Sök
Mattias Ritola.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SHL

"Senaste säsongerna har varit ett rent krig"

Skador, motgångar och fler skador. Efter ett par säsonger av tunga motgångar kan Leksands forward Mattias Ritola se ljust på säsongen 2020/21. Nu är han skadefri och pigg. Annat var det i fjol.
– Senaste skadan... Då visste jag inte om jag skulle kunna spela något mer, säger Ritola till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Leksand inledde SHL-säsongen mot Skellefteå med blandad kompott. Med sex minuter kvar av hemmapremiären låg man under med 1–4. Då vaknade masarna och gick ikapp till 4-4 för att sedan förlora med 5-4 efter förlängning. 

Trion som framför allt i slutet av matchen ledde laget offensivt var kedjan med Marek HrivíkPeter Cehlárik och Carter Camper. Samtidigt var det länge sedan spelare som exempelvis Patrik Zackrisson och Mattias Ritola såg så avslappnade ut.

– Vi kom ut till tredje perioden och verkligen trodde på det, berättar Mattias Ritola då hockeysverige.se träffar honom på söndagsmorgonen under en promenad vid Riddarparken i Leksand.
– I spelet fem mot fem gjorde vi en bra match hela vägen, förutom första tio minuterna. Jag tycker att det kändes i hela gruppen, som jag sa, att vi trodde på de, vilket vi visade i tredje perioden. Det var starkt av oss att komma tillbaka.

Om du ser till kompetensen i den här gruppen jämfört med senaste säsongerna, hur skiljer den sig?
– Vi har spetsen där förstalinan varit fantastisk från första dagen. Även om vi har mer spets i truppen nu tycker jag också att vi är bredare än vi har varit andra säsongerna.
– Det är en riktigt go grupp av människor som strävar mot samma mål. Allt känns faktiskt riktigt, riktigt bra.

Ni har slovaker, amerikaner och finska spelare förutom er svenskar, hur har det fungerat att få ihop den här gruppen?
– Jag tycker absolut inte att det varit svårt att hitta kemin i den här gruppen. Speciellt inte då det kommit in så här bra människor. Båda slovakerna är duktiga på engelska efter att varit borta i USA. Där är det inga problem alls.
– Marek känner vi sedan tidigare och Cehlárik är en grym kille. Båda har kommit in i gruppen direkt precis som dom andra nya killarna. Alla är väldigt bra personer. 

Mattias Ritola firar med lagkompisarna under försäsongen.Mattias Ritola firar med lagkompisarna under försäsongen.Foto: Bildbyrån/Maxim Thore

"KNAPPT JAG VÅGAR SÄGA DET"

Leksand har fått in ett lite nytt ledarskap i form av Björn Hellqvist som head coach, en ledare som Mattias Ritola redan uppskattar. 

– Hans driv och engagemang är fantastiskt. Han får hela gruppen att verkligen komma dit och leverera varje dag. Det är något jag tycker att vi inte haft här tidigare.Mattias Ritola har personligen haft en rad tuffa säsonger bakom sig där skador kantat vägen samtidigt som han skulle vara en av lagets ledande spelare. 

– För mig har senaste säsongerna varit ett rent krig. Skador som gjort att jag inte vetat om jag skulle kunna spela något mer. På så vis har det varit ett krig att ta mig tillbaka.
– Min roll i det här laget? Jag försöker göra mitt jobb varje dag. Jag kan inte göra något annat. Kroppen känns faktiskt bättre än vad den gjort på många år. Jag tycker bara att det ska bli grymt kul den här säsongen.

Har du några skadeproblem idag?
– Nej, just nu är det lugnt. Det är knappt jag vågar säga det, skrattar Mattias Ritola innan han blir allvarlig:
– Det har helt klart varit tufft. När jag nu är skadefri är det en fantastisk känsla.

När du kom till Leksand skulle du vara en av spelarena som ledde det här laget. Sedan kom skadorna. Har det här påverkat din roll och sätt att tänka kring den?
– Det som varit tufft då jag kommit hem och fått skadorna är att jag då känt att jag inte varit där jag en gång var. Den biten har varit mentalt tuff. Hela tiden har jag tränat, tränat, tränat för att komma tillbaka.
– Jag är glad där jag är idag med kroppen och inställningen mentalt. För mig har det blivit lite av en nystart. Vi har, precis som du säger, fått in ett nytt ledarskap och kroppen känns normal igen.


Hur hanterade du alla mentalt tuffa bitar?
– Senaste skadan... Då jag inte visste om jag skulle kunna spela något mer efter den skadan…
Ritola tystnar lite innan han fortsätter:
– Jag satte mig ändå ner ganska snabbt och tänkte att det inte fanns något annat än att jag vill fortsätta spela. Då fick jag träna därefter, vilket jag också har gjort.
– På något vis lyckades jag ta mig tillbaka och komma dit jag är i dag, säger 33-åringen med ett leende som visar hur tacksam han är att fortfarande kunna spela på elitnivå. 

Medan intervjun genomförs kommer det fram glada fans på gatan som vill byta några ord om både hockey och hundar. Givetvis tar sig Leksandsforwarden sig tid för folket på orten som följer laget. 

Det blir många samtal om hockey med folk på byn för Mattias Ritola och hans lagkamrater.Det blir många samtal om hockey med folk på byn för Mattias Ritola och hans lagkamrater.Foto: Ronnie Rönnkvist

"HERREGUD VAD JAG SAKNAR FANSEN"

Under premiären mot Skellefteå fick Mattias Ritola och båda uppleva att spela SHL-hockey inför mer eller mindre tomma läktare igen. Precis på samma sätt som SHL avslutades förra säsongen.  

– Situationen är som den är. Om vi tar matchen mot Skellefteå som ett exempel. När vi kvitterade till 4-4 då det var åtta sekunder kvar. Normalt sett hade hela hallen exploderat.
– Självklart är det inte i närheten av vad vi är vana vid, men nu är, som sagt var, situationen som den är. Förhoppningsvis får vi in 500 åskådare i oktober.
– Jag tycker ändå att de 50 som kom in nu gjorde skillnad jämför med hur det varit då vi spelat tidigare under försäsongen. Herregud vad jag saknar fansen.

Du har varit med ett tag, har det varit svårt att tända till då inte fansen varit på plats?
– Allt vi håller på att bygga upp här är exalterande och kul samtidigt som alla är på tårna. På så vis har det inte varit några problem.
– Sedan kan jag tänka mig att klubbar som haft samma lag och ledarskap under många, att det kan vara lite svårare för dom att tända till.


Har det varit en annan försäsong för Leksand med tanke på pandemin?
– Det är väl att vi spelat utan publik (skratt). Förutom det... Vi har många regler, tänker oss för, håller avstånd och så där. Allt blir ändå en vardag till slut och där är vi i dag. Jag tycker att vi skött oss bra, varit väldigt noggranna och ingen i laget har haft Corona.

Är du själv orolig för att få Corona?
– Nej, inte för mig själv. Mer i så fall för folk runt omkring mig, att jag skulle sprida det vidare. Jag är mest på hallen eller med familjen, så nej jag är inte orolig för egen del.

HÅLLER EN TUMME FÖR TAMPA

Mattias Ritola växte upp i Borlänge och ambitionen med hockeyn då var givetvis att få chansen i NHL.  

– Självklart. Alla ungar drömmer om att få spela i NHL. När jag spelade i Borlänge var även att spela med Leksand absolut ett mål. Och det gör jag nu, skrattar Ritola.

Vilka förebilder hade du då?
– Självklart var det ”Foppa” (Peter Forsberg), (Mats) Sundin och dom där, men jag hade framför allt en förebild som heter Dan Hedlund i Borlänge och som jag tycker var bra. Alltså Magnus Hedlunds brorsa. Han var stjärnan i Borlänges A-lag när jag sprang där och tiggde klubbor.

Kan du fortfarande känna känslan då du nådde drömmen att få debutera i NHL med Detroit 2007/08?
– Det glömmer jag aldrig. Jag kom ner till träningen med Grand Rapids. De sa till mig att matchen med Detroit skulle börja på eftermiddagen och jag hade att köra i tre timmar med bil för att komma dit.
– Det var egentligen bara att hoppa in i bilen och jag var där en timme och 45 minuter innan matchen började. Först hann jag nog inte tänka allt för mycket, men under sista milen började det skaka på rätt bra.
– Själva matchen… Jag kommer ihåg var jag står någonstans vid första teket, men jag minns inte så mycket annat från den matchen.

Mattias Ritola gjorde tre säsonger i Detroits organisation innan han 2010 plockades upp av Tampa Bay, ett lag han givetvis håller ögonen på under årets Stanley Cup-final och också är imponerad av.

– Ja, jag följer Tampa och jag hoppas verkligen att ”Vigge” (Victor Hedman) får vinna nu. Han är så värd det.
– Tampa har en fantastisk trupp. Det är jättetråkigt att (Steven) Stamkos är skadad och får sitta bredvid. Sedan är det väldigt mycket nytt sedan jag var där, avslutar Mattias Ritola innan han fortsätter med sin hund och minsta barnet på en promenad över Leksands-bron till Åkerö. 


TV: Måns Karlsson om Leksands IF 2020/21

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten