TALANG 2020
Viggo Andrén.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

A-lagsdebuterade som 13-åring: "Jag nådde precis över ribban"

I dag vaktar han kassen för Frölundas J20-lag, men redan som 13-åring fick Viggo Andrén känna på hetluften i seniorhockeyn. I artikelserien Talang 2020 berättar han om den tidiga debuten i division 2 – och pikarna han fick på isen.
– De hade en spelare som var lite äldre än alla andra. Det blev en avvaktande utvisning så jag åkte till båset. När jag sedan åkte tillbaka ropade han efter mig och frågade ”Är du tio år?”, berättar han för hockeysverige.se.

FURUDAL (HOCKEYSVERIGE.SE)

Kungsbacka har fostrat många bra hockeyspelare genom åren. Inte minst en av våra största spelare under slutet av 1980-talet och största delen av 1990-talet, tidigare NHL-backen Calle Johansson. Nu börjar ytterligare en av ortens spelare låta höra tala om sig. Det handlar om 17-åriga målvakten Viggo Andrén som har HK Kings som moderklubb. 

– Från början spelade jag i HK Kings, Kungsbacka. Sedan blev det Hanhals/Kings efter några år. Efter det spelade jag två säsonger i Hovås. Första säsongen där var U14, men i U16 flyttade jag till Frölunda och har blivit kvar där sedan dess, berättar Andrén strax innan han ska promenera upp till lunchen med övriga U17-landslaget under deras läger i Furudal.

Hur skulle du beskriva hockeyintresset i Kungsbacka under din uppväxt där?
– Som ganska stort. Vi har väldigt många i min ålder som spelar hockey. När det blev Hanhals och Kings tillsammans så fick vi ihop fyra fulla lag. Bland annat var det sju, åtta målvakter i min årskull. Vi var ändå två målvakter i varje lag så jag fick spela mycket.

Varför valde du att spela för Hovås?
– Jag hade en målvaktstränare utifrån i Hanhals, Thomas Javeblad. Han höll till i Hovås och jag tränade med honom själv under min sista säsong i Hanhals.
– Sedan blev det att jag och några andra killar bestämde oss för att vi ville satsa lite mer. Då valde vi Hovås. Där kunde vi få lite mer istid, träning och utmaning.

Tidigare Luleå-, HV71- och Västerås-målvakten Thomas Javeblad har också varit en viktig kugge i Andréns målvaktsutbildning.  

– Han har betytt väldigt mycket för mig och egentligen hjälpt mig under alla år. Allt från ”skills” via mental träning till allting egentligen. Thomas är verkligen en bra person som jag gillar väldigt mycket.

Thomas Javeblad.Thomas Javeblad.Foto: Privat

BÖRJADE SOM UTESPELARE

Det var inte givet från början att Viggo Andrén skulle satsa just på målvaktsyrket. 

– Det stämmer, men det tog inte många år innan jag blev målvakt. När jag var sex år började jag som utespelare. Sedan tog det bara två år innan jag blev målvakt, vilket är ganska tidigt.

Var det skydden som lockade?
– (Skratt) Lite så var det faktiskt, men det var nog en liten blandning. Förutom skydden har jag alltid tyckt att det varit coolt att vara målvakt. Sedan har jag alltid varit en sådan person som gillar lagsport men ändå vara lite för mig själv.
– Jag skulle säga att vara målvakt passar ganska bra då. Det är en lagsport, men jag håller mig inom min egen bubbla.

När du stått längst bak, har du aldrig känt att det varit lite väl ensamt ibland?
– Ja, ett antal gånger. Det har såklart varit några jobbiga stunder då jag var liten. Jag märkte ändå tidigt att det var det här jag ville göra. Då tror jag allt släppte.

"FICK PIKAR FÖR ATT JAG VAR LITEN"

Viggo Andrén var faktiskt bara 13 år (!) då han gjorde A-lagsdebut för Hovås i division 2. 

– Då var jag inte gammal (skratt). Jag var på väg hem från en träning. Då fick jag samtalet att jag och en 01:a, Philip Edström, skulle dela på matchen.
– När jag kom till bussen och började prata med tränarna visade det sig att tanken var att jag skulle börja stå. Sedan skulle Philip hoppa in. Det var mycket puls och adrenalin i kroppen. Jag var rätt skakig och jag minns inte allting, men det var både häftigt och speciellt att få kliva ut och spela i A-laget då jag var så liten. Jag nådde precis över ribban.

Viggo Andrén fick också några pikar av motståndarna när han gled in och ställde sig i kassen. 

– Det var ganska roligt. De hade en spelare som var lite äldre än alla andra. Det blev en avvaktande utvisning så jag åkte till båset. När jag sedan åkte tillbaka ropade han efter mig och frågade ”Är du tio år?”. Jag fick några pikar att jag var liten, men det var inget som hindrade inte mig. 

Viggo Andrén.Foto: Ronnie Rönnkvist

Inför säsongen 2018/19 tog Viggo Andrén steget in i elithockeyn på allvar då han flyttade över till Frölunda.  

– Jag hade varit inne och tränat med Frölunda redan innan, en gång i veckan, under hela den säsongen. Dessutom hade jag en bra dialog med dåvarande målvaktstränaren, Adam Lund.
– Sedan hade vi ett möte med Adam och Mikael Ström där de berättade hur de såg på allt. Vi kom överens om att jag under min första säsong skulle spela i Frölundas U16.

Började utvecklingskurvan peka ännu brantare uppåt då du kom till Frölunda?
– Då fortsatte jag att kämpa på och jag har utvecklats ganska mycket senaste åren. Jag gick från att då jag var liten varit väldigt aggressiv och agerat med stora rörelser till att jag nu kan kontrollera mig själv och ha just kontroll i allt det jag gör.
– Sedan jag kom till Frölunda har jag utvecklats mycket, men framför allt har jag den här säsongen tagit stora steg i min utveckling, vilket är roligt.

VANN TV-PUCKEN

Redan under sin första säsong i Frölunda fick Andrén chansen till spel i juniorlandslaget, alltså från Hovås till landslaget på en säsong.

– Det började egentligen med TV-pucken där allt gick väldigt bra och vi vann guldet. Sedan började lägren med landslaget. Att få vara med på första uttagningen var väldigt stort. Jag tycker fortfarande det är väldigt stort att få vara kvar och med här på lägret.
– Jag personligen gillar att se resultat och få små belöningar i form av uttagningar eller om någon säger till mig att jag gjort det bra.

Hur ser du i dag tillbaka på TV-puckguldet?
– Det var en av mina roligaste resor i mitt liv inom hockey. För min del började det ganska knackigt. Vi mötte Gästrikland. Jag släppte två mål på sex skott eller liknande.
– Sedan mötte vi Skåne och jag hade en ganska tuff förstaperiod. Det blev bättre i andra matchen och i slutspelet började jag hitta mig själv igen. Jag stängde igen i första matchen och stängde igen mot Stockholm i semifinalen. Likadant var det i finalen.
– Från att ha börjat ganska tufft reste jag mig ganska snabbt. Jag är nöjd med min egen prestation och med lagets insats. Det var en riktigt rolig turnering. På våren efter vann vi sedan SM-guldet (U16).

Viggo Andrén firar TV-pucksegern med sina lagkamrater i Göteborg 2018.Viggo Andrén firar TV-pucksegern med sina lagkamrater i Göteborg 2018.Foto: Bildbyrån/Josefine Loftenius

Hur låter din sammanfattning av din senaste säsong?
– Jag skulle säga att den var ganska svajig. Början av säsongen var ganska tuff. Jag fick en ganska tuff match i Finnkampen då vi spelade i Tranås. Det där satt kvar och jag hade det ganska kämpigt. Det var mitt första J18-år men jag fick inte resultaten jag ville ha.
– Det kom en vändning efter jul. När vi åkte iväg till Ryssland, efter att jag blivit inringd i sista minuten, gjorde jag en väldigt bra turnering. Där tycker jag, som sagt var, att det vände. Avslutningen är jag nöjd med, men mindre nöjd med starten.

Du låter mentalt stark efter att gång efter annan kommit tillbaka efter tuffa inledningar.
– Förra säsongen hade jag det tufft mentalt. Sedan började jag jobba med en mental tränare, Andy Swärd, innan jag åkte iväg med landslaget. Han har hjälpt mig väldigt mycket och pratat en hel del. Det känns skönt att få jobba med honom.

Hur går tankarna inför kommande säsong?
– Det blir J20 den här säsongen. Målet är att få spela så många matcher som möjligt. Jag vill bevisa att jag ska ha förstaspaden i Frölunda. Sedan hoppas jag på mer förtroende från A-laget och kanske få vara med på bänken någon match.
– Det största målet är så klart VM till våren, vilket skulle vara häftigt och stort. Sedan vill jag givetvis vinna SM-guld och vara det bästa laget i Sverige.TV: Måns Karlsson om Frölunda 20/21

FAKTA

Fem snabbfrågor med Viggo Andrén

  • Vem är Sveriges bästa målvakt just nu?
  • – Just är det Jacob Markström. Han har gjort det väldigt bra senaste säsongen i NHL och stängt igen många matcher.
  • Målvaktsidol som barn?
  • – Som liten var det ”Henke” (Lundqvist). På senare år har jag däremot inte haft någon favorit.
  • Vad har du för motiv på hjälmen?
  • – Frölundaloggan uppe på hjälmen. Göteborgssiluett på ena sidan och lång fjäder på båda sidorna. Mitt nummer, 25, på hakan, På baksidan har jag skrivit mamma, pappa och Greta. Hon är min lillasyster. De förtjänar en plats hjälmen.
  • Vilken dryck föredrar du till maten?
  • – Oftast vatten, men ibland kanske jag lyxar till med en Cola-Zero.
  • Vilken svensk spelare går först i draften senare i år?
  • – Jag tror att Lucas Raymond kommer gå först.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 23 maj
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
torsdag 26 maj
01:00 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten