Maktens män i NHL – Bill Daly och Gary Bettman.
Foto: Winslow Townson-USA TODAY Sports
NHL

NHL-bossarna: Så ser ligans plan ut

ANNONS
Start första januari och spel i minibubblor. Det ser ut att vara NHL:s huvudalternativ in i den nya säsongen.

– Lagen kommer spela i tio till tolv dagar och spelar ett gäng matcher utan att resa hem emellan, sade Gary Bettman i natt.

Under gårdagen skickade NHL:s viceboss Bill Daly ut ett informationsmejl till de 31 klubbarna i ligan. Där förklarade han att målet alltjämt är att starta nästa säsong så snart som den första januari, det vill säga om ungefär en och en halv månad.

Daly hoppas kunna gå till den så kallade "board of governors" med förslaget så snart som i morgon, torsdag.

Men hur kommer NHL:s grundserie se ut? Det blir inte en hel säsong i en bubbla, men heller inte en vanlig säsong där lagen reser kors och tvärs och möts i hemma- och bortamöten. I stället siktar NHL:s på någon sorts hybridvariant. Det meddelade kommissionären Gary Bettman på ett digitalt informationsmöte i natt.

Lagen kommer rotera in och ut ur en bubbla.

– De kommer spela i tio till tolv dagar. Lagen spelar ett gäng matcher utan att resa emellan. Sen får spelarna åka hem till sina respektive familjer i en vecka. Vi kommer ha våra testprotokoll och allt som vi behöver, sade Bettman.

HUR LÖSER DE RESEFRÅGAN?

Bettman ser både för- och nackdelar med förslaget.

– Det kommer inte bli lika effektivt som en bubbla. Men vi tror, om vi väljer att gå den här vägen, att vi kan minska riskerna och samtidigt vara praktiska och förnuftiga.

En av de stora knäckfrågorna blir hur det blir med de sju kanadensiska lagen. Gränsen mellan USA och Kanada är inte direkt vidöppen för tillfället, och det har därför talats om att de sju kanadensiska lagen kommer spela i en egen division kommande säsong. NHL-bossen ville inte säga att så blir fallet, men sade också att det inte är hållbart att skicka de kanadensiska lagen in och ut ur landet. Inte minst med tanke på de karantänregler som finns när människor reser mellan länder.

– Vi måste hitta alternativa sätt att genomföra det så. Vi ser också svårigheter att resa mellan vissa stater i USA. Vi måste kanske temporärt förändra vår syn på resandet, eftersom det heller inte är rimligt att några av våra lag ska resa från Florida till Kalifornien. Det kanske är bättre, speciellt om vi får en förkortad säsong, att vi håller den geografriska frågan central och spelar mer divisionsbaserade matcher.

ESPN har tidigare skrivit att NHL överväger att spela en 48 matcher lång grundserie, precis som fallet var lockoutsäsongerna 1994/1995 och 2012/2013.

Kanske får vi mer besked i frågan redan i morgon, torsdag, alltså.


TV: Markströms svettigaste räddningar i NHL

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games