Sök
William Lagesson.
Foto: Imago (Collage)
Intervju

Har tagit vara på möjligheten: "Skönt att de kan lita på mig"

Han kände sig redo att ta en plats inför säsongen men fick vänta på sin chans. Nu ser dock William Lagesson ut att ha spelat till sig en ordinarie tröja i Edmonton Oilers backuppsättning.
– Jag har mer självförtroende än innan, säger han.

När hockeysverige.se når William Lagesson har han och Edmonton Oilers en ledig dag. Nyligen hemkomna från en roadtrip slappar han i sin lägenhet tillsammans med flickvännen Amanda och parets hund. Det finns nämligen inte så mycket annat att göra. 

– Det har i stort sett varit stängt sedan vi kom hit. Restauranger och sånt har ju bara take away. Det är en hel del som är stängt så det finns inte direkt mycket att göra. Det blir lite handling, matlagning och promenader. Sen måste vi till rinken för att testa oss för corona varje dag. 

Desto roligare och mer händelserikt har Lagesson haft det på isen den senaste tiden. Efter att ha varit utanför laget under stora delar av säsongsinledningen har han nu fått spela i sex raka matcher och ser i nuläget ut att ha spelat till sig en ordinarie plats.

– Jag tycker att det har gått bra. Jag tror att det var bra för mig att spela i Sverige innan NHL-säsongen. På slutet har jag kommit in och det har känts bra och jag har mer självförtroende än innan. De har varit nöjda med mina insatser och det har varit skönt att bygga lite förtroende med tränarna, att de kan lita på mig.

Foto: Larry MacDougal / IMAGO

"GER SJÄLVFÖRTROENDE"

Lagesson har hittills svarat för två assistpoäng under säsongen, hans första i NHL.

– Det var jäkligt skönt. Jag är ju inte spelartypen som ska ösa in poäng men det är klart att det ser bra ut att man har lite poäng, att det inte står på noll. Det ger självförtroende och man känner sig lite mer delaktig.

Hur märks det på isen?

– Jag vågar hålla mer i pucken och inte bara göra det enkla hela tiden, sarg ut till exempel. Jag kan hitta lite svårare pass och transportera pucken själv, en massa små detaljer som det handlar om.

I fjol fick Lagesson chansen vid åtta tillfällen i NHL. Han erkänner dock att det var ett litet annat klimat att komma in i.

– Förra året när jag kom upp sa inte tränarna ett ord. Då tänkte man ju ”vafan”. Det var lite svårt att veta vad de tyckte.

Trots utebliven feedback menar han att de matcherna var viktiga inför framtiden.

– Det var nyttigt att spela några matcher förra året för att känna på nivån. Förra året var jag lite mer nervös när jag kom in i ligan. Nu i år kände jag att jag kunde komma in, våga lite mer och ta en större roll. Det hjälper också att komma in i laget och få känna sig delaktig med lite poäng, sånt hjälper.

Du hamnade dock utanför laget efter att ha fått spela en match i början av denna säsong. Vad hann du tänka då?

– Det var tråkigt för jag tyckte att det gick bra och jag fick bra feedback från ledningen. Efter det gick det några matcher och vi förlorade. Då frågade jag efter en träning vad som krävdes för att jag skulle få chansen igen. Jag fick till svar att jag skulle fortsätta som jag gjort och att jag skulle vänta på min chans igen, säger han och fortsätter:

– Nästa match var jag med i lineupen. Jag vet inte om det hjälpte men det skadar väl inte att visa att man verkligen vill vara med och spela.

Foto: Eric Bolte / USA TODAY SPORTS

BILDAR PAR MED SVENSKEN

Sedan dess har alltså Lagesson spelat varje match. Han gör det bredvid landsmannen Adam Larsson.

– Det har varit bra, han spelar också hårt och rejält. Vi har stängt ner många bra spelare. Det har hjälpt att han är svensk, är lite äldre och har varit i ligan länge. Det var bra för mig att komma in och spela med honom, han är rightare och jag är leftare. Vi har byggt på kemin ända sedan vi började spela tillsammans, säger Lagesson och forsätter:

– Han spelar hårt och rejält och vinner sina närkamper. Han är inte velig och det är lätt att spela med någon som är hård och rejäl som får ut puckarna. Det är lättare för mig att veta vad jag ska göra då.

Under inledningen av Oilers säsong handlade det mesta om Connor McDavid och Leon Draisaitl. Många menar att laget inte kan vinna om inte superstjärnorna presterar. Men på sistone har faktiskt laget tagit poäng utan att duon producerat överdrivet.

– Det är viktigt och bra för coachen att se att andra också kan bidra. Det är viktigt för självförtroendet för hela laget att inte de två behöver göra det jämt.

Hur är det egentligen att uppleva de två spelarna på så nära håll?

– Nu har man inte tänkt på det när man är en i laget. De är ju som vilka som helst utanför isen. Men sen kan man sitta på bänken och se McDavid ta pucken i egen zon, åka igenom hela laget och bara tänka: ”herregud vad bra han är”.

Oilers kommer som tidigare nämnt från en bortaturné och det är verkligen nya tider i NHL på grund av coronaviruset. Den nya, kanadensiska divisionen, är väldigt populär runt om i Kanada och det har talats om att det kan bli aktuellt med en sådan även när allt återgår till det normala. Lagesson är dock inte helt såld på idén. 

– Nja, vi får se. Det hade nog blivit lite tjatigt. Det hade varit roligt att i alla fall åka runt och möta alla lag minst en gång varje säsong.

"SATT I TVÅ OLIKA OMKLÄDNINGSRUM"

Lagesson är ändå positiv till hur allt sköts runt om i ligan med tanke på situationen.

– Det har fungerat bra, det är hårda restriktioner. Man har bestämda platser på flyget, alla får inte äta samtidigt och man måste åka i två olika bussar till flygplatsen. Senast i Montreal fick vi sitta i två olika omklädningsrum för att man får inte sitta för nära varandra. Halva laget gick till ett omklädningsrum och några till ett annat.

Lagesson hjälper till att rensa upp framför mål.Lagesson hjälper till att rensa upp framför mål.Foto: Perry Nelson / USA TODAY Sports

Det gick dock bra för Oilers trots skilda omklädningsrum. Laget höll nämligen sin första nolla för säsongen.

– Det är också väldigt skönt. Nu tänker man ju mycket på vad man kan bidra med själv. Med den spelartypen jag är är det skönt att inte ha varit inne på speciellt många mål bakåt. Det har också varit en bidragande faktor till varför det har gått bra. Det är skönt att visa att vi kan stänga igen matcher.

Härnäst väntar ett dubbelmöte med Winnipeg Jets på hemmaplan och Lagesson är tydlig med vad han behöver göra för att behålla platsen i laget.

– Det är väl egentligen bara att fortsätta exakt som jag har gjort innan. Sen kan jag bli ännu mer kylig och cool med pucken, hitta in mer i mitten. Jag har fått en bra start på de matcher jag har spelat hittills. Jag får bygga vidare på det, avslutar han.


Komiska scener: Vägrar lämna isen – efter uppvärmningen

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten