Sök
Jesper Pettersson.
Bildbyrån
SHL

Från defensiv klippa - till offensiv klassback

Han har setts som en utpräglat defensiv back - men är den här säsongen en av hela SHL:s mest effektiva offensiva backar. För hockeysverige.se berättar Djurgårdens Jesper Pettersson om sin förvandling.

– Jag har alltid varit en tvåvägsback, men många har nog glömt bort det eftersom jag alltid tagit den defensiva rollen.

Säsongen 19/20: 45 matcher. 44 skott på mål. Noll mål. Elva assist. 

Säsongen 20/21: 30 matcher. 44 skott på mål. Fem mål. Åtta assist. 13 poäng totalt.

Jesper Pettersson hade inför den här säsongen aldrig gjort fler än fyra mål på en säsong i SHL. Nu har han redan gjort fem, på lite drygt halva säsongen. Med det är han fjärde bäst av SHL:s backar, i spel fem mot fem. De 13 poäng den defensive backen har gjort har är tangerat poängrekord.

Eller, ska vi ens kalla honom för en defensiv back?

Faktum är att Jesper Petterssons offensiva siffror tillhör den absoluta toppklassen bland SHL:s backar i spel vid lika styrka. Bara Joel Persson och Éric Gélinas har gjort fler poäng än Pettersson med lika många spelare på banan. Och räknar vi poäng per spelad minut är bara Gelinas, Ilari Melart och Moritz Seider bättre om vi ser till de spelare som gjort tio matcher eller fler. 

Pettersson gör 0,7 fler poäng per 60 spelade minuter än förra säsongen. Han har närmast fördubblat poängskörden jämfört med då.

Men vad beror förvandlingen på? Och är det verkligen rättvist att benämna Pettersson som en defensiv back?

– Som många säger är jag i grunden en defensiv back. Men jag har också alltid varit en tvåvägsback, många har nog glömt bort det eftersom jag alltid har tagit den defensiva rollen. Jag har tagit den rollen och jag accepterat den roll jag fått. Nu har jag fått en lite mer offensiv roll, eller, jag har visat att jag kan ta den. Vi hade lite spelare småskadade i början av säsongen och då fick jag kliva fram och visa att jag kunde ha en lite mer offensiv roll, säger Pettersson efter Djurgårdens 3-2-förlust mot Brynäs.

– Det är alltid kul att få bidra framåt också. Jag skjuter väl lika mycket i år som jag gjorde förra året, men i år går puckarna in. Det är skönt att få lite utdelning.

Känner du att du alltid haft mer offensiv i dig, än du fått visa?

– Ja, det kan jag hålla med om. Det tycker jag att jag har visat i år. Jag ska bara fortsätta på den väg jag slagit mig in på nu - men jag kommer samtidigt alltid ha kvar mitt defensiva spel. Jag sätter stolthet i att spela defensivt även om jag känner att jag har de offensiva delarna i mitt spel för att kunna hjälpa till att avgöra matcher också.

"HADE VARIT KUL ATT FÅ SPELA PP"

Kollar vi in backarnas totala poängliga är Djurgårdsförsvararen "bara" på 19:e plats. Medan Jesper Pettersson gjort alla poäng utom en i spel i lika styrka får många andra backar hjälp av spel i powerplay. I den spelformen snittar han bara sju sekunder per match. Bobby Nardella och Marcus Högström slukar, med viss hjälp av Tobias Ekberg, all powerplaytid.

Med tanke på din produktion, känner du inget sug över att få chansen i powerplay? 

– Jo, det är klart jag hoppas på att få spela där också. Man vill spela i alla spelformer, säger han med ett lätt skratt och fortsätter:

– Det hade varit kul att få spela "PP", men vi har ju grymma spelare i laget. De som spelar i powerplay förtjänar att få spela där. Det gäller bara att de hittar tillbaka till den kemi de hade tidigare under säsongen.

Niclas Bergfors och Jesper Pettersson firar ett mål.Niclas Bergfors och Jesper Pettersson firar ett mål.Bildbyrån

Du har ju varit med några år - men är bara 26. Känner du fortfarande att du tar stora kliv från säsong till säsong?

– Absolut. Jag strävar alltid efter det, fortfarande. Som sagt, jag är fortfarande ung även om jag varit med några år. Men jag känner att jag har många år kvar, och att jag har mycket erfarenheter bakom mig som jag har nytta av nu.

En annan nyckel till Petterssons succé är den kemi han funnit med backpartnern Bobby Nardella. Succévärvningen har klivit fram som en av SHL:s bästa offensiva backar, vilket förvisso medfört att Jesper Pettersson återigen fått en mer defensiv roll, och duon trivs väldigt tillsammans.

– Vi har hittat en bra kemi och har bra snack där ute. Han har sin skridskoåkning och jag är lite mer aggressiv i egen zon. Det har blivit en bra kombo. Det har fungerat bra i anfallszonen också. Han skapar mycket lägen till mig på bortre ytan. Nu försöker jag hitta lite passningar till honom också, så han får börja trycka in dem, ler Pettersson.

– Jag har sagt till honom att han måste fortsätta skjuta, han har ett grymt skott, och att det kommer börja trilla in lite puckar.

"HÄR JAG VILL VARA"

Nardella har "bara" gjort fyra mål under säsongen men är med sina 18 poäng tvåa i Djurgårdens poängliga.

– Han är jätteduktig och har ett jättebra spelsinne och en grym skridskoåkning. När han utnyttjar de egenskaperna är han grym där ute. Fortsätter han med det han gör, och jag med det jag gör, så kommer det bli bra..

Jesper PetterssonJesper PetterssonBildbyrån

Med tanke på succén Jesper Pettersson gjort, och att han sitter på utgående avtal, lär det inte saknas intressenter för Djurgårdsbacken. Själv ligger han emellertid lågt med både tankarna på, och snacket om, framtiden.

– Det där låter jag agenten ta hand om. Det är speciella tider, och jag fokuserar bara på att vara här och nu. Jag är bara glad att jag får spela hockey under de här tiderna. Det är många som haft det tufft, så vi ska bara vara tacksamma att vi får fortsätta spela och att vi får ha det här som jobb.

– Tankarna går ju lite grann, men jag trivs i Djurgården och det är här jag vill vara.

"VI BLEV LITE SKÖNA"

Djurgården har haft en säsong som sannerligen innehållet både toppar och dalar. Just nu är stockholmarna åtta i SHL-tabellen efter att ha åkt på fyra raka förluster, men hyser en förhoppning om att kunna klättra.

– Jag tycker det varit lite som det var förra säsongen. Vi hade en lite sämre start innan vi hittade tillbaka och hade något bra på gång. Sen gick vi ifrån det lite och blev lite "sköna". Vi ska vara ett hårt arbetande lag. Vi har kanske inte de mest skillade spelarna, om vi jämfört med många andra lag, men vi är absolut det mest hårdjobbande laget.

Vad behöver ni göra för att hitta tillbaka till vinnarspåret?

– Vi får inte krångla till det från egen zon till anfallszon, utan vi måste göra det enkelt. När vi väl är i offensiv zon är vi grymma. Sen är det ju det här med disciplinen...vi måste få bort utvisningarna. Då kan det bli jäkligt bra.


TV: Linus Andersson om sin rookiesäsong i SHL

Matchrapporter: Örebro Hockey vann efter avgörande i förlängningen mot Djurgården Oskarshamn tog hem mötet med Djurgården på Hovet Efter förlustsviten: Seger igen för Djurgården – 5-2 mot Timrå Djurgårdens kris förvärras – sjunde raka förlusten Linus Johansson tvåmålsskytt för Färjestad i segern mot Djurgården

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten