Oliver Wahlstrom.
HockeyAllsvenskan

NHL-lånet presenterade sig – efter 51 sekunder

Han har lånats in från New York Islanders för att ge AIK spets. Redan i sitt första byte levererade Oliver Wahlstrom just det. 51 sekunder in i debuten gjorde han mål i träningsmatchen mot Färjestad. Trots det blev det förlust med 3–5.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var den 31 augusti som AIK levererade två lånebomber. Från Arizona Coyotes hämtades den tidigare Brynäsbacken Victor Söderström in och från New York Islanders organisation svenskättade amerikanske forwarden Oliver Wahlstrom.

En dryg vecka senare debuterade den talangfulla duon i kväll för klubben när Färjestad gästade Hovet.

För Wahlstrom blev det ett minnesvärt första byte. 20-åringen, som har två JVM för USA på meritlistan, hann inte mycket mer än att beträda isen innan han fick ett friläge mot Henrik Haukeland. Efter att ha missat första försöket lyckades han valla in ett ledningsmål för AIK. Då hade det bara spelats 51 sekunder av matchen.

AIK fick en smakstart på den utvisningsfyllda första perioden. Mindre än sex minuter in i perioden hade man gått fram till 2–0 efter att nyförvärvet Anton Karlsson vackert överlistat Haukeland.

Det blev lite av en väckarklocka för gästerna från Karlstad.

VIRTANEN AVGJORDE

Innan perioden var färdigspelad hade de gått från 0–2 till 3–2. Daniel Viksten reducerade på straff innan nyutnämnde kaptenen Gustav Rydahl höll sig framme och kvitterade i spel fyra mot tre. Sedan visade nyförvärvet från Frölunda, Jacob Peterson, upp sig genom att roffa åt sig pucken från en motståndare och vräka in 3–2 bakom AIK-målvakten Edvin Olofsson.

Ett segerryck? Nja, AIK hade mer att erbjuda. I den andra perioden kom en kvittering när backen Dennis Fröland, ny från Bik Karlskoga, visade upp sitt fruktade skott och satte 3–3.

I den tredje perioden visade Färjestad slutligen att SHL är en nivå högre än Hockeyallsvenskan. Jesse Virtanen, tillbaka i FBK efter en säsong i KHL, tryckte in ett direktskott på Martin Johanssons passning. Det följdes upp av ett powerplay-mål från Victor Ejdsell.

Seger för Färjestad elva dagar innan SHL-premiären mot Luleå.

AIK – Färjestad 3–5 (2–3, 1–0, 0–2)