Heini Lundin tar över Göteborgs HC.
SDHL 1

”Känner att det verkligen är här jag vill vara”

ANNONS

Heini Lundin flyttade till Sverige från Finland som 15-åring.
Därefter har hon varit med och startat upp Göteborgs HC och varit med på hela resan upp till SDHL. Nu tar 39-åringen också över som klubbens nya huvudtränare.
– Det har alltid varit en önskan hos mig att få vara tränare på den här nivån, säger hon till hockeysverige.se. 

Nyligen kom beskedet att Göteborgs tränare Stefanie McKeough lämnar klubben av personliga skäl. Redan igår presenterade GHC sin nya tränare. Det blev 39-åriga Heini Lundin med rötterna i Finland. 

– Jag flyttade Sverige redan som 15-åring. Jag har tränat och spelat hockey sedan jag var liten i Finland, berättar Heini Lundin för hockeysverige.se och fortsätter:
– När jag först kom till Sverige spelade jag för Nässjö. Här i Göteborg har jag sedan spelat för Järnbrott och Hisingen. När jag blev gravid med mitt andra barn kände jag att det var dags att kliva av hockeyn. Det här var 2011.
– Jag kände att det ändå var för roligt för att bara lägga av eftersom jag har, så att säga, hockeyn i blodet. Först blev jag då assisterande och sedan huvudtränare för Hisingens Division 1-gäng. För fem år sedan bröt vi oss loss och startade Göteborg HC
– Då följde jag med dit och var assisterande tränare tillsammans med Janne Mellgren i Division 1-gänget under några år. Sedan tog Göteborg klivet upp till SDHL. Samtidigt var jag gravid igen och kände att jag inte kunde lägga ner den tiden som krävdes för att vara på den nivån. Jag har istället haft Division 2-gänget sedan dessutom och hand om yngre tjejer i klubben. 

Hur hamnade du i Sverige?
– Jag var väldigt ung, 15 år, och flyttade med min familj då dom fick jobb här i Sverige.
– Det var en väldigt tuff tid i början eftersom vi då inte pratade någon svenska. Första året blev tufft innan jag lärde mig prata språket. Idrotten blev ingången för mig, säger Heini Lundin som idag är svensk medborgare. 

”TAGIT ENORMT STORA STEG”

Göteborg är nu inne på sin fjärde säsong i SDHL och nya Göteborgstränaren har följt lagets utveckling på nära håll och ser positivt på den. 

– Även om jag kanske inte varit delaktig så har vi haft dialog då jag hade Division 2-laget och haft tjejer upp från mitt gäng att träna med SDHL-laget.
– Jag tycker att vi tagit enorma steg senaste ett och ett halvt åren. Tjejerna som varit några år i klubben har tagit jättestora steg. Vi får inte glömma att det inte bara är Sveriges bästa spelare som spelar i SDHL. I tillexempel Luleå har vi några av världens bästa spelare.
– Vi har alltid haft ganska unga spelare som har tagit jättestora kliv i sin utveckling. Framförallt känner jag att vi den här säsongen har en otroligt formbar och spännande trupp att jobba med. Det vi saknar är den naturliga ledaren som har rutinen på den här nivån och som tjejerna kan ta lite rygg på.
– Vi har en otrolig potential i det här laget. Nu gäller det att få tjejerna att tro på det här, att när man möter Luleås förstafemma med världsstjärnor är där och stör. Tjejerna är inte riktigt så långt ifrån som dom själva upplever det. 

Ni har en väldigt internationell grupp att jobba med, hur ser du på det?
– När vi kom som ny förening och inte har något stort herrlag att luta oss mot, men inte heller den ekonomiska styrkan som andra storklubbar har, då har det varit ett bekymmer för oss att locka till oss rutinerade svenska spelare.
– För varje år som gått i SDHL har vi velat satsa på unga talanger utifrån. Även om vi har många tjejer utifrån nu också är det ändå inte som för några år sedan då vi bara hade kanadensiska tjejer. Nu har vi japanska, tjeckiska, österrikiska och så vidare. Unga talanger från egentligen hela Europa som vi tycker är intressanta.
– Samma sak med unga svenska tjejer, att vi vill satsa där. Det är den vägen vi känner att vi måste gå. Önskan är såklart att vi skulle ha fler svenska tjejer, självklart, men när det gäller svenska etablerade tjejerna har vi svårt att konkurrera med storklubbarna, tyvärr. Vi är inte riktigt där ännu.

Tilde Utbult är en av många lovande talanger i Göteborg.Tilde Utbult är en av många lovande talanger i Göteborg.Foto: Ronnie Rönnkvist

”HAR ALTTID VARIT EN ÖNSKAN ATT VARA TRÄNARE”

Det fanns en viss tvekan hos Heini Lundin då Jan Mellgren frågade om hon ville ta över jobbet som headcoach. 

– Jag har tre relativt små barn och jobbar heltid. Samtidigt vet jag hur otroligt mycket tid Stefanie (Mckeough), Jimmy (Johansson) och ”Crille” (Christoffer Larsson) lagt ner på det här.
– Min första tanke var att jag inte riktigt kommer kunna lägga ner den tiden. För mig är det allt eller inget. Sedan har vi diskuterat och kommit fram till en bra lösning där vi kan få det att fungera med privatlivet också.
– Då fanns det absolut ingen tvekan kvar. Det har också alltid varit en önskan hos mig att få vara tränare på den här nivån. Tidigare har jag varit på några förbundsuppdrag med yngre tjejer under utvecklingscamper. Jag känner att det verkligen är här jag vill vara.
– På den fronten var det aldrig någon tvekan. Sedan var det här med att få ihop pusslet runtomkring som gjorde att jag fick tänka till några gånger, men rent sportsligt eller intressemässigt var det aldrig någon tvekan egentligen. 

Göteborg ligger väldigt sist just nu, fanns det någon tvekan i och med tabelläget att kliva in i det här jobbet?
– Nej, inte i det heller. Tyvärr är vi lite vana vid den situationen och det är inte första säsongen det ser ut så här.
– När jag tittat på matcherna och träningarna har jag tyckt att det finns otroligt mycket mer potential i det här laget än vad vi egentligen haft andra säsongerna. Vi måste bara få en vändning på det. Jag tror mycket handlar om det mentala.
– I väldigt många matcher har vi varit där spel och skridskomässigt, men kommer det ett baklängesmål har det blivit rent mentalt svårt för tjejerna att tänka om. 

Hur ska du vända på den mentala biten i gruppen?
– Vi måste bygga mycket på att tjejerna tror på sin egen skicklighet. Vi har individuellt lika skickliga spelare som andra lagen har på många positioner. Jag tror det handlar mycket om tron på sig själva och laget, att vi är där.
– Det kan handla om att få ta lite poäng här och där, få lite medvind och känna att vi är med i matcherna. I många matcher har det varit små grejer. Vi har kanske haft en 1-0 ledning och ett stolpskott ifrån att det skulle bli 2-0. I stället har det blivit en kontring åt andra hållet och 1-1.
– Då har luften gått lite grann ur många. Vi måste få stabiliteten och veta att vi kan vända även om vi ligger under. 

Stefanie McKeough lämnade Göteborg plötsligt.Stefanie McKeough lämnade Göteborg plötsligt.Foto: Bildbyrån/David Asserfors

”EN OTROLIGT SPÄNNANDE UTMANING”

Är det något speltekniskt du kommer justera?
– Stefanie har jobbat jättemycket med försvarsspelet och vi börjar få en bra ordning på det. Nu handlar det om målskyttet, att sätta lägena och få ett självförtroende i avsluten. Där har vi lite tankar på att få lite specialisthjälp utifrån, men det finns inget klart med det ännu.

Känner du bara en beslutsamhet inför den här utmaningen eller kan du även känna en viss nervositet?
– Klart att det här är stort. Stefanie har lagt otroligt mycket tid och energi på det här och gjort ett fantastiskt jobb. Det är inget som en person bara kan komma in och fylla på. Det är också därför vi tittar lite på vart vi utifrån kan få in kompetensen.
– Självklart är det lite nerver också. Samtidigt är det en otroligt spännande utmaning som när vi summerar säsongen ser har varit ganska lyckad. Det är nog lite blandat, men inga dåliga nerver, mer att det ska bli väldigt spännande. 


TV: Lucas Raymond draftad av Detroit

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL