Sök
En historisk återblick av kvällens lags första möten.
Arkivbild
HockeyAllsvenskan

Tillbakablick inför allsvenska slutspelet: "Blev en Almtunatragedi"

Hockeyallsvenskan inleder ikväll sitt slutspel. Västerås möter Almtuna och Tingsryd ställs mot AIK i jakten på en SHL-plats. I och med det har Ronnie Rönnkvist gått tillbaka i historien och grävt fram hur det gick när lagen möttes för första gången i Sveriges högsta serie.

Ikväll inleds det som heter Slutspel i Hockeyallsvenskan. I praktiken innebär matchserierna, som spelar i bäst av tre matcher, åttondelsfinaler. Ett slutspel som framöver ska avslutas med att ett lag ska få ta klivet upp i SHL till nästa säsong.

Matcherna? I ABB Arena Nord möts Västerås och Almtuna. I Nelson Garden Arena ställs Tingsryd mot AIK.

Samtliga fyra lag som går in i elden ikväll har spelat i högsta serien. Det är dock bara ett lag, AIK, som vunnit SM-guld. Totalt har klubben från Biblioteksgatan i centrala Stockholm vunnit sju SM-guld, men det senaste är så långt tillbaka som 1984. Senaste säsongen Västerås var uppe i det som då hette elitserien var säsongen 1999/2000 innan föreningen gick i konkurs. Tingsryd var med i det som då hette allsvenskan säsongen 1974/75. Alltså säsongen innan det blev elitserien. Almtuna har spelat en säsong i högsta serien, vilket var så långt tillbaka som säsongen 1962/63. 

Det var då blivande landslagsbacken Arne Carlsson fick sitt stora genombrott. AIK däremot har till och med spelat i SHL, vilket var säsongen 2013/14. Det var också senaste gången laget spelade i högsta serien.

Hockeysverige.se har bläddrat lite i historieböckerna för att försöka finna då Västerås och Almtuna möttes för första gången i högsta serien. Samma sak med AIK och Tingsryd.

"CHARMANT ARBETANDE MÅLVAKTEN" 

Eftersom Almtuna bara spelat i högsta serien en säsong behövdes det inte allt för många böcker att slå i. Vi reser tillbaka till säsongen 1962/63. Både Västerås och Almtuna spelade i Södra Division 1 gruppen tillsammans med Västra Frölunda, Södertälje, Brynäs, Djurgården, Bofors och Grums. I femte omgången, som spelades 20 november 1962, tog Almtuna emot Västerås hemma i Uppsala inför 3 700 i publiken.

Västerås vann matchen med 4-3 efter två mål av Uno "Garvis" Öhrlund och ett var av Bosse Grönlund och Björn Johansson. Almtunas mål gjordes av Lars-Olov Jansson (2) och Carl-Göran Sandberg. Så här skrev man i Strömbergs Årets Ishockey om matchen:

”Matchen avgjordes en halv minut före full tid, och blev en almtunatragedi. En långpuck från VIK:s Björn Johansson smet in under tidigare charmant arbetande keepern (Hans-Åke) ”Skräcken” Karlsson och så missade Almtuna poäng igen. (Uno) Öhrlund, (Curley) Leachman och Jarl Sjöberg höll västeråsspelet uppe på hygglig standard.”

Även returen vanns av Västerås, men det är en helt annan historia. Västerås höll sig kvar i allsvenskan via kvalspel med Almtuna fick lämna den samma.

"EN SKRÄLL MED HÅRDA TAG"

AIK har en lång historik av spel i högsta serien bakom sig. Klubben var med och slogs om SM-guldet redan 1922. Då med stjärnor som Rudolf "Putte" KockGösta Sjödinoch Raymond Rossi i laget. För Tingsryds del kom säsongen 1967/68 bli den första i högsta serien. Stjärnor i laget då var blivande landslagsmålvakten Christer AnderssonBörje Määttä, bröderna Åke och Johnny RymanStig-Olof Zetterberg, samt tvillingarna Kurt och Leif Jakobsson.

Lagens möttes inte under Tingsryds första säsong i högsta ligan och säsongen därpå var smålandslaget nere och vände i Division 2. Till säsongen 1969/70 var Tingsryd tillbaka i allsvenskan. Den 2:a november 1969 reste AIK ner till Småland för att möta Tingsryd för första gången i högsta serien. 

AIK hade ledningen med 0-1 och 1-2 efter mål av Lennart "Sillen" Selinder och Bert-Ola Nordlander. Tingsryds 1-1-mål gjordes av Johnny Ryman. I tredje perioden gjorde sedan Leif Jakobsson både 2-2 och 3-2, vilket blev slutresultatet. Sören Gunnarsson spelade fram till båda målen. Tidigare landslagsspelaren Sven Thunman dömde matchen tillsammans med Nils Roos. Publiksiffran? Fina 3 686 i Karlskrona där matchen spelades eftersom Tingsryds hall var under uppbyggnad.

Arkivbild

Årets Ishockey om matchen:

”En skräll med hårda tag som avslutning blev det när Tingsryd satte AIK på plats i den lånade Karlskronahallen. Nervös men rafflande blev uppgörelsen, och frågan är väl om inte smålänningarna anser att 3-2-vinsten över svartingarna som en av sina största framgångar. Tingsryd hade fint stöd av den entusiastiska rekordpubliken. Hallen rymmer nog inte en kotte till.

Målvakten Christer Andersson svarade för en stormatch och kunde för kvällen gott jämföras med ”Honken” (Leif Holmqvist) i AIK-buren. Bra i smålandslaget var bl a också backen Kenneth Ekman (Oliver Ekman-Larssons morfar).

AIK slarvade rätt mycket när det gällde anfallsarbetet. De borde haft en betryggande ledning redan i första perioden. Mesta framtränade hos AIK var Bert-Ola Nordlander, som dock ansåg sig felaktigt utvisad vid ett tillfälle. Svartingarnas nederlag kom inte oväntat men onödigt.”


AIK vann sedan returen hemma på Johanneshovs Isstadion, men även det är en helt annat historia. 


Veckans SHL-lag #20

Matchrapporter: Toppmålvakten höll nollan – Karlskoga till semifinal Backen skjuter Timrå till semifinal – med ett hattrick Poängstarke forwarden med dubbla mål – lyfter Västerås till första segern

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten