverige.se – och är tydlig med att man inte har slappnat av:

– Vi är inte riktigt färdiga än och det är vi noggranna med.

Fokus på en match i taget från Gaths gäng.

Fokus på en match i taget från Gaths gäng. Foto: Maxim Thoré / Bildbyrån


”BRA TÅLAMOD”

Kristianstad vann det första mötet med 3-2 och vann i onsdags med 3-1. Tränare Gath är nöjd med vad hans gäng har presterat i de två första matcherna.

– Jag tycker att vi har bra tålamod i vårt spel. Vi har varit väldigt aggressiva i vårt spel, i presspelet men även med pucken och åkt mycket skridskor som har gjort det tufft för Väsby. Vi har även tagit initiativet och tagit det dit vi vill. Det har inte varit så mycket misstag från vår sida utan vi har haft pucken framför oss och kunnat kontrollera deras spel genom att ha dem på utsidan i egen zon. Där tycker jag att vi har varit konsekventa under dessa 120 minuter, säger Gath.

Finns det något som du tycker att ni behöver förbättra?

– Nja, det finns det väl alltid. Det jag tycker vi ska göra bättre är väl att bli mer kreativa, även om vi skapar mycket chanser så tycker jag vi ska kunna skapa ännu mer. Det hoppas jag att vi ska kunna göra idag, utan att fuska med det andra jobbet.

En som har spelat en stor roll under serien är Calle Clang i Kristianstadmålet. 18-åringen har räddat 59 av 62 skott, har bara släppt in tre mål och har en räddningsprocent på 95,2. Att säsongens vinnare av Guldgallret är en nyckelspelare råder det ingen tvekan om.

– Han är jätteviktig, såklart. Han har gjort två jättebra matcher och är lugn och stabil. Han är väldigt viktig för oss. Han har gjort det bra men har även fått väldigt god hjälp i de här två matcherna av utespelarna också. 

Calle Clang har imponerat.

Calle Clang har imponerat. Foto: Maxim Thoré / Bildbyrån


Väsby har som sagt bara hittat rätt vid tre tillfällen hittills. Att de har saknat sin poängkung Raphaël Lavoie är förståeligt. Men till kvällens match är kanadensaren tillbaka efter avstängning, något Kristianstad kan få se upp med.

– Det är klart att vi vet om det och det måste man liksom vara medveten om. Det gör att deras struktur blir lite annorlunda. Samtidigt måste jag säga att de har haft en bra förstakedja med Bittner (Paul) som har spelat där de här matcherna och gjort det jäkligt bra. De får lite mer bred spets om man säger så. Vi vet om det men lägger inte jättemycket fokus på just den biten.

"SKA TOPPRESTERA NU"

Fokus ligger istället på den egna prestationen och Gath tror att man kan ha haft en fördel av att ha varit ”klara” för play out tidigt under säsongen. Väsby jagade länge Modo som låg på säker mark och det blev klart att de skulle möta Kristianstad med bara några få omgångar kvar.

– Det tror jag absolut. På något sätt kan det ha varit en fördel för oss, såhär långt. Dels för att vi ganska tidigt har varit realister och förstått att vi förmodligen skulle hamna här och varit förberedda på så sätt. Sen har vi ju också haft mig och Gunnar (Persson) som varit med tidigare i dessa situationer, även om Mats (Lusth) som kommit in nu också har varit det. Vi har kunnat förbereda spelarna smått för vad som komma skall och verkligen försökt få till att vi ska ha vår bästa prestation nu.

Det ser onekligen ut så men ännu är ingenting klart. Finns det en risk att ni blir övermodiga med tanke på 2-0 i matcher?

– Då har jag misslyckats som tränare om det skulle vara så,. Det hoppas jag inte att vi kommer vara. Risk finns alltid men det är något vi jobbar på för att det inte ska hända.

Gath är tydlig med vad han vill se från laget när pucken släpps klockan 18:00.

– Det viktigaste för oss blir att behålla kylan. Disciplinen i vårt sätt att spela och att vi gör det vi ska göra. Sen gäller det att ladda, det är säsongens viktigaste match och det är nu vi ska prestera som bäst. Det gäller att få in det mentala spelet i att man ska topprestera nu. Det är det som det handlar om, avslutar han.


TV: Drömvärvningar till SHL

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch