Linnea Johansson.
Bildbyrån
SDHL 1

Slåss om landslagsplats - efter tuffa tiden: "Blev väldigt deprimerad"

ANNONS

Under debutsäsongen i Linköping kämpade hon med en hjärnskakning. Nu har Linnea Johansson kommit tillbaka på allvar. Så pass bra att hon nu gör anspråk på en plats i landslaget.

– Det har varit tufft mentalt, säger hon om sin resa.

När tidigare OS-stjärnan, Pernilla Winberg, igår plockade ut hur hennes landslag skulle ha sett ut om det skulle blivit B-VM i år tog hon med Linköpings succéspelare Linnea Johansson

När hockeysverige.se berättar om det för 18-åringen från Ljungby som tidigare har spelat två U18-VM blir hon givetvis glad.
- Det är otroligt kul och kvitto på att jag har gjort något bra. Det är något jag jobbat för varje dag, att få sätta på mig landslagströjan varje gång möjligheten ges, säger Linnea Johansson och fortsätter:
- Självklart är det jättestort då det kommer från Pernilla, att bli uttagen av henne. Tyvärr har hon inte varit så mycket kring laget den här säsongen.

18-åringen har också en bra dialog med Förbundskaptenen Ulf Lundberg kring eventuellt landslagsspel.
- Absolut har jag kontakt med honom. Han har gjort det väldigt bra med att vara ute på matcherna även om det har varit svårt med Coronan. Sedan har vi även haft camp och på så vis har jag kunnat ha mycket dialog med honom.
- Han bryr sig om oss individer väldigt mycket, vilket jag tycker är väldigt stort. Han ringer runt ibland för att checka av läget. Ibland träffar jag honom på hallen så jag kan prata med honom där och så vidare. 

Ulf Lundberg.Ulf Lundberg.Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Vad tror du krävs av dig för att komma med i landslagssnacket framöver?
- Det krävs att jag verkligen pushar mig över gränserna varje dag och sätter mig i o-komfortabla situationer i min träning, absolut. Men också att nu under sommaren som kommer bygga upp styrka och kondition. Det kommer vara otroligt viktigt.
- Vi pratar mycket om skott, arbetet med det. Som en av våra uppgifter med landslaget räknar vi alla skott och skickar in det i ett dokument varje dag, så det blir mycket skott.

Är det fler saker finns med i dokumentet?
- Nej, vi har skotten. Det har alla som är med som uppgift. Sedan pratar jag såklart med dom om individuella grejer. 

"GENERATIONSVÄXLINGEN KOMMER VARA BRA"

Vad tror du nyckeln är till att få ett starkt landslag igen som kan vara med och slåss i toppen?
- Det sker lite av ett generationsbyte nu och många unga spelare kommer upp. Jag tror även att det är bra för äldre spelarna att få lite nya miljöer att vara i.
- Samtidigt är det väldigt stort för oss att få vara med och lära av dom som varit med länge. Det är väldigt inspirerande för mig som ung att komma in och se hur exempelvis Emma Nordin jobbar varje dag.
- Generationsväxlingen kommer vara bra och vi kommer kunna bygga starkt därifrån.

Upplever du att drivet finns i er generation att lägga ner det arbetet som krävs för att ni ska nå toppen och svensk hockey ånyo ska kunna konkurrera med bästa länderna i världen?
- Ja, absolut. När jag kommer till dom här camperna är det otroligt mycket tävling och alla vill väldigt mycket. Speciellt blir det nog så när det sker en generationsväxling. Det inte bara är dom som varit med under många år som är där utan att det hela tiden kommer in nya som utmanar varje gång.
- Jag tror att det kommer vara väldigt viktigt att alla måste vara på topp varje dag för att prestera så vi kan få det bästa möjliga laget. Det drivet finns absolut. 

Linnea Johansson hade en tuff tid förförra säsongen när hon spelade med killar.Linnea Johansson.Foto: Ronnie Rönnkvist

Linnéa Johansson kom som 16-åring till Linköping inför säsongen 2018/19. Säsongen innan hade hon spelat med HV71 i SDHL, men även med hemmaklubben Troja i Division 1.
- Jag kom hit under en veckodag och skulle få börja träna med A-laget direkt. Morgonen efter fick jag prova på ”HG” (hockeygymnasiet). Nu kommer jag inte ihåg allt från första dagen här, men jag minns att Denise Altmann var den som pratade mest med mig.
- Jag spelade också med henne och det gick nog helt okej på träningen så just den kommer jag ihåg lite extra. 

"BRÖT NÄSTAN IHOP"

Första säsongen i Linköping blev tuff för den 16-åriga nykomlingen då en hjärnskakning gjorde att hon fick följa laget långa stunder från läktaren.
- Det var svårt. Speciellt att som ung komma in till ett nytt SDHL-lag. Dom hade inte heller lärt känna mig samtidigt som jag inte spelade så mycket. Det gick bara två månader sedan var jag borta. Klart att det då var tufft att komma in i laget då.
- När jag som förra säsongen spelade från start och var med hela året blev det en helt annan grej, vilket var en jättefördel. Då kom jag mer nära eftersom spelarna jag träffar på hallen är dom jag även delar min vardag med.

Resan tillbaka efter hjärnskakningen var lång för Linnéa Johansson.
– Första veckorna låg jag mest och vilade eller blundade så mycket det gick. I början var jag ändå rätt hoppfull och tänkte att om en eller två veckor skulle jag vara tillbaka. Sedan går dom här två veckorna och det blir inte bättre…, Linnéa Johansson stannar upp och det märks på rösten att det även är tufft att prata om hur hon mått.
– Det har varit tufft mentalt. Hade jag brutit benet hade jag ändå kunnat träna överkroppen. Det finns alltid någonting jag hade kunnat göra, men med hjärnskakningen kan jag inte använda någon del av kroppen. Jag blev väldigt deprimerad…
– Sedan blev det för mig att bryta ihop och komma igen. Det var jobbigt psykiskt och jag bröt nästan ihop, men sedan kände jag att jag fick acceptera att det är som det är. Dessutom hade jag just börjat i gymnasiet och hade rätt mycket i skolan. Som tur var hade jag förstående lärare som har hjälpt mig mycket.

Har du fortfarande sviter av hjärnskakningen?
- Jag kanske är lite segare i hjärnan när det kommer till snabba rörelser. Sedan kan jag ibland tycka det kan vara jobbigt med ljus.

MÅLET: ATT MÅ BRA

Linköpingscentern har gått från klarhet till klarhet under sina tre säsonger i klubben och är med sina 10 mål och totalt 24 poäng trea i lagets poängliga efter Carly Bullock (34 poäng) och Jennifer Wakefield (31 poäng).
- Första säsongen var målet att bli bra från hjärnskakningen. Vi hade sedan en tuff andra säsong i ligan, men jag fick spela i ett fint lag där alla verkligen tog hand om varandra. Zoe Hickel gick i spetsen för laget och motiverade mig mycket dagligen.
- Sedan kom ”peaken” den här säsongen då vi bytte tränare till Tomas (Pettersen). Det har gjort mig väldigt gott och han började spela mig som center från start. Jag har alltid spelat forward förut. När jag provade på en centerposition fick jag ut mycket mer av mitt spel. Tomas har gett mig ett mycket större förtroende, vilket också gjort mig gott. Idag spelar jag med ett helt annat självförtroende där ute jämfört med vad jag gjort tidigare säsonger. 

Linnea Johansson.Linnea Johansson.Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur ser du på din säsong så här långt?
- Jag har haft det lite tufft mot slutet, men den har absolut varit bra. Som jag sa så har jag fått lite mer förtroende och en roll i laget som passar mig bättre än föregående säsonger då jag mer skulle vara en som bara åka skridskor. Det är inte så jag ser mig som spelare.
- Givetvis åker jag skridskor (skratt), men jag var mer ”brunkare” förra säsongen jämfört med den här då jag får ut mer av mitt spel. Jag är mig mer delaktig och känner att det varit ett enormt lyft för mig.

Ditt kontrakt går ut efter säsongen, hur går tankarna framåt?
-
Tanken är att jag ska stanna i Sverige nästa säsong också. Jag var lite inne på college, men jag har bestämt att inte gå dit nästa säsong. Var i Sverige det blir vet jag ännu inte.

Har du börjat några förhandlingar med Linköping om en fortsättning där?
- Nej, vi har inte börjat förhandla ännu, avslutar Linnea Johansson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan