Sök
Kai Nurmi imponeras av Claes Endre.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Intervju

"Han har verkligen varit en poängräddare i många matcher"

AIK slog på stort inför säsongen och lyckades locka hem flera hemvändare. Laget har inte lyckats lyfta mot toppen, men trots det finns det fortfarande en del ljusglimtar, menar AIK-ikonen Kai Nurmi.
– Claes Endre varit betydligt bättre än vad jag trodde att han skulle vara eftersom han inte hade några meriter innan han kom till AIK, säger Nurmi om AIK-målvakten.

Senast AIK var uppe i SHL var säsongen 2013/14. Laget har visserligen varit nära att komma tillbaka till högsta serien ett antal gånger, men fallit på målsnöret. 

Inför säsongen 2020/21 värvade AIK flera starka namn, men framförallt ett tungt namn på tränarposten i Håkan Åhlund. Trots det ligger AIK bara åtta, men efter en tyngre start på serien har laget börjat hitta något som kan liknas ett spel där man hittar vägar att vinna matcher.

– Jag tycker att dom är i en mer positiv trend nu. Killarna har vunnit fler matcher än dom förlorat även om dom lite onödigt fortfarande tappar poäng, säger Kai Nurmi som spelade i AIK mellan 1973 och 1982.
– Sedan ska vi vara ärliga och säga att AIK ”fått” matcher som dom inte borde ha vunnit. Nu tillhör målvakten laget, men det är Claes Endre som har räddat laget i många, många matcher.

Det är många säsonger sedan AIK spelade i SHL, vad tror du det är som inte har kuggat i under den här tiden?
– Det är svårt att svara på när jag inte varit på plats i föreningen och sett vad som händer och sker. Som vanligt är det viktigaste kontinuiteten. Till att börja med då ha en bra ledning som kan få möjligheten att jobba långsiktigt, vilket tyvärr är det svåra i dagens idrottssamhälle, att få bygga på sikt.
– Det här är inte bara ledarnas fel. Många gånger är det spelarna som ser väldigt kortsiktigt och inte är beredda att kriga på för att utvecklas och bli bättre. Får man inte spela då byter man lag. Då blir det för stor omsättning på spelare och svårt att bygga.

Kai Nurmi.Kai Nurmi.Foto: Ronnie Rönnkvist

"SVÅRT ATT VETA HUR TÄNKET HAR VARIT"  

AIK har under många år fått uppleva många tränarbyten, men även att rader av spelare har farit in och ut ur truppen. Givetvis påverkar det här lagets prestation enligt Nurmi.

– Jag tror att det påverkar väldigt mycket. Det är viktigt, som jag sa, att ha den här kontinuiteten och bygga ett lag där killarna lär känna varandra. Om vi ser på AIK:s tre senaste säsonger så har det varit i stort sett tre nya lag.
– Visst, ibland får man ihop gruppen snabbare medan det andra gånger tar längre tid. Nu tycker jag ändå kompetens finns för att ha lag som definitivt ska vara topp sex.

Börjar du se en röd tråd kring hur klubben bygger framåt?
– Det är, som sagt var, svårt att veta hur tänket har varit. Sedan är det också plånboken som styr.
– Givetvis vill och försöker man behålla vissa spelare, men ibland går det helt enkelt inte. Det är bara att se till det året AIK vann serien och höll på att gå upp. Då hade man ett lag för att gå upp i SHL men misslyckades i dom avgörande matcherna. Jag tror att det var tio eller tolv av dom bästa poänggörarna i laget som försvann efter den säsongen.
– Klart att då börja bygga ett nytt lag samtidigt som det kanske inte finns ekonomiska muskler för det är svårt. Alla försöker göra så gott man kan, men ibland är det bara så att det helt enkelt inte går att trolla.

"UTAN HONOM HADE DE INTE LEGAT DÄR DE GÖR NU"  

AIK har valt att satsa främst på stockholmare och en del spelare som vänt hem, tror du att det är rätt väg att gå?

– Ja, jag tror på att ju fler man kan ha som är lokalt förankrade så har du något gratis bara av att ha det. Killar som kommer från och kan stan, känner till livet där. Det kan vara en stor omställning för andra som kommer och ska leva i Stockholm. Det har vi även sett på SHL-nivå.
– Om vi tittar på Djurgården och andra storstadsklubbar är det inte alltid så att det kommer fungera bara för att man flyttar till ett större lag. Givetvis påverkas du som spelare även hela den här sociala biten.

Hur stark är fortfarande traditionens makt för AIK då det kommer till att rekrytera spelare till klubben?
– Den blir såklart sämre och sämre ju längre dom ligger i Hockeyallsvenskan. Nu vet jag inte riktigt hur det är idag med spelare som varit utomlands eller hemvändare till Stockholm, men jag tror inte AIK är det första alternativet.
– Så blir det tack vare att man ligger i Hockeyallsvenskan. Då ligger Djurgården bättre till som en SHL-klubb.

Vilka ljuspunkter har du sett i AIK under säsongen?
– Claes Endre, utan honom hade dom inte ens legat där dom ligger nu. Han har verkligen varit en poängräddare i många matcher och varit betydligt bättre än vad jag trodde att han skulle vara eftersom han inte hade några meriter innan han kom till AIK.
- Sedan är det några spelare som inte varit så jättebra, men kommit mer och mer med tiden. Den stora skillnaden blev då Max Lindholm kom in och började producera. Det verkade som trycket då släppte hos andra spelare, att det då fanns han, (Nicklas) Heinerö och några till som levererade.
- Nu börjar (Anton) Holm, (Fredric) Weigel med flera också trumma igång och producera. Det här tror jag sammantaget gjort att AIK har börjat plocka lite mer poäng och producerat mer mål.

Max Lindholm.
Max Lindholm. Foto: Ronnie Rönnkvist

Du har själv spelat inför ett fullsatt Hovet massor med gånger, hur tror du killarna känner att åka in på en tom hemmaarena?
- Det måste kännas jättekonstigt. Nu tror jag killarna börjar bli vana, men det är nog som då vi spelade träningsmatcher och det inte var något folk där överhuvudtaget. Jag kan tänka mig att det kan vara svårt att få den där sista inspirationen.    
- Sedan är det en annan skillnad mot då vi spelade. Idag är hockeyn ett yrke. När jag höll på hade jag ett jobb och spelade hockey på fritiden. Ska du idag ha kvar ditt jobb som hockeyspelare så måste du försöka göra ett bra resultat på jobbet.

Tränaren Håkan Åhlund har klivit åt sidan tillsvidare av personliga skäl, men om det påverkat lagets prestation har inte Kai Nurmi något bra svar på.

- Egentligen är det svårt att förstå vad som händer. Det kan vara så att killarna, då han är borta, helt enkelt lyfter sig då det är Anton (Blomqvist) som står i båset.
- När man inte är med själv där så vet man inte hur snacket går, hur killarna reagerar på det Håkan säger kontra det Anton säger före och efter matcher, analyser och vad det nu månne vara. Det känns i alla fall som Anton har fått killarna med sig.
- Det kanske var det här som behövdes ”försvinner Håkan måste vi verkligen ställa upp här och köra för Anton”. Lite så känns det, att när han klev in i båset blev killarna lite mer skärpta och presterade bättre.
- Sedan vet jag såklart inte om det beror på att Håkan skulle vara på ett annat sätt eller inte, att killarna inte gillade honom eller hade för mycket respekt. Det finns alla möjliga varianter, men jag tror inte att det handlar så mycket om det. Jag tror att det är mer att killarna tagit sig själva i kragen när assisterande tränaren fått kliva in.

Borde AIK ringa in Roger Melin eller någon annan rutinerad röst som stöttar upp?
- Nej, det tycker jag inte. Varför komma in med ytterligare en ny röst? Låt nu Anton och Johan Olsson, som varit med tidigare på den här nivån i AIK, köra.
- Tittar vi på matcherna som varit sedan dom klev in i båset så har AIK bara förlorat två av tio eller åt det hållet. Det verkar funka så varför skulle man då ta in någon ny, avslutar den hårdskjutande backen och svenska mästaren med AIK 1982, Kai Nurmi.

Kai Nurmi i AIK-tröjan.Kai Nurmi i AIK-tröjan.Foto: Arkiv


TV: Veckans SHL-lag #15

Matchrapporter: Backen skjuter Timrå till semifinal – med ett hattrick Timrå skaffar sig matchboll – nollade AIK Claes Endre storspelade – när AIK utjämnade mot Timrå

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten