Max Friberg
Bildbyrån
SHL

"Det är klart man känner en del skuld"

ANNONS
För bara några veckor sedan såg Frölunda ut som laget att slå. Nu har man åkt på tre storförluster på kort tid. För hockeysverige.se berättar Max Friberg om den prövande tiden för guldkandidaten.

– Vi forcerar fram ett spel och forcerar fram misstag som vi inte gör annars, säger Tre Kronor-forwarden.

I våras såg Frölunda ut som ett möjligt guldlag. Sen rasade mer eller mindre allt, och Roger Rönnbergs topptippade gäng slutade sjua efter den sällsynta formsvackan. Den här hösten har man, i mångt och mycket, återigen sett ut som en guldkandidat.

Men de senaste veckorna har snarare gett en flashback till Frölundas svaga avslutning av förra säsongen. Eller vad sägs om:

0-4 mot Leksand den 16/11,

1-7 mot jumbon Brynäs den 21/11,

0-8 mot Växjö den 1/12.

Dessutom gjorde man en slät figur i hemmamötet med Djurgården för en vecka sedan. Då blev det visserligen bara förlust med uddamålet, 3-2. På fem matcher har stormakten bara tagit tre poäng.

FRIBERGS FÖRKLARING

Att Frölunda är inne i en formsvacka råder det inga tvivel om. Lagets nyckelforward Max Friberg tror sig veta vad som har gått snett de senaste veckorna.

– Om man hade varit helt hundra på varför det hänt, då hade det aldrig hänt. Men jag tror att det i grund och botten handlar om att alla spelare så gärna  vill göra rätt, och när man då har gjort ett misstag försöker man kompensera för det direkt. Det blir som att vi överjobbar vissa situationer och forcerar fram ett spel och forcerar fram misstag som vi inte hade gjort annars. Då blir det fel åt andra hållet i stället. Vi tappar tålamodet i hur vi ska spela och litar inte tillräckligt mycket på att det spel vi normalt sett spelar ska ge oss segern över 60 minuter. Släpper vi in ett mål försöker vi ta tillbaka det direkt, i stället för att ta det lilla lugna, menar Friberg.Max Friberg.Max Friberg.Bildbyrån

28-åringen lyfter framför allt fram förlusterna mot Brynäs och Växjö som exempel på matcher där det felat på just det han var inne på ovan.

– Inställningen fanns där, energin fanns där - men hjärnan var inte med. Det brast med tålamodet, uttrycker han det.

Har det smugit sig in någon oro, eller är ni så trygga i er själva att ni känner att ni kommer vända det här?

– Nej, oroliga tycker jag inte vi behöver vara. Jag menar, vi behöver inte ens titta historiskt utan har till och med visat den här säsongen vilket stabilt och bra lag vi kan vara. Vi behöver bara påminna oss om hur det såg ut de tio, tolv första matcherna och vilka beteenden vi hade då. Om vi tittar på de matcherna och ser vad vi gjorde då så kommer det förhoppningsvis bli enklare för oss att hitta tillbaka till det spelet.

Har ni justerat något i spelet, med tanke på hur det sett ut den senaste tiden?

– Det skulle jag säga. Men det finns alltid en vilja att göra mer, man är aldrig nöjd. Även om vi nu hade en bra start på året så filar man alltid på några saker. Ibland kanske man glömmer bort grundvärderingarna man hade innan. I stället fokuserar man på att ändra saker, både i sitt eget och lagets spel, som egentligen inte behöver ändras.

"VILL VARA DE SOM GÅR I BRÄSCHEN"

Max Friberg inledde säsongen piggt och hade 5+3 på de 13 inledande matcherna. Han togs ut i Tre Kronors trupp till Karjala Tournament och var en av de mer framstående spelarna även där, men har på de senaste åtta matcherna bara gjort ett mål. Han känner att han är en av de som nu måste kliva fram för att laget ska ta sig ur sin formsvacka.

– Ja, det är klart jag gör. Jag är inte nöjd med hur mitt spel har varit, eller hur vår kedja (med Joel Lundqvist och JVM-spelaren Karl Henriksson  presterat. Vi vill såklart vara de som går i bräschen och visar vägen för de andra. Nu när det sett ut som det gjort den senaste tiden...ja, då är det klart att man känner en del skuld.

Friberg menar att det framför allt är spelet med puck som dippat för hans egen del.

– Jobbet finns alltid där, jag är aldrig missnöjd med det och har aldrig gått in med en taskig inställning eller så, säger han och fortsätter:

– I början av säsongen skapade jag mycket chanser och kände själv att spelet med puck var ett lyft jämfört med tidigare säsonger. Men de senaste tio dagarna, två veckorna, har det blivit för mycket spel på utsidan. De där klara lägena har inte funnits. Det blir egentligen samma sak för mig som för laget: Det handlar om att hitta tillbaka till grunderna. Då kommer lägena komma på köpet. Jag kan inte åka och jaga den där målchansen utan jag måste sätta jobbet först, och sen räkna med att det leder fram till chanser.

Har det satt sig på självförtroendet?

– Ja, det handlar om att hitta tillbaka till självförtroendet för både jobbet och spelsystemet. När det väl sitter och man är stabil där, då brukar spelet med puck och förmågan att slå sin kille komma automatiskt. I alla fall för mig.

Max FribergMax FribergBildbyrån

"HAR GJORT MINA TIMMAR FÖR ATT BLI BÄTTRE"

Men även om den senaste perioden varit tung för Friberg är han Frölundas främste målgörare i lika styrka, med fem kassar. Dessutom har han både en högre skottfrekvens och en bättre skotteffektivitet än han haft tidigare.

Är det en slump att det är så, eller har du förändrat något i ditt spel?

– Jag har nött mycket skott och teknik under sommaren, kört med skottramp och liknande - men det har jag gjort tidigare somrar också. Men visst har jag gjort mina timmar för att bli bättre, bekvämare och starkare med pucken. Det är den delen jag har känt att jag ville bli bättre i.

Idag väntar ett riktigt toppmöte. Frölunda, som trots allt leder SHL även om de bara har det fjärde bästa poängsnittet, möter trean Rögle som har det bästa poängsnittet av alla. 

– Det är ett skickligt lag. När de får tid och rum att spela sitt spel, då ser de jäkligt bra ut. Då kan de spela med mycket fart. Det vill till att vi är så tajta och hårda som möjligt, då kommer de få det jobbigt.

Ni var spellediga i torsdags, var det skönt att vara det med tanke på 0-8-förlusten i tisdags?

– Nja...både och, säger Max Friberg med ett skratt och fortsätter:

– Vi har fått lite tid att reflektera över vad som hänt och vi har kunnat träna på bra i tre dagar. Men samtidigt vill man ju ta revansch så snabbt som möjligt! Vi är ett riktigt revanschsuget lag som är taggade för en riktig toppmatch.


TV: Veckans SHL-lag #8

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch