Sök
Marcus Hardegård är på väg att få sitt stora genombrott i svensk ishockey.
Foto: Bildbyrån/Pär Olert
HockeyAllsvenskan

Ratades av Luleå – gör succé i Timrå: "Var aldrig någon supertalang"

Han har gått från att vara kritiserad och ifrågasatt till att bli en av Hockeyallsvenskans bästa backar. Timrås Marcus Hardegård har tagit en längre väg till framgång än många andra.
– Jag var ändå aldrig någon supertalang och spelade inte i några ungdomslandslag. På så vis är det väldigt kul att jag ändå tagit mig hit, säger 23-åringen till hockeysverige.se. 

När Timrå-kännaren Lars Nylin fick frågan av hockeysverige.se om vem han trodde skulle få sitt genombrott den här säsongen blev svaret:

– Backen Marcus Hardegård. Från det att jag tyckte det var ett skämt och jag blev förbannad över att han blev uttagen till att han känns som en riktigt, riktigt stark kandidat att bli en storback. Jag säger Hardegård.

Så här långt har den gode Nylin verkligen fått rätt. 

I dag är Hardegård trea i de allsvenska backarnas poängliga med sina tolv poäng (1+11) på 13 matcher samt den som har bäst plus/minus-statistik i hela ligan med sina plus 17. Just bakom sig har han tre björklövare: Daniel Norbe (+14), Alexander Deilert (+13) samt Alex Hutchings (+13). Han snittar också 22.46 minuter per match – mest i Timrå och tredje mest i hela Hockeyallsvenskan.

Marcus Hardegård är uppväxt i Älvsbyn invid Pite älv i Norrbotten. En ort med cirka 5 000 invånare. Det var också där han började spela hockey. 

– Stämmer bra. Hockey var den enda sporten jag tillslut höll på med. Det blev senare att vi inte hade något lag kvar i Älvsbyn. Då började vi pendla till Piteå i stället, berättar Hardegård.

Fanns inställningen där och då att hockey var något du skulle satsa fullt ut på?
– Det har varit både och. Jag var ändå aldrig någon supertalang och spelade inte i några ungdomslandslag. På så vis är det väldigt kul att jag ändå tagit mig hit.

Många spelare som kommit fram i Piteå-leden väljer att testa på spel i grannklubben, Luleå, men för Hardegårds del blev det Timrå. 

– Vi till och med flyttade till Piteå så jag kunde gå åttan och nian där och kunde spela i laget. För övrigt var det en ruskigt rolig tid och Piteå ligger mig varmt om hjärtat.
– Sedan skulle jag söka mig in på hockeygym. Då kom jag inte in på Luleås. Då sökte jag andra norrlandslagens hockeygym och då tog jag mig in i Timrå. Vi åkte hit och besökte klubben. Det kändes väldigt spännande och då valde jag Timrå.

"TRIANGEL MELLAN SKOLA, BOENDET, ISHALLEN OCH ICA"  

Han möttes av den speciella hockeykultur som är i Timrå och inledningsvis blev det en liten omställning för honom. 

– Det blev ändå 50 mil för mig att flytta. Första året på gymnasiet, det var som en liten triangel mellan skolan, boendet, ishallen och ICA, skrattar Hardegård och fortsätter:
– Vi tränade mycket och bra. 97:orna var en bra årskull och vi hade jäkligt kul. Jag måste också säga att det var lätt att komma in socialt i det här laget. Det var riktigt sköna killar och jag har fortfarande kontakt med många av dom.
– Jag bodde i Tallnäs då och hade fem minuter med cykel till ishallen. Dessutom ligger skolan precis bredvid och det var bara fem minuter till ICA, så jag hade bra nära till allting. 

Marcus Hardegård.Foto: Bildbyrån/Pär Olert

Marcus Hardegård gjorde sin första A-lagssäsongen 2016/17 och resan efter det har gått stadigt framåt.

– Jag tycker att utvecklingen gått uppåt. Mina största steg har jag egentligen tagit defensivt och i spelet utan puck.
– Dessutom har jag och ”Ante” (Anders Karlsson, assisterande tränare) jobbat mycket att jag ska våga spela ut, vilket jag också tycker att jag har börjat göra, släppt loss, vågat spela och inte vara rädd för att göra misstag.

Hur upplevde du det ganska tuffa steget upp i SHL?
– Det var ruskigt roligt när vi gick upp (skratt) och bland det bästa jag varit med om. Sedan visste vi på förhand att det skulle bli en tuff säsong i SHL. Vi startade bra och hela vägen fram till jul låg vi bra till. Sedan tappade vi och då blev det såklart tufft.
– Personligen var det som för laget, att fram till jul kändes det helt okej. Efter jul fick vi inte så många vinster som vi ville med oss. Klart att det tog på självförtroendet.

Du fick också, precis som laget, en del kritik i media, hur mycket läste du själv och hur hanterade du det?
– Jag brukar inte läsa så mycket. Klart att alla vill få lovord och bli hyllad hela tiden, men så fungerar det inte. Du måste spela bra och bevisa något. Sedan känner man såklart själv när man inte spelar jättebra.
– Klart att det inte är skitkul att läsa att jag spelat dåligt, men man får ta med sig det och försöka bevisa att dom har fel. 

Efter degraderingen till Hockeyallsvenskan fanns det flera intressenter i SHL som gärna ville se Hardegård i sitt lag, men backen från Älvsbyn valde att stanna kvar i Timrå. 

– Det var mest lite snack. I matchen mot Malmö borta drog jag dessutom axeln ur led så jag skulle operera den efter säsongen. Det var lite sådant som spelade in också. 

Hardegård och Jonathan Dahlén.Hardegård och Jonathan Dahlén.Foto: Bildbyrån/Pär Olert

STARKA SIFFROR

Förra säsongen slutade Marcus Hardegård på plus 22 i plus- och minusstatistiken. Med det var har totalt elva i hela Hockeyallsvenskan. Den här säsongen har han inlett ännu starkare och har plus 17, men framför allt har han visat upp ett mycket imponerande spel och ses i dag av många som en av ligans bästa backar.

Vad ligger bakom dom här fina siffrorna?
– Bra fråga, skrattar Hardegård och fortsätter:
– Jag har, som sagt var, jobbat mycket med ”Ante” och vi kör mycket backövningar. Det handlar om att ligga rätt i banan, försöka jobba mycket med klubban för att stänga av passningar. Det är bitar jag har försökt jobba med.
– Sedan är vi ett offensivt lag som brukar göra ganska mycket mål samtidigt som vi har släppt in lite den här säsongen.

Hur ser du tillbaka på Timrås och din egen säsong så här långt?
– Jag tycker att vi har startat ruskigt bra. Tio raka vinster… Förvisso har vi en match mer spelad, men just nu är vi i serieledning. Vi har anledning att vara väldigt nöjda, men nu är det bara att fortsätta.
– För min del har det utan tvekan känts bra och vi har, som sagt var, släppt in lite mål. Vi har haft någon match där det har varit lite stormar (skratt), men vi har rätt ut det och kommit därifrån med tre poäng, så det känns bra.

Om jag säger att du ser trygg ut på isen, håller du med mig då?
– Ja, det håller jag med om. Jag har också ett stärkt självförtroende just nu. Har man tio raka vinster så får man det per automatik.

När svärfar (aportchefen Kent Norberg) kommer hem på besök, hur mycket hockeysnack blir det då?
– Ingenting, avslutar Marcus Hardegård med ett skratt. 


TV: Jesper Boqvist om tiden i Timrå

Matchrapporter: Robert Rosén tvåmålsskytt för Växjö i segern mot Timrå Nykomlingen tar första vinsten – slog Brynäs Timrå avgjorde matchserien mot Björklöven Timrå tog ny seger i serien mot Björklöven Timrå vann på nytt mot Björklöven

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten