Sök
Jesper Bratt är en stor förebild för fem år yngre brodern Filip.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Intervju

Med NHL-brorsan som inspiration: ”Han har betytt allting för mig”

Den här säsongen har 18-årige backen Filip Bratt kommit upp och fått göra sina första matcher i Hockeyallsvenskan med AIK. 
Då hämtar talangen motivation av sin storebror – NHL-stjärnan Jesper Bratt.
– Jag blir sjukt inspirerad av ”Jeppe” att fortsätta köra på varje dag och vara noggrann med allting eftersom jag vet vad det kan leda till, säger Filip Bratt till hockeysverige.se.

Jesper Bratt har under sina tre säsonger i NHL visat att han håller på den nivån. Så här långt har 22-åringen från Trångsund svarat för 37 mål och totalt 100 poäng på 185 matcher för New Jersey. Nu har även hans lillebror Filip Bratt börjat göra sig ett namn inom hockeyvärlden. Den här säsongen har 18-åringen gått från att vara en okej J20-spelare till att ta en plats i Hockeyallsvenskan för AIK.

– Jag har utvecklats väldigt mycket under sommaren eftersom jag fått köra med brorsan och varit med honom under lång tid då det dragit ut på tiden när NHL-säsongen ska dra igång, berättar Filip Bratt för hockeysverige.se och fortsätter:
– Nu har jag kunnat vara med honom under en längre tid och lärt mig mer om att äta rätt, sova rätt samtidigt som jag har fått träna sjukt bra. Dessutom har jag haft sjukt kul under sommarträningen med alla jag tränat med vilket också har också hjälpt mycket.
– Utvecklingsmässigt har jag blivit mycket starkare och snabbare samtidigt som jag lagt på mig runt fyra, fem kilo muskler jämfört med förra säsongen. Jag kände mig mycket starkare och mer redo för att möta tyngre spelare inför den här säsongen. 

”HAN KAN HJÄLPA MIG MED ALLTING”

Storebror Jesper är också varit ett väldigt bra bollplank för Filip när det gäller just hans utveckling som hockeyspelare. 

– Han har betytt nästan allting för mig. När jag haft det tufft mentalt någon gång eller bara velat surra av mig… Han har mer erfarenhet än jag och har spelat med och mot dom bästa. Egentligen kan han hjälpa mig med allting. 

Det blir en hel del prat bröderna emellan under säsongen även om det är en viss tidsskillnad mellan New Jersey och Trångsund. 

– Under säsongen då han är där över snackar vi nästan varje dag på face-time. Då kanske det inte är så mycket hockey. Om vi vill surra av oss lite kan det bli att vi även snackar hockey med varandra.
– Annars snackar vi om hur vi mår, vad vi gjort eller vad vi ska käka ikväll. Bara pratar lite helt enkelt. 

En som också är med och face-timar är hunden Lexus. 

– Han måste alltid vara med när jag ringer eftersom han är familjens favorit, skrattar Filip Bratt. 

Det blir en del tid på FaceTime för bröderna Bratt och hunden Lexus. Det blir en del tid på FaceTime för bröderna Bratt och hunden Lexus. Foto: Ronnie Rönnkvist

Har du kunnat åka över och sett då Jesper spelat med New Jersey?
– Ja, jag var över i slutspelet under hans rookie-år och kollade någon match mot Tampa, men då spelade han inte. Sedan har jag varit över två år i rad på julafton och kollat två matcher varje gång.
– Det har blivit lite av en tradition att fira jul där med honom, men i år blir det lite annorlunda då han fortfarande är här hemma. 

Vilka intryck har du fått av hur han anpassat sig till spelet i NHL?
– Jag tycker att ”Jeppe” gör det jättebra. Jag ser dagligen under sommaren vilka kvalitéer han har och vilken sjukt duktig hockeyspelare han är.
– Självklart kommer jag alltid ta hans parti lite mer eftersom jag är hans brorsa. Han är en toppspelare i NHL om han får spela med rätt personer. Han har gjort det riktigt bra där och kommer fortsätta utvecklas och producera. 

”RIKTIGT KUL ATT KÖRA MED A-LAGET”

Jesper Bratt är också en stor inspirationskälla för Filip.

– Ja, sjukt mycket. Jag såg resan han gjorde från Hockeyallsvenskan till NHL, när han fick alla bitar på plats med fys, mentalt och så vidare.
– Nu är jag kanske en liten bit på väg då jag har fått börja spela med A-laget. Jag blir sjukt inspirerad av ”Jeppe” att fortsätta köra på varje dag och vara noggrann med allting eftersom jag vet vad det kan leda till. 

Tidigare under säsongen kom alltså chansen för Filip Bratt att kliva in i A-laget. Debuten gjorde han mot Almtuna borta. 

– Första gången jag var uppe där var en internmatch. Då var jag lite halvnervös, men det var många J20-spelare med på den matchen så det var bara att köra på. Jag tycker att det gick bra där.
– När jag fick komma upp och träna första gången var jag lite nervös, men det var sjukt kul. Det här var första gången jag fick köra med proffs och se hur dom jobbar varje dag.
– Första matchen var mot Almtuna. Det var Anton (Blomqvist), backtränaren, som sa att han tyckte att jag förtjänat att vara med och spela den matchen. Det har varit lite av en dröm att få göra min seniordebut så det var en stor grej att få checka av.
– Jag spelade tio minuter i den matchen, alltså riktigt mycket, och det gick ganska bra så det blev en riktigt rolig kväll. Jag hade många grattis på telefonen efter debuten. Då var jag lite stolt över mig själv eftersom det inte alltid har gått spikrakt uppåt för mig. 

Filip Bratt i AIK-tröjan. Filip Bratt i AIK-tröjan. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Så här långt har Filip Bratt spelat tiomatcher och svarat för en assist. 

– Jag tycker att det gått jättebra och har tagit för mig då jag fått varit inne och spelat. Vissa matcher har jag spelat mer och andra mindre, men jag tycker att min prestation varit jämn. Jag har försökt göra det jag är bra på, våga hålla i puck och skapa chanser.
– Det är lätt att man blir lite passiv och inte riktigt vågar när man kommer upp i A-laget. Jag har ändå försökt släppa loss och hela tiden vetat om vad som tagit mig upp dit, att då försöka spela mitt spel. Det är riktigt kul att få köra med A-laget och vara där under en längre tid. 

”TYCKER DET FUNNITS ETT LUGN”

AIK:s säsong har varit lite svajig även om det gått bra under senaste tiden, har du märkt av någon stress i gruppen då resultaten inte gått som ni velat?
– Klart att det inte var helt lugnt i gruppen i början då jag kom in. Vi låg sist då. Jag ska inte säga att det var jättestressigt, men det var inte världens ”harmo” när jag kom ner till träningarna.
– Vi fortsatte jobba, skapade en glädje och har nu riktigt kul på varje träning. Varje dag vi kommer till hallen försöker vi ha riktigt roligt samtidigt som det är sjukt bra gäng och ”boys”.
– Jag tycker ändå att det funnits ett lugn och nu har det dessutom visat sig vad vi kan och att vi har riktigt bra spelare i laget. Förr eller senare kommer det om man fortsätter köra och har kul. 

Kände du i matchen mot Björklöven att ni hittat spelet och sätt att vinna matcher?
– Det var ett tag då vi kanske fastnade i hur vi skulle spela och gick för mycket på spelsystem och mönster. Vi vågade inte riktigt gå ifrån det och köra mer på känsla.
– Nu när vi kan blanda vårt spelsätt och vara noggranna med hur vi ska spela samtidigt som vi kan gå ifrån det då det krävs i olika situationer och vara kreativa så tycker jag det blivit en riktigt bra blandning. Då vinner vi matcher också. 

Vad krävs det av er om ni ska upp till topp sex i Hockeyallsvenskan?
– Att fortsätta ha glädjen och riktigt roligt. Även våga spela ut för alla spelarna i laget är riktigt duktiga. Det är också därför dom är i AIK.
– Om det kommer gå tung under en viss match eller period är det bara glömma det, se vidare, komma ihop som lag och köra för varandra varje dag, avslutar Filip Bratt.


TV: Victor Söderström tror på NHL-spel efter JVM

Matchrapporter: Backen skjuter Timrå till semifinal – med ett hattrick Timrå skaffar sig matchboll – nollade AIK Claes Endre storspelade – när AIK utjämnade mot Timrå

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten