Sök
Lars Molin ställer sig frågande till Modos självbild.
Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån & Arkiv
Intervju

”Är det mentalt eller en självbild som är fel?”

Modo Hockey har haft en minst sagt rörig säsong hittills och ligger för tillfället tolva i den allsvenska tabellen. 
För hockeysverige.se ger legendaren Lars Molin sin syn på årets Modo – och ifrågasätter klubbens självbild.
– Sedan Modo åkte ur SHL tycker jag att det varit väldigt skakigt i föreningen, säger Molin.  

Modo har inte rosat marknaden den här säsongen. Tränarbyten och en del spelare in och ut tyder på en ganska tuff och rörig säsong. I gårdagens match kunde man ändå se en liten ljusning då laget vände ett stort underläge mot Väsby till vinst efter förlängning och i dagsläget bara nio poäng upp till topp sex. Lägg därtill att Modo har två matcher mindre spelade än sexan Almtuna. 

Samtidigt är fakta att svenska mästarna från 1979 och 2007 just nu ligger tolva i Hockeyallsvenskan och bara är Sveriges 26:e bästa lag. 

– Jag tycker det är tråkigt eftersom jag tycker att Modo borde tillhöra, med både arena och kultur, en serie högre upp, säger den tidigare svenska mästaren med Modo Lars Molin om dom negativa siffrorna som just nu gäller för Modos del.

Molin fortsätter:

– Sedan Modo åkte ur SHL tycker jag att det varit väldigt skakigt i föreningen. Som alla vet om har det bytts både tränare och sportchefer. Dessutom tappade man mer än halva laget från förra säsongen så det är ett kämpigt år för dom. 

Vad tror du generellt ligger bakom det här raset för Modo?
– Bra fråga… Kanske en halvdassig självbild av föreningen. 

Kan du utveckla det?
– Åker man ut så vet alla att det är ett väldigt långdraget jobb för att få stabilitet i det man håller på med. Det kanske man inte har lyckats med. Plus då att vissa värvningar inte varit så lyckade.
– Om man ser till Leksand så har det gått upp och ner där också. Den växlingen har inte Modo gjort. Dom hade en möjlighet till att ta steget upp förra säsongen tillsammans med ”Löven” (Björklöven), men den här säsongen ser det lite sämre ut, tyvärr. 

Lars Molin vann SM-guld med Modo 1979. Lars Molin vann SM-guld med Modo 1979. Foto: Peter Skaugvold/Bildbyrån & Arkiv

Gör man det enkelt för sig om man säger att det här började med att Modo åkte ur SHL eller tror du problemen började redan innan?
– Nu är inte jag någon statistiker, men det har varit lite fladdrande ett tag. Något år innan mötte man Vita Hästen och klarade sig kvar efter kvalspel. Där borde klubben kanske hört varningsklockor.
– Sedan tycker jag att i matchen Modo åker ur, den såg jag live faktiskt, där borde dom vunnit, men så är det med kval, oftast handlar det mer om nerver än spel. 

”SJÄLVKLART VAR DET ETT MISSLYCKANDE”

Modo inledde säsongen med Ville Nieminen som headcoach. Han fick kliva av efter den svaga inledningen. Istället fick duon Pär Styf och Urban Omark ta över som tidigare varit assisterande tränare. Till sin hjälp har dom dessutom fått rutinerade Peter ”Piva” Johansson

– Nu vet jag inte hur många omgångar Nieminen var med, men det blev ingen lyckad tränarrekrytering. Att man misslyckades med den får hela föreningen ta på sig.
– Som jag sa tidigare försvann 15 spelare från förra säsongen. Vissa gick till SHL, vilket man får lov att acceptera när man är där nere. Inget snack om saken att Modo hade ett bra lag förra säsongen, men när dom stack och även andra spelare lämnade var det svårt att få ihop en lika stark trupp den här säsongen. Det tror jag har varit Modos stora problem i år. 

När Björn Hellkvist lämnade Modo relativt sent tror du då att Ville Nieminen blev lite av en desperat lösning?
– Det är sagt att dom varit noggranna. Ibland passar inte tränaren med truppen. Så enkelt är det.
– Självklart var det ett misslyckande där. Vi får se om dom reder upp det här, men jag är inte så säker på det. 

Nu vet jag att du inte sett alla Modos matcher den här säsongen, men vad känner du saknas i den gruppen och laget för att det ska lyfta?
– Det är jättesvårt att svara på. Starten på en serie är alltid jätteviktig och den blev inte någon succé. Sedan har man inte fått till det under resans gång heller.
– I vissa matcher har det sett bra ut, men sedan kommer man tillbaka till samma spel igen. Dom får ingen kontinuitet där man kan vinna tre, fyra matcher, få lite självförtroende och allt det där. Istället blir det vinst, förlust, vinst, förlust, förlust… Det är hackigt. 

Tror du det handlar om mentala bitar som börjar spela in då inte kontinuiteten finns där?
– Är det mentalt eller en självbild som är fel? Jag vet inte. 

Ville Nieminen lämnade sitt uppdrag som Modotränare efter bara nio matcher.Ville Nieminen lämnade sitt uppdrag som Modotränare efter bara nio matcher.Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

”TIPPAR ATT DE ÄR BESVIKNA OCH FÖRBANNADE”

Hur ser du på nya tränarnas jobb så här långt och vad kan man hoppas dom tillför gruppen?
– Dom hamnade den sitsen efter att man valde att ta bort Nieminen. Då satsade Modo på Omark och Styf vilket jag inte ser något fel i.
– Det är gruppen och laget i sig som inte har fungerat. Nu är det 20 matcher kvar så dom har tid på sig ännu. Förening får göra en utvärdering, vilket man kanske redan har börjat med, om vad som gått fel och vad dom ska göra för att ta nästa steg. 

Vad tror du krävs om Modo ska vända på det här och ta sig upp till exempelvis topp sex?
– Att börja vinna lite matcher. Det är såklart viktigaste och jätteenkelt att säga.
– Man måste få ihop gruppen och börja vinna matcher. Hur man sedan vinner har ingen betydelse. Huvudsaken är att man får trepoängare så det börjar ticka in litegrann. 

Modo har alltid varit kända för att få fram fantastiskt skickliga egna spelare, något som klubben gjorde sig kända för till och med långt innan du kom fram under 1970-talet. Finns det fortfarande en bra återväxt underifrån i klubben?
– Ja, det tror jag att det gör. Det var många som drog iväg till andra klubbar och sådant tar ju såklart på laget. Hade dom fått behålla några av egna spelarna som lämnat så hade det såklart sett bättre ut.
– Återväxt har dom. Om dom sedan är färdigutbildade för att gå in i Hockeyallsvenskan vet jag inte. Det är idag ett jättestort steg från att vara J20-spelare till att gå in i Hockeyallsvenskan. Det är inte många i varje årskull och per lag som tar det steget. 

Hur tror du det hockeytokiga folket i Örnsköldsvik mår just nu?
– Jag skulle tippa att dom är besvikna och förbannade. Det är fanatiker och så ska det vara. Modo ska vara högre upp, men sedan har man en bra bit att ta sig upp till SHL.
– Den här säsongen är inte över och det kommer ett play in, play out och allt vad det heter och många matcher kvar. Det viktiga nu är att man får den här skutan att vända åt rätt håll och börja ta poäng, avslutar Lars Molin som var med i världsmästarlaget 1987, men även spelat tre säsonger för Vancouver i NHL. 


TV: Är P.K. Subban slut som hockeyspelare?

Matchrapporter: Timrå säkrade seriesegern efter 4-0 mot Modo Mora vann efter avgörande i förlängningen mot Modo Modo vann stort – bröt förlustsviten

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten