Sök
Intervju

Funderade på att sluta - nu gör han succé i HockeyEttan

Han etablerade sig aldrig i Färjestad, utan fick ta en lång omväg för att återigen närma sig eliten. Efter flera år i Hockeytvåan gör Tomas Rydén nu succé i HockeyEttan - och drömmer om spel i HockeyAllsvenskan. Men redan för nio år sedan funderade han på att lägga hockeykarriären åt sidan.

– Det var en väldigt tuff säsong och jag kände att jag inte riktigt visste om jag ville fortsätta med hockeyn, säger Rydén till hockeysverige.se.

”Jag minns Tomas väl. Han är son till tidigare elitmålvakten Jörgen Rydén så han har det målvaktsspelet i generna. Det var under ”Monster”-åren (Jonas Gustavsson) i Färjestad som Tomas var i juniorlaget. Då körde vi en gång i veckan. Det jag minns bäst är att han hade ett bra spelsinne och spelade mycket stående, hade tålamodet att stå på fötterna, vilket jag gillar mycket. Det blir viktigare och viktigare i dagens hockey att våga stå kvar på skridskorna så mycket som möjligt.

Han hade en tävlingsinstinkt även på träningarna. Tomas var även väldigt bra i spelet med klubban. Han gillade att skjuta och träna mycket på det. Han har, liksom pappa Jörgen, till och med förverkligat drömmen om att göra mål.

Potentialen då… Han var där och då inte aktuell för A-laget i Färjestad som var i toppen av SHL och där kravet var att vinna guld varje år. Jag kunde i alla fall se att Tomas kunde bli en Hockeyallsvensk målvakt på sikt. 

Jag gläds enormt med hur bra det går för Tomas i Vimmerby. Som han spelar nu skulle han definitivt kunna spela i Hockeyallsvenskan även om det såklart är en nivå upp från Hockeyettan. Det är många pusselbitar som ska falla på plats för en målvakt. Även om man ser en talang och potential under tonårstiden är det fortfarande många trappsteg man ska ta. Där har Tomas bevisligen tagit flera trappsteg upp sedan vi var tillsammans i Karlstad för ett decennium sedan.”

Pappa Jörgen samt tidigare tränaren Erik Granqvist.Pappa Jörgen samt tidigare tränaren Erik Granqvist.Stickan Kenne / Bildbyrån

Orden är tidigare elitseriemålvakten Erik Granqvists, om Vimmerbys succémålvakt Tomas Rydén. Granqvist, som numera är expert på Viaplay, tränade bland annat Rydén under deras gemensamma tid i Färjestad. För det var just i Karlstad hockeyintresset väcktes för den nu 27-åriga målvakten.
- Hockeyn har alltid funnit till i mitt liv eftersom farsan spelat i elitserien. Det har gjort att jag alltid levt i ishallar och omklädningsrum, berättar Tomas Rydén och fortsätter:
- Tanken att jag velat hålla på med hockeyn länge har alltid funnit där. Jag var målvakt redan från början och har alltid velat vara det. Pappa ville ha mig till back. Eftersom han själv hade varit målvakt ville han kanske inte att jag skulle ha den pressen på mig som målvakter har.
- Jag hade andra tankar och ville bara vara målvakt. Det spelade ingen roll vilken sport jag höll på med så skulle jag alltid stå i mål. Jag fick välja att om jag skulle vara målvakt i hockey fick jag lov att vara utespelare i alla andra sporter så det var bara för mig att köpa det, säger Vimmerbymålvakten med ett skratt.

Hade du pappa som tränare?
- Lite grann. Håkan Hermansson som spelade i Färjestad har en son som är några år äldre än jag. Pappa och ”Hockey” (Hermansson) skiftade som målvaktstränare. Pappa tog då hand om Alexander (Hermansson) istället.
- Så här i efterhand är jag tacksam över att vi gjorde så eftersom det är skönt att inte ha den här pappa/tränarrollen utan bara honom som min far. 

"VISSTE INTE OM JAG VILLE FORTSÄTTA"

Tomas Rydén fick aldrig fäste i Färjestads J20 och efter tre säsonger i klubbens J18 lämnade han 2012 föreningen. 
- Klart att jag ville få chansen att spela i det nystartade J20-laget. Jag tycker inte att jag riktigt fick chansen. Det var en väldigt tuff säsong och jag kände att jag inte riktigt visste om jag ville fortsätta med hockeyn.
- Jag spelade inte någon match i J20 den säsongen. Telefonen ringde då där hemma och jag skulle äntligen få spela med match med Karlskoga HC Flyers mot Munkfors borta. Vi vann på straffar och jag kände att det var kul med hockey igen. Efter den matchen, tillsammans med pappa, fick vi kontakt med Hammarö HC i Division 2.
- Vi pratade med Färjestad om en utlåning eftersom J20-laget ändå hade Luca Boltshauser och Andreas Lexhag. Färjestad valde att satsa på dom två. Då fixade vi så jag fick vara utlånad till Hammarö resten av den säsongen, vilket jag är väldigt tacksam över idag eftersom, som jag sa innan, att jag inte visste om ag ville fortsätta hålla på med hockeyn då jag inte tyckte det var speciellt kul.
- När jag kom till Hammarö fick jag hänga med lite äldre gubbar, känna den här lagsammahållningen, spela mycket matcher samtidigt som det gick bra. Då kom glädjen till hockeyn tillbaka.

Tomas Rydén kom att spela tre säsonger i tvåan med Hammarö innan han skrev på för Köping som även dom låg i tvåan, men sedan avancerade till Hockeyettan. Totalt blev det fem säsonger i Köping.
- Den tiden betydde jättemycket för mig. Jag har alltid pratat om att man inte behöver ta den snabba vägen, inte gå från egna leden upp till J20, Hockeyallsvenskan, SHL och bli draftad.
- Jag har alltid jobbat med att ta den lugna vägen, i min egen takt, hitta en bra känsla, jobba mycket med mig själv, spela många matcher, utvecklas och ta steg för steg. Det har jag mycket Hammarö och Köping att tacka för.

Säsongen 2014/15 fick Tomas Rydén vara med om att avancera till Hockeyettan med Köping, ett minne för livet enligt honom själv.
- Det var magiskt. Hela säsongen var jättehärlig. Det var ett väldigt skönt gäng i Köping och jag fick komma till en klubb där jag fick ta mycket ansvar.

Hur har det fungerat för dig att hela tiden ha jobb vid sidan av hockeyn?
- Det har fungerat bra. Jag tror att det ändå har format mig till den människan och hockeyspelaren jag är idag. Jag har verkligen fått slita för, så att säga,”succés”, jobba hårt för något jag verkligen vill.
- I framtiden, om jag får ha hockeyn som heltidsjobb, kommer jag uppskatta det ännu mer med tanke på att jag alltid jobbat på förmiddagen för att sedan komma hem, äta lunch och efter det dra i väg för att träna. Istället för att träna på förmiddagen och sedan ha hela eftermiddagen ledig.
- Jag tror det skulle gynna fler att eventuellt ta den resan för att förstå hur livet är.

Foto: Magnus Ekeros.Foto: Magnus Ekeros. 

"HÅRT JOBB OCH EN JÄKLA INSTÄLLNING"

Inför säsongen 2018/19 lämnade Tomas Rydén Köping och skrev i stället på för Vimmerby.
- Sista året i Köping gick vi till play off 1. Där fick vi möta Kallinge/Ronneby i bäst utav tre matcher. Efter sista matchen blev jag kontaktad av Vimmerbys förra sportchef, Daniel Stolt. Han sa att han ville ha hit mig till nästa säsong. På den vägen hamnade jag här.

Vad ligger bakom dom fina siffrorna i statistiken och din utveckling sedan du kom till Vimmerby?
- Siffrorna är inget jag kan snacka bort. Det har handlat om hårt jobb och en jäkla inställning. Sedan har jag haft bra spelare och lag runtomkring, bra tränare samtidigt som allt vid sidan av fungerat bra.
- Dessutom har jag haft bra målvaktstränare i Calle Brattenberger och jag har utvecklat både mitt spel och lugn.

Hur långt kan Vimmerby som lag räcka den här säsongen?
- Jag tror att vi kan gå väldigt långt. Vi trivs som bäst i dom här tiderna och jag tycker att vi visat under åren jag varit här att vi spelar som bäst när det gäller. Jag skulle inte bli förvånad om vi går väldigt, väldigt långt den här säsongen.

Trots att Tomas Rydén gjort flera bra säsonger i Hockeyettan har han ännu inte fått chansen till spel i Hockeyallsvenskan.
- Den möjligheten har inte funnits tidigare. Klart att jag hela tiden eftersträvar att få spela i högre serier. Jag vill utvecklas och ta steg.
- Efter säsongen, när man tror att resultatet jag gjort ska ta mig vidare till nästa steg och riktning, klart att jag då kan bli… Skulle jag bli besviken så vänder jag det till att ”jag ska bevisa att jag kan få ännu bättre siffror”.

VILL TILL ALLSVENSKAN

Känner du dig redo för att ta steget upp till Hockeyallsvenskan?
- Det tycker jag absolut. Jag känner mig tryggare i mitt eget spel och vet efter alla år jag jobbat med mig själv vad jag behöver trycka på, jobba med och förbättra. 

Tomas Rydén i Vimmerbys dress.Tomas Rydén i Vimmerbys dress.Magnus Ekeros

Du har även gjort mål…
- (Skratt) Det var i en Division 2-match mellan Hammarö och Arvika. Vi ledde matchen med en eller två kassar. När det var en och en halv minut kvar plockade Arvika keepern. Dom dumpade pucken bakom min kasse. Jag gick ut och stoppade den samtidigt som jag såg att det är E18 i mittzonen eftersom alla åkt och bytt.
- Jag chansade och fick en dunderträff. Det kändes i klubban att den här pucken drog iväg bra. Sedan blev det lite oklart eftersom spelare kom ut på isen så jag blev skymd och såg inte riktigt pucken. Sedan hör jag hur hela båset ställer sig upp och skriker. Det var en häftig känsla.

Inte för att jag vill förstöra din glädje, men pappa Jörgen har gjort två mål.
- Ja, han har gjort det så jag ligger en efter så det måste jag ta i kapp, avslutar Tomas Rydén med ett skratt.


TV: De fem hetaste deadlinevärvningarna i Allsvenskan


Matchrapporter: Seger för Nybro i toppmötet med Vimmerby Segerraden förlängd för Vimmerby – besegrade Mörrum Vimmerby fortsätter att vinna – har nu åtta raka segrar

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten