Patrik Zetterberg har haft bråda veckor som sportchef för Västerås IK.
Foto: Ronnie Rönnkvist
HockeyAllsvenskan

"Oavsett hur mycket vi skyddar oss är det omöjligt att skydda allt"

Flera spelare i laget insjuknade i covid-19 efter en träningsmatch mot Bik Karlskoga i slutet av augusti. Nu kan se Västerås sportchef Patrik Zetterberg tillbaka på en turbulent tid fylld av ovisshet.
– Det går inte att skydda oss till 110 procent och vi lever inte i en bubbla som NHL har gjort, säger han till hockeysverige.se.
 

VÄSTERÅS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Västerås hann inleda kvalet till SHL förra säsongen – innan Covid-19 slog till och stängde ned det mesta, inklusive all hockey i Sverige. Det innebar också att inget lag flyttades upp eller ner i seriesystemet. I alla fall inte kvalvägen. Karlskrona tvingades som bekant lämna Hockeyallsvenskan av ekonomiska skäl.

Trots att möjligheten att ta klivet upp i hockeyns finrum fanns för Västerås gråter inte sportchefen Patrik Zetterberg över ”spilld mjölk”.  

– Det blev som en liten käftsmäll när kvalet stängdes ner även om jag förstod att det var på gång. Det var extremt tråkigt för alla inblandade, berättar Patrik Zetterberg då hockeysverige.se träffar honom på hans kontor i ABB Arena.
– Som situationen var hade vi full respekt för att beslutet togs. Om jag förbiser det så fick vi spela första matcherna mot Vita Hästen. För första gången sedan mitten av januari var vi fullt manskap eftersom vi hade haft extremt mycket skador och sjukdomar under vårsäsongen.
– Vi kände att vi kunde vara med och komma lite i bakvattnet eftersom fokus låg på några andra lag. Ser jag det så var det såklart tråkigt att säsongen bara avbröts.

Några lag blev näst intill förbannade över att inte bli uppflyttade, kan du så här i efterhand se att ligan kunnat göra något annorlunda kring det?
– Det var extremt svårt samtidigt som jag förstår att en del var upprörda eftersom de hade bra säsonger bakom sig. Även om du nästan har samma lag säsongen efter så är det oftast små grejer som gör det här extra. Lagen ifråga kände nog att de var nära att kunna störa ett SHL-lag.
– Samtidigt hade inte de lagen vunnit något. Vi hade i det stora hela näst intill lika stor chans att som de hade att gå upp. Ser jag det så förstår jag inte varför de lagen skulle få en plats upp.
– Tyvärr var det ingen som vann medan Leksand och Oskarshamn hamnade på rätt sida av strecket i det här. Jag har ändå svårt att lägga någon jättevärdering i om det var rätt eller fel. Det var en situation som aldrig hade hänt, så det var nog svårt att veta hur man skulle hantera den.
– Däremot kan jag tycka i en sådan här säsong som vi går in i nu, med den osäkerhet som är kring coronan, spelarlånen och vad som händer i världen, där kanske man skulle stänga så inget lag åker ur. I stället flyttar man upp ett lag och korrigerar det nästa säsong med två lag som åker ur för att komma i fas.

ABB Arena kommer släppa in publik under Västerås träningsmatcher.Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån

NHL-SPELARE RINGER

Det har varit en speciell sommar för sportcheferna runt om i Sverige då covid-19 gjort att många spelare från olika delar av världen jagat och fortfarande jagar hockeyjobb. Framför allt på grund av osäkerheten kring vilka ligor som kommer att kunna dra igång.  

– Så är det. Nu hade vi möjlighet, till skillnad mot förra säsongen när vi tappade fem, sex man, att bygga en kontinuitet. Jag har haft en ”prio” på det.
– Jag tycker att vi som lag förra säsongen inte riktigt kom upp till den nivå som jag tyckte att vi hade möjligheten att göra. Då menar jag både som lag och på flera individer. Det fanns olika anledningar till, vilket vi såklart analyserat.
– Vi ville få chansen att bygga vidare på stora delar av den truppen. Nu har vi kunnat krydda den med ett antal spelare, karaktärer som vi tycker att laget behöver, så jag ser fram emot säsongen.

Telefonen har gått varm hos sportchefen under försäsongen med spelare och agenter som gärna vill spela i Hockeyallsvenskan med Västerås.  

– Om du visste... Jag har haft två spelare i dag, vi pratar NHL-spelare som kan gå rakt in i laget. Det har varit lockande, men här måste man väga noga.
– Jag har haft en strategi där jag skulle ha lite is i magen med sista pusselbitarna. Indikationerna jag fått från känningar jag hade nere i Europa har varit att de ligorna inte kommer dra igång. I alla fall att vi kommer vara först ut.
– Jag minns själv då jag spelade att då det kom in i augusti började man känna ”nu skulle jag vilja ha något klart”. Då kanske man inte ser till pengen i första hand utan till en stabilitet och trygghet för sig själv och familjen.
– Då kändes det klockrent då vi fick in (Joakim) Hillding och (Henrik) Hetta på grund av den rådande situationen som är. De hade i annat fall antagligen varit nere i Europa.
– Sedan kan vi hamna i en situation efter 15 november där vi inte vet hur allt kommer att se ut. Kommer NHL och camperna gå igång? Hur blir det med AHL och alla ligor i Europa? Jag känner ingen panik över om vi behöver korrigera truppen under säsongen eftersom det kommer finnas många bra spelare till, tror jag, en ganska bra peng.
– Det känns lite mer den här säsongen som att det är klubbarnas marknad mer än spelarnas.

TOLV PERSONER TESTADE POSITIVT

Den 26 augusti möttes BIK Karlskoga och Västerås i en träningsmatch. Två dagar efter det fick Patrik Zetterberg ett samtal som skulle göra att hela Västerås A-lags verksamhet pausades.  

– Vi spelade på fredagen. Sedan fick jag ett samtal från (Karlskogas klubbchef) Torsten Yngvesson på söndag förmiddag där han talade om att de hade två bekräftade fall av covid-19.
– Vi pratade med vår läkare och smittskyddet. Dom menade på att så länge vi inte hade några indikationer på någonting var det bara att köra på. Helgen var ledig. Sedan tränade vi måndag. Under tisdagen ringde en spelare in och kände sig hängig.
– Efter träningen var det ett par, tre spelare till som kände sig lite mosiga och hade ont i huvudet. Då tog vi in dem till testning så fort det gick.

Ett test som gav ett positivt svar på covid-19.

– Vi fick ett bekräftat fall där. Då bestämde vi tidigt att stänga ner verksamheten rakt av. Totalt om vi räknar ihop allt har vi tolv individer i och kring laget som har testats positivt. En handfull av dessa har inte ens haft något symptom och har mer eller mindre känt sig friskare än någonsin. De har ändå givetvis också varit borttagna från verksamheten.

Patrik Zetterberg.Foto: Ronnie Rönnkvist

Har det varit en stress i gruppen kring det här i och med att det finns en stor risk att föra smittan vidare till äldre och folk som är i riskgruppen?
– Jag upplever inte det. Alla har nog full respekt för att vi stängde ner. När den första insjuknade, om vi tittar på våra spelare, har de åkt på lindriga delar. Det har varit mer som en vanlig influensa där febern har kommit och gått, ont i kroppen, snoriga och hostiga.
– Ingen av våra spelare har varit riktigt dålig. Det har gjort att det aldrig blivit någon stress eller rädsla hos spelare för att bli positiv.
– Vi har också haft en dialog med vår läkare hur vi ska hantera det här. Oavsett hur mycket vi skyddar oss och vilka restriktioner vi har är det ändå omöjligt att skydda allt. Folk har sitt liv utanför hockeyarenan där man åker och handlar, kanske träffar en kompis, går på en restaurang eller vad du gör. Det går inte att skydda oss till 110 procent och vi lever inte i en bubbla som NHL har gjort.
– Nu blev det ganska exakt två veckor där vi stängde ner allting, men vi hade ändå varit det lag som kanske var igång tidigast av alla lag. I alla fall i Hockeyallsvenskan.
– Vi gick igång redan 3 augusti. Att då få en veckas avbrott i försäsongen kände jag inte spelade så stor roll. Det kanske rent av skulle bli bra för oss. När det sedan blev två veckor, alla skötte sig själva, var inte på is tillsammans…

Är din känsla att ni tappat mycket?
– Jag tror inte det. Vi såg pigga och fräscha ut då vi körde igång igen. Bättre än jag trott. Det har mer handlat om att hitta tajmingen i skridskoåkningen och klubban igen.
– Den här veckan ser vi som en sådan, att få igång grejerna. Vi har match mot Södertälje under torsdagen (läs i kväll) där det blir perfekt för oss att sätta oss in i matchsituationer igen. Vad resultatet blir där känns helt ointressant.
– Nu gäller det att få in alla igen och vi räknar med att efter helgen ha i stort sett hela truppen på plats. För att sedan gå ”all in” inför seriestarten.

Har ni några fall av covid-19 i truppen idag?
– Vi har några som under torsdagen är på banan igen. De är idag (läs: onsdag) i sin sista dag i karantän. De som varit positiva, men inte haft några symptom har haft ett eget omklädningsrum och egen träningstid.
– De har hållits helt separerade från laget. I och med att karantänstiden gått ut är de tillgängliga för spel mot Södertälje.

Vad har Södertälje sagt om den här speciella situationen?
– Vi har haft full dialog och varit extremt öppna och tydliga med hur vi agerat, vilket vi gjort utefter läkare och smittskyddet här i regionen rekommenderat oss att göra. Vi följer det ”by the book” hela tiden.
– Det känns tryggt för vår del att veta vi gör det vi blir tillsagda att göra. Där är det inga konstigheter.

Om ett par veckor drar Hockeyallsvenskan igång, vilka förväntningar ska vi ha på den här säsongens Västerås?
– Vi ska alltid ha höga förväntningar på oss. Allt har gått väldigt fort eftersom vi bara har varit uppe i två säsonger.
– Jag tycker att den resa vi lyckats göra sportsligt, från det att vi lyckades gå upp och till att vår första säsong i Hockeyallsvenskan var fantastiskt bra. Förra säsongen var ändå fullt okej. Utifrån det tycker jag dels att föreningen hittat en stabilitet, har en sund ekonomi, ett sätt att jobba och att spela där vi har Thomas Paananen och Lasse Ivarsson.
– Vi har fått behålla stora delar av truppen, vet hur vi vill spela och vara med där uppe i toppen och stöka. Låt andra lagen har fokus på sig. Det passar bra för vår del, hur vill vi ha det. Nu är det dessutom ett nytt upplägg med slutspel. Klart att vi vill spela så länge man kan den här säsongen. 


TV: Sebastian Strandberg om nederlagstippade Djurgården

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten