Kunlun Red Star stäms på mångmiljonbelopp.
Foto: Matti Raivio/All Over Press
KHL

Tränartrio stämmer KHL-laget – på mångmiljonbelopp

ANNONS
Tre av Kunlun Red Stars tränare stämmer KHL-klubben på mer än en miljon dollar. 
De menar att klubben slutade betala lön till trion samt att deras kontrakt revs utan att klubben hade belägg för det. Det rapporterar ESPN.
– De gjorde flera löften men de drog undan mattan på oss i sista stund, säger Steve Kasper, en av de tre tränarna. 

Kunlun Red Star är på väg att dras in i en rättsprocess. 

Detta då tränartrion Curt Fraser (huvudtränare), Steve Kasper (assisterande tränare) och Dusty Imoo (målvaktstränare) nu stämmer den kinesiska KHL-klubben på mer än en miljon dollar, knappt nio miljoner svenska kronor, på grund av utebliven lön samt att deras kontrakt rivits utan förvarning. Detta rapporterar ESPN:s Emily Kaplan

Tränarna hade alla kontrakt för säsongen 2020/21 men reste hem till Nordamerika när KHL-säsongen tog slut i mars. Därefter fortsatte det mesta som vanligt och klubben värvade och gick skilda vägar med spelare. Tränarna arbetade från sina hem i USA eller Kanada och hade Zoom-möten med spelare och andra i tränarstaben för att förbereda för säsongen 2020/21. 

FICK SPARKEN DAGEN INNAN DE SKULLE RESA TILLBAKA

Det kinesiska laget ska omplaceras till Ryssland inför nästa säsong på grund av Coronapandemin och tränarna hade planerat att resa för att inleda träningsläger den 15 juli. Då fick de plötsligt beskedet att de inte längre var önskade. 

– Vi ringde och ringde till klubben för att fråga om hur vi löser allting med flyg och allt sådant och de sade: "Vi skickar den information till dig nästa vecka". Sedan skickade de videos på rinken i Mytishchi (där laget nu ska spela) och allting såg jättebra ut. Sedan hörde vi ingenting mer. Plötsligt den 14 juli, dagen innan vi skulle resa, fick jag ett samtal där de sade: "Vi kommer inte ta tillbaka er", säger assisterande tränare Steve Kasper till ESPN.

Tränarna menar att de inte heller fick någon lön efter att de återvände hem till Nordamerika. Huvudcoachen Curt Fraser menar att han hade samtal med Kunlun Red Stars general manager Scott MacPherson om den uteblivna lönen men att han sedan fick reda på att han fått sparken. 

– Han sade till mig att de inte kunde ta tillbaka oss på grund av problem med visum. Sedan pratade jag med andra nordamerikanska tränare i KHL, Bob Hartley och Bill Peters, men de sade att allt hade gått jättebra och att de inte alls hade haft problem att få visum, säger Curt Fraser. 

HÄNVISADE TILL EN KLAUSUL SOM INTE FANNS

Trion fick sedan brev hem från klubbens HR-avdelning där det stod att deras kontrakt rivits på grund av force majeure-klausuler. Det innebär att någon av parterna har möjligt att säga upp avtalet ifall det skulle uppstå oväntade och extraordinära händelser som till exempel krig, brott, naturkatastrof eller epidemi. Kunlun Red Star hänvisar därmed till Coronapandemin som en extraordinär och oväntad händelse som gör att de kan riva kontrakten på grund av denna force majeure-klausulen. 

Tränarna menar dock att det aldrig fanns en sådan klausul i deras kontrakt. 

Därför har trion nu, med hjälp av advokater i Toronto, skickat in en stämningsansökan till klubben. Fallet ska sedan tas upp i en rättegång i Hong Kong. 

– Jag hoppas att detta gör att de känner pressen att göra rätt för sig. Just nu agerar de utan samvete. De gjorde flera löften till oss men drog undan mattan under våra fötter i sista stund, säger Steve Kasper till ESPN. 

Amerikanen Curt Fraser gjorde över 700 matcher som spelare i NHL och har tidigare varit huvudtränare för Atlanta Trashers och assisterande tränare i New York Islanders, St. Louis Blues och Dallas Stars. 
Kanadensaren Steve Kasper spelade mer än 800 NHL-matcher och har därefter varit coach i Boston Bruins samt agerat scout åt Toronto Maple Leafs. 
Dusty Imoo, som har både japanskt och kanadensiskt medborgarskap, spelade i WHL och ECHL samt den japanska ligan under sin aktiva karriär. Han har sedan varit utvecklingstränare samt målvaktstränare i Los Angeles Kings. 

Nästa säsong kommer Kunlun Red Star att tränas av NHL-legendaren Aleksej Kovaljev.


TV: Petterssons läckraste mål – från NHL-säsongen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL