Petter Rönnqvist om LHC:s målvaktspar Jussi Rynnäs och Niklas Lundström.
Foto: Bildbyrån
Intervju

”Matchningen är allt annat än optimal”

Linköping har åtta raka förluster och ligger sist i SHL. 
Då ger C More-experten Petter Rönnqvist sin syn på krislaget – med extra fokus på målvaktsfrågan.
– Jag anser att dom behöver en till målvakt, säger han till hockeysverige.se. 

Att Linköping har haft det tufft i SHL den här säsongen råder det inga tvivel om. Just nu på 14:e och sista plats med ett på pappret ganska starkt lag är för många en överraskning. Många vill peka på att målvakterna är ett av problemen. Jonas Gustavssons sena avhopp gjorde att tänkta tvåan, Niklas Lundström, fick kliva in som etta och på kort varsel värvades finske Jussi Rynnäs in från tyska Krefeld. 

Men att peka på att målvakterna enbart skulle vara skälet till att Linköping ligger sist i tabellen är något som före detta målvakten Petter Rönnqvist inte håller med om. 

– Om man säger att det bara är anledningen till den svaga säsongen så är det såklart en mening som inte är sann, säger C More-experten till hockeysverige.se och fortsätter:
– Niklas Lundström har haft det jobbigt. Han har haft en brokig karriär från det han var ett underbarn i AIK:s juniorled, J-landslag, draft och så vidare. Sedan har han fått möta motstånd där det varit lite tufft.
– Nu har han jobbat sig tillbaka på ett remarkabelt sätt till finrummet i svensk hockey och är uppe i SHL. Det fanns nog inga tankar på att han skulle stå som förstamålvakt från början. Jag vet inte heller om han var mogen den uppgiften och jag tycker att det har gått lite för snabbt för honom. Dessutom i ett lag som har haft jättemånga bekymmer på olika plan.

”KNÄCKTE HONOM EFTER TRE MATCHER”

Petter Rönnqvist är också lite förvånad över att inte Jussi Rynnäs fått mer speltid. 

– Rynnäs spelade 26 matcher i tyska ligan förra säsongen och har två guld i Finland. Tittar man på hans ”stats” genom åren och hur han har lyckats så är han en riktigt etablerad och bra målvakt. Jag känner inte ”hur kunde dom ta honom”?
– Det går rykten om att han kom till Linköping dåligt tränad, vilket jag kan tänka mig med tanke på det långa uppehållet som var under sommaren. Det är inte lätt att hålla igång själv.
– Sedan fick han vila fyra matcher, hoppa in en match där han släppte tre baljor på nio minuter och blev utbytt direkt. Sedan vänta ytterligare en match, gör en halvdan insats varpå han i tredje matchen är briljant då dom vinner mot Skellefteå.
– Efter det gör han dålig match och sedan är han borta. Jag tycker att matchningen av Rynnäs är allt annat än optimal. Att komma som 33-årig etablerad målvakt då tycker jag han skulle matchas hårdare och intensivt i början. Man knäckte honom i stort sett efter tre matcher. 

Jussi Rynnäs. Jussi Rynnäs. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Tycker du att Linköping borde göra någon justering på målvaktssidan?
– Jag har även sagt det i ”rutan” att Linköping nog behöver hitta ett nytt namn. Dels för att det blivit som det blivit med Rynnäs. Nu är han dessutom skadad. Vi försökte luska i torsdags vad det är för skada, men det vi vet är att han är bara borta och inte med på matcherna.
– Klart att det då är ett ställningstagande som man får ta beroende på hur allvarlig skadan är eller vad han nu är för skadad. Lundström är förstamålvakt och spelar extremt mycket. Han har inte varit urusel, men jag tycker inte han är mogen den här uppgiften redan under sin första säsong i SHL och då dessutom komma till Linköping med alla deras problem.
– Jag anser att dom behöver en till målvakt eftersom det gått i stå med Rynnäs och Lundström har, som jag sa, fått spela enormt mycket matcher. Jag tycker att det slinker in någon kasse här och någon kasse där hela tiden och det blir jobbigt mentalt för ett lag som Linköping. Det funkar kanske i ett topplag där man kanske vinner matcherna ändå. 

Hur ser du på Jonas Gustavssons sena avhopp som kom lite som en överraskning för många?
– Han tröttnade på hockey, skador och så vidare. Han tyckte inte det var kul att spela hockey längre. Det är människan bakom det, men det är inget roligt avhopp.
– Jag förstår hur dålig Gustavsson känner sig mot laget och alla runt om, men det är som det är. 

FÖRVÅNAD ATT BERT FICK SPARKEN  

Här om kvällen såg vi Jonas Junland i frustration uttala sig ganska tufft om junioren Arvid Costmar efter att han dragit på sig en onödig utvisning. Var hans ”sågning” ett tecken på just frustration eller hur ser du på det?

– Ibland kan det vara bra att få ut den där frustrationen. Jag tror även det har varit spänningar i ledningen och ingen optimal arbetssituation. Jag tror inte man har kommit ihop hela tränargruppen, vilket jag tror spelarna har känt av.
– Antagligen har Bert haft det jobbigt med att bo ensam i Linköping samtidigt som familjen är kvar i Skellefteå. Det mynnar såklart ut i vad dom flest tycker, förutom jag och några till… Är du 19 år, har körkort, får dricka alkohol, rösta och allt sådant samtidigt som man är uppe i elitverksamhet så är det sådana här grejer som händer. Jag vet att spelarna då tål det.
– Det var en utvisning Junland hackade på i TV. Jag tycker att den frustrationen är talande för var Linköping var i torsdags. 

Hur ser du då på den kravbild som är eller har varit i Linköping?
– Jag tror att det har varit för splittrat med allting. Det har nog pyst massor med saker och många är irriterade på både det ena och det andra. Här mynnar det ut i Junlands frustration och att Bert har fått gå.
– Linköping hade 1-1 och det var inte långt kvar av andra perioden. Då tar Costmar utvisningen som är horribel. Även om han är 19 år eller 39 år så är den horribel. Tjugo sekunder senare står Junland med ett headset… Jag förstår den frustrationen och att han är förbannad som lagkapten.
– Dom måste börja här och nu eftersom det måste hända något. Jag står lite handfallen för att det kanske inte händer mer. (Niclas) Hävelid är ett jättebra namn att ta upp med den erfarenhet han har, men det är samtidigt ett ganska oerfaret tränarnamn i SHL-sammanhang. 

Upplever du det som en del desperation i att sparka Bert Robertsson?
– Jag blev faktiskt förvånad. Jag hade invändningar mot att Linköping tog Bert för ett och ett halvt år sedan. Nu satt man där man satt och hade skrivit med honom på tre år. Det har gått tungt, men jag tror absolut inte ”Pajen” (Niklas Persson, general manager) ville det här.
– Det blev nog påtryckningar från spelartruppen om hur läget var och det här var nog spelarnas beslut. När spelet inte fungerar och man har så många problem runt truppen så tror jag att det här var enda vägen att gå. På så vis är jag ändå inte förvånad. 

Bert Robertsson fick kicken av LHC.Bert Robertsson fick kicken av LHC.Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

”LINKÖPING LIGGER MEST PYRT TILL”

Ny tränarkonstellation blev alltså Johan ÅkermanDaniel Eriksson och Niclas Hävelid. Frågan är om den trion har musklerna för att rätta upp leden och göra det till ett starkt hockeylag igen. 

– Man har bara fått släcka bränder, men nu gäller det att få harmoni i truppen, vilket uppenbarligen inte har funnits där.
– Jag har hört att det funnits slitningar mellan tränare och etablerade spelare under ett och ett halvt år. Det är också vad som visar sig på isen, att spelet inte fungerar och fullt med andra saker, spelar underpresterar och så vidare.
– Nu får man börja från noll och gå ihop som en grupp tillsammans med dom tre tränarna. Där tror jag Hävelid inser, med sin erfarenhet som spelare, vad som behövs. Nu får Linköping ta det enkla och inte ha några stora visioner om att bygga ett framtidslag som om tre år ska vinna guld.
– Nu kan man bara tänka i nuet och där handlar det om hur man peppar och motiverar. Att få spelarna att inse att ”nu gör vi så här”. I det korta loppet kanske det behövs en ny målvakt där också. 

Linköping har egentligen redan en stark trupp, men tycker du att Niklas Persson borde sondera terrängen och kanske plocka in några nya namn för att spetsa truppen?
– Speciellt är det känsligt den här säsongen, men samtidigt handlar det om en överlevnad för vad händer om Linköping åker ur SHL? Då är det flera som kommer drabbas och bli av med sina jobb. Då pratar jag inte bara om spelare utan även om personer runt om i organisationen. För hela staden Linköping skulle det bli ett jätteslag.
– Filip Berglund och Broc Little är borta. Självklart behöver dom en förstärkning på utespelarsidan också, men det är inget dåligt lag Linköping har. (Niko) Ojamäki (åtta poäng) och (Oula) Palve (tolv poäng) är landslaslagspelare i Finland. Dom ska kunna göra 50 pinnar i finska ligan, även om man inte gör det i SHL eftersom det är svårare Sverige.
– Sedan har du (Patrik) Lundh och (Markus) Ljungh. Det var spelare som alla lag ville ha då dom kom hem så det var inte så att ”Pajen” gjorde några dåliga värvningar. 

Tror du Linköping kommer att få kvala i vår?
– Det som är roligt den här säsongen är vad det svänger och vi ser topplag som ligger där nere. Just nu ligger Linköping mest pyrt till av dom lagen.
– Malmö har hittat vinnarspåret, ett lag som jag trodde skulle få det svårt eftersom vi fick höra att (Oscar) Alsenfelt var skadad och skulle missa åtta matcher samtidigt som (Fredrik) Händemark åkte över till NHL. Då tyckte inte jag att det fanns mycket som såg ljust ut i Malmö, men vad dom vände på allt. Efter några segrar ligger Malmö just nu på säker mark.
– Malmö har puttat ner HV71, Linköping och Oskarshamn som verkar få slåss om platserna, vilket känns helt otroligt. Brynäs ska också kunna klara det här, avslutar C Mores Petter Rönnqvist


TV: Filip Berglund om sin flytt till Linköping

Matchrapporter: Seger för Timrå borta mot Linköping Efter fyra förluster i rad – äntligen är sviten bruten för Leksand Formstarka Linköping tog ännu en seger Formstarka Linköping tog ännu en seger Efter sex raka segrar i SHL tog vinstsviten slut för Rögle

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten