Sök
Bilden

"Han var som en Kamikazepilot och körde igenom allt och alla"

Calle Johansson fick uppleva en hel del härliga minnen med Tre Kronor under sin spelarkarriär. Här minns han tillbaka på två tidiga VM-turneringar – och sitt första intryck av Peter "Foppa" Forsberg:
– Han var som en Kamikazepilot och körde igenom allt och alla. När han inte körde igenom allt snurrade han runt om dom, minns Johansson.

Calle Johansson är en av våra största backar. Han spelade 1110 NHL-matcher, men var även assisterande coach under två säsongen för Washington. Den idag 53-åriga backen spelade totalt 38 A-landskamper, men framförallt hann 53-åringen från Onsala med att vinna två VM-guld.

– Hade det inte varit Conny (Evensson) som ringt 1991 hade jag aldrig åkt till VM. Det ska jag vara riktigt ärlig och säga. Jag är en av få som har varit ärlig och sagt att när man spelat en hel säsong i NHL så är man varit väldigt trött, seg och alltid lite småskadad. Du är inte fräsch i kroppen efter en lång säsong.
– När landslaget ringde krävdes det något extra för att jag skulle ställa upp. För mig var det här extra Conny. Jag har alltid gillat Conny och jag hade honom redan i juniorlandslaget. Dom två svenska tränare jag tycker ha utmärkt sig bäst är han och ”Virus” (Hans Lindberg). Det finns säker många ytterligare som jag haft och som är bra, men Conny och ”Virus” var världsklass.

Det blev bara en fyra matcher lång guldresa för dig i Åbo, hur upplevde du den?
– Jag kom dit till sista grundspelsmatchen innan slutspelet. Det var öken och knappt att vi gick vidare. I första slutspelsmatchen mötte vi Kanada. Vi låg under med 2–0, men fick 3–3. Där någonstans vände allt. Mats Sundin blev bara bättre och bättre, ”Lidas” (Nicklas Lidström) var bra och så vidare.
– Det var sista gången det gamla gänget spelade ihop, (Thomas) Rundqvist, ”Bengan” (Bengt-Åke) Gustafsson och gänget. Till och med "Kjelle" Samuelsson var med. I näst sista matchen slog vi sedan USA (8–4).
– Dom andra lagen kanske tyckte vi var värdelösa och tog nog inte oss på allvar med tanke på resultaten i början av turneringen.

"DET VAR INGEN SOM TRODDE PÅ OSS"  

Det finns också både positiva och negativa saker från finalen mot Sovjet som Calle Johansson kommer ihåg extra väl.

– Det bästa är såklart ”Sudden” (Mats Sundin) 2–1 mål. Sedan är det när ”Garpen” (Johan Garpenlöv) blir nedhuggen på blålinjen precis vid slutsignalen. Det är dom två grejerna som etsat sig fast mest hos mig från den matchen. 

Redan året efter fick Calle Johansson vara med om att vinna sitt andra VM-guld. Då gick turneringen i Prag.

– Vid VM 1991 hade vi ett namnkunnigt lag med spelare som alla visste vilka dom var. 1992 var det väldigt många VM-debutanter med. Det var många spelare med som inga visste vilka det var.
– Det var ingen som trodde på oss. Curre (Curt Lundmark) var med där också, en skön kille som fick ihop laget och vi hade en bra stämning. Det här var ”Foppas” (Peter Forsberg) första turnering. Oftast är det så att när han är med blir det bra.
– Under turneringen hade det varit en helt svart sida i Expressen ”Nattsvart Sverige” eller var det stod. Det var så jäkla negativt.

Tog ni spelare del av den här kritiken under turneringen?
– Nej, det gjorde vi inte. Jag hade återigen lite tur att komma in på sluttampen då det började bli bra igen, skrattar Calle Johansson och fortsätter:
– Vi hade flyt och bra gubbar som exempelvis (Arto) ”Ärtan” Blomsten. Kanske inte världens, världens bästa hockeyspelare, men vad viktig han var för det här laget. Han fick alla att må bra och var väldigt duktigt på dom där bitarna.
– Sedan hade vi ”Foppa”, 18 år. Han var som en Kamikazepilot och körde igenom allt och alla. När han inte körde igenom allt snurrade han runt om dom. Det var helt sjukt att se honom. Jag hade bara hört talas om Peter då, men inte sett honom spela. Jag tänkte innan jag kom dit ”Kan han vara så bra som alla säger?”. Det kunde han och jag var väldigt imponerad av honom.

"VI DRACK BIRA IHOP PÅ FINLANDSBÅTEN"  

I kvartsfinalen mötte Sverige Ryssland och vann med 2–0 efter storspel av Tommy Söderström i målet. Många av spelarna i laget har vittnat om att efter den matchen var känslan att inget lag kunde slå Tre Kronor.

– Det är sant. Allt vände där. Sedan fick vi Schweiz i semin, så vi hade lite flyt med lottningen också. Schweiz var inte lika bra vid den här tiden som dom är idag. Dom hade ett par gubbar som var vassa och bra på skridskorna. Nu är dom mera ett lag än vad dom var då.
– För att vinna måste alla vara bra och spela på topp. Så var det verkligen i slutet av turneringen. (Fredrik) Stillman var grym på backen. Patrik Carnbäck… Alla var på topp. Tommy var så in i h-vete bra i målet. Du vinner ingenting utan en bra målvakt. Nu gick det hela vägen och vi slog Finland i finalen med 5–2.

”Stickan” Kenne:

”Calle var en otroligt bra hockeyspelare och en som alltid varit trevlig att ha och göra med. Jag minns att vi drack bira ihop på finlandsbåten då elitserien hade upptaktsträff. Vi hade väldigt kul på den resan. Men framförallt var Calle otroligt viktig för VM-gulden 1991 och 1992 med sin rutin och sitt kunnande. Han spelade 17 säsonger i NHL, vilket säger en hel del.”

Här kan du beställa ”Stickan” Kennes bok, ”Svenska Hockeyadeln"

Stig Kenne med boken Stig Kenne med boken "Den svenska hockeyadeln".Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten