Europa

"Polisen var och hälsade på för att se om man satt i karantän"

Många kulturkrockar - men svenske målvakten gör succé i Polen.

ANNONS

31 år gammal lever Anton Svensson proffslivet i Europa. Nu gör målvakten stor succé i polska ligan. 
– Det visar att jag fortfarande vill. Man är ju fortfarande 31. Jag strävar efter att få ett bättre kontrakt till nästa säsong, säger Svensson till hockeysverige.se. 

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Ett hockeyäventyr som 31-åring? 

”Varför inte”, tänkte Anton Svensson och lämnade Troja-Ljungby i Hockeyettan för spel i KH Torun i den polska ligan.

– Troja var sena med att ta ett beslut. Vi jobbade på en förlängning men på grund av Corona visste de inte sina inkomster. Då hade jag tackat nej till andra alternativ och sedan dök det inte upp något som kändes riktigt bra, säger Svensson.

Ängelholmaren, som har Rögle som moderklubb, har spelat seniorhockey i Helsingborg, Jonstorp, Dalen och Troja/Ljungby. När ett kontrakt med Troja uteblev återstod bara två alternativ: spel i lägre divisioner eller utomlands. 

– En agent skickade och fråga om jag var intresserad av Polen. Då hade jag inte så mycket annat att ta ställning till. Jag tyckte det var roligt att hoppa på för min personliga utveckling och sedan vet jag ju hur ishallarna ser ut i Hockeyettan. 

Nu är Anton Svensson en av tre svenskar som spelar i den polska ligan, en historiskt sett inte alltför svensktät spelplats. Och att döma av de första månaderna i den nya vardagen är det polska hockeylivet något helt annat jämfört med det i Sverige. 

– Det var en kulturkrock att flytta ner. Det är mycket affärer och lite mindre om människan som är i fokus. De brydde sig mer om hur jag presterade och inte om hur jag mådde. De trodde att man visste allt, hur man tar sig till hallen, allt med mat. Så det var lite skillnad. Man är lite mer bortskämd i Sverige. Speciellt när man kommer ifrån Troja där man har det mesta gratis. Här får jag till och med tvätta min tvätt själv, det slutade man göra här i Sverige i J18…

De största skillnaderna mot Sverige är utanför isen. Han har bara varit i Torun i ett par månader men det har redan hunnit inträffa en hel del incidenter, som inte är särskilt vanliga i Sverige. 

När han kom till lagets första träning hade han ingen plats i omklädningsrummet, då skickade materialaren bort lagets andra målvakt från hans plats och gav den till Svensson.

– Det var kanske inte den bästa starten för mig, skrattar han.
– I en hall hade de målat mållinjen under samma dag som matchen skulle spelas, och den gick ju att skrapa bort med skridskoskenan. Det var lite sjukt. 

Anton Svensson fick snabbt en plats i omklädningsrummet.

”KAFFET ÄR DYRT”

En google-sökning berättar att Torun ligger mitt i Polen, drygt 90 minuters bilfärd från Gdansk. I stan bor drygt 200 000 personer, och likt många andra städer från de östra delarna av Europa finns det många kulturella inslag.

– Själva staden är jättefin, det är nog en av få städer som inte bombades till grunden under andra världskriget. Vi tränar bara förmiddagarna så man har tid på sig att se sig runt på eftermiddagarna. Jag gillar att gå och se nya saker, det vill man ta vara på i ett nytt land
– Man kan leva på ett helt annat sätt, man får mer ut av lönen. Men kaffet är dyrt, det är inte bra för mig, säger Svensson och skrattar.

Han bor i ett hus med sex andra spelare, alla från Ryssland. 

– Jag trodde det skulle vara mycket jobbigare än det är. Det är bara en som kan engelska. Men det är sköna grabbar. De har bott där i ett år innan så de har lite koll på saker. 


"Det var tufft – vi har inget wifi"

Anton Svensson om livet i polsk karantän.


Att flytta utomlands under pågående corona-pandemi har varit utmanande i sig. Precis som i Sverige har flera lag i Polen drabbats, däribland KH Torun som fick sitta i karantän efter en utbredd smitta i laget.

– Vi fick inte ens gå ut då. Man var tvungen att hålla sig på sin tomt eller i anslutning till huset. Det var tufft, vi har inget wifi. Det var tur att jag hade några böcker med mig ner. Polisen var och hälsade på för att se om man satt i karantän eller inte.

Polska ligan tillät inledningsvis femtio procents kapacitet på läktarna, men den senaste tidens ökade smittspridning har gjort att det nu är folktomt. Sättet att leva och tackla pandemin skiljer sig åt från Sverige. 

– Det är lite skillnad. Jag var van vid att inte hälsa och ta i hand, men ändå ska man ta alla i hand varje dag första gången man träffas. Handsprit är det enda som finns i ishallen, tvål finns inte, så det har jag med mig. 

BLEV MÅNADENS SPELARE

Även om de första veckorna bestod av en hel del helt nya erfarenheter, lyckades Svensson få ordning på sitt spel på isen. Hockeymässigt har han gjort succé. Eller var sägs om 1,43 insläppta mål per match och en räddningsprocent på 94,3 över elva spelade matcher?

– Det är hockeyn jag är där för och det underlättar att jag gör rätt saker. Det höjer min motivation till att fortsätta spela bra. Jag vill fortfarande spela hockey. Utlandet kanske man skulle ha provat lite tidigare. Det visar att jag fortfarande vill. Man är ju fortfarande 31. Jag strävar på att få ett bättre kontrakt till nästa säsong.


I september släppte han bara in tre mål på fem matcher och blev utsedd till månadens spelare i ligan. Torun tippades på den nedre halvan av tabellen men har med Svensson hjälp spelat till sig en fjärdeplats i ligan efter tolv omgångar. 

– Jag får stort förtroende och det var längesedan jag fick det. I Troja stod jag två matcher i rad vid ett tillfälle och då är det svårt att få några toppar i spelet. Här får jag stå hur mycket jag vill, jag får inte ens vila om jag skulle vilja det.

Han berättar att de bästa lagen i ligan skulle hållit till i toppen av Allettan. GKS Tychy, ett av de bästa lagen, har dessutom varit ute och spelat CHL två säsonger i rad.

– Det finns jätteduktiga spelare, men det är mer strukturen som skiljer en del. Spelarna är inte riktigt på ställena man är van vid att de är. Men det är också roligare och mer utvecklande för mig på sikt.

Succéstarten i Polen har gett Anton Svensson blodad tand. Han ångrar inte att han vågade prova på spel och succén har nu börjat nå andra klubbar. Svensson berättar att några svenska klubbar har hört av sig och att toppklubbar i Polen börjat prata om honom. 

Äventyret har bjudit på precis det Svensson ville. 

– Det är kul. Så det är klart att man hoppas att man kan bygga på det här till nästa säsong, avslutar Svensson.

FAKTA: 

Svenskar i Polska ligan:

Anton Svensson, KH Torun

Damian Szurowski, Cracovia Krakow

Alexander Pettersson, Podhale Nowy Targ

Foto: Bildbyrån, Peter Ekholm och PrivatTV: Sebastian Strandberg om sin brokiga karriär

Den här artikeln handlar om: