Lance Bouma fick en drömstart på SHL-vistelsen.
Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg
Intervju

NHL-värvningens mäktiga debut: "Fantastiskt"

ANNONS

Han värvades för att ge IK Oskarshamn tyngd och ledarskap. I sin SHL-debut gav Lance Bouma sina nya klubb precis det. Och av bara farten blev han matchvinnare – i sin första hockeymatch på tio månader.
– Det var en perfekt start för att visa att han kommer att hjälpa oss, säger Oskarshamns tränare Martin Filander efter 4–3 mot Djurgården.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Med sina 357 NHL-matcher är Lance Bouma en erfaren spelare. Under åren i Calgary Flames och Chicago Blackhawks utmärkte sig den 30-årige forwarden mer än någonting annat för sin offervilja och sitt fysiska spel.

Men när han på torsdagskvällen SHL-debuterade för IK Oskarshamn klev han fram som målskytt. Efter att IKO tappat en 3–0-ledning till 3–3 i den tredje perioden av bortamötet med Djurgården slog Bouma in segermålet med drygt fem minuter kvar att spela.

– Det var fantastiskt. Min tajming var inte den bästa, men det blev bättre och bättre ju längre matchen led. Grabbarna var bra i båset och snackade mycket. Det hjälpte, säger segerskytten till hockeysverige.se.
– Det var skönt att spela efter ett långt brejk. Jag hade inte spelat på tio månader, så det var häftigt att komma ut och spela med grabbarna och få en seger.

Bortsett från tre matcher i den schweiziska ligan har Lance Bouma enbart spelat i Nordamerika under karriären. Han hade dock klart för sig vad han kunde förvänta sig av spelet i Sverige.

– Det var mycket skridskoåkning. Det här är en liga där man måste jobba hårt. Jag har spelat en del matcher på stor is i Schweiz tidigare, men här gick det fortare, säger kanadensaren som kom till Sverige i lördags och hade hunnit se sin nya klubb från läktaren innan han debuterade.
– Jag har sett två matcher i Oskarshamn och man kunde se att självförtroendet gick upp ett par pinnhål när de vann (mot Brynäs senast). Man ser att killarna blir tryggare med pucken, spelar systemet bättre och sådana saker. Förhoppningsvis kan vi bygga vidare på det.

Vad kommer du att erbjuda som spelare?
– Hårt arbete, först och främst. Jag tror att jag har mer offensivt spel i mig än jag visade i kväll och tidigare i min karriär. Jag vill bidra på alla sätt, vara en tuff spelare att möta som också kan göra många mål runt kassen.

"KOMMER GE MER SJÄLVFÖRTROENDE TILL DE ANDRA SPELARNA"

Oskarshamns tränare Martin Filander kunde inte annat än vara nöjd med nyförvärvets debut.

– Dels kommer han med rutin från hög nivå och dels med sitt fysiska spel och vara en lagspelare för oss. Han har en styrka runt målet och även att döda defensiva lägen. Det är de grejerna vi har värvat hit honom för, och att få några gubbar att ta rygg på honom när det drar ihop sig. Det var en perfekt start för att visa att han kommer att hjälpa oss. Han ger mer tyngd till vårt spel och kommer att ge mer självförtroende till de andra fyra, fem som han spelare med på isen, säger Filander.

Lance Bouma kommer närmast från AHL och Los Angeles Kings farmarlag Ontario Reign, Där spelade han sin sista match 7 mars förra året. Det blev med andra ord en rätt lång och plågsam väntan på säsongen 2020/21.

– Det här året var skumt för alla, kanske ännu mer hemma i Kanada än här i Sverige eftersom det varit mer nedstängt där. Ingen visste vad som skulle hända så det var svårt att planera sitt liv. 

När du väntade på en ny chans under hösten, var det en ny chans i NHL du såg framför dig?
– Det var planen. Men allt stod stilla och ingen visste vad som skulle hända förrän de beslutade att de skulle sätta i gång ligan igen. Men jag är tacksam över att ha fått chansen att spela här i och med all ovisshet som har funnits, och fortfarande finns för en del killar som är utan jobb.

När började du titta på Sverige som ett alternativ?
– Det var några veckor innan jag kom hit. Jag fick ett samtal från min agent som sa att det kunde finnas en öppning här. Jag funderade på det och blev upprymd. Jag vill få chansen att spela igen, för har man inte spelat på tio månader blir man rätt less på att hänga i gymmet varje dag utan ett riktigt syfte. Det var en lättnad att kunna komma hit.

Är spel i NHL det du fortfarande drömmer om?
– Det gör man alltid. Det är en fantastisk liga och har man en gång varit där vill man tillbaka. Men det här är en bra liga och en bra möjlighet för mig att få mer speltid och får spela i situationer man kanske inte skulle få hemma i Nordamerika. Det är det jag är ute efter. Jag vill ha kul här och njuta av resten av den här säsongen


TV: Veckans SHL-lag #12

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga