Filip Hållander
Bildbyrån
SHL

Trots trejden - storlöftet stannar gärna i Luleå

ANNONS
Filip Hållander var ute och spelade golf när han fick chockbeskedet: Han hade blivit trejdad. I en intervju med hockeysverige.se berättar stortalangen om trejden och hur den kan påverka hans framtid i Luleå.

– Luleå och Toronto ska prata de kommande dagarna, säger han till hockeysverige.se.

Det senaste året har, minst sagt, varit innehållsrikt för Filip Hållander. Han bytte klubb från Timrå till Luleå, bröt ett ben i foten redan i omgång två av SHL, missade därför JVM, gjorde succé när han kom tillbaka från skadan - och nu har han till och med blivit trejdad.

Det var igår som Toronto meddelade att de bytt till sig Hållander som en del av dealen som tog Kasperi Kapanen till Pittsburgh Penguins. Det Pittsburgh som draftade Luleåtalangen i andrarundan för två år sedan.

– Jag visste inte att Toronto var intresserade av mig, men jag visste i princip att Pittsburgh skulle göra en del trejder. De var väldigt missnöjda med hur det blev i slutspelet nu och deras GM (Jim Rutherford) vill såklart vinna nu eftersom Crosby och Malkin är inne i slutet av sina karriärer. Jag fattade att något skulle hända, även om jag såklart inte visste att jag själv skulle vara med i någon trejd.

– Jag var faktiskt ute och spelade golf och sen såg jag att Pittsburgh hade ringt mig två gånger. Då förstod jag att något var på gång. Han som ringde mig är inte någon som brukar ringa mig, direkt, så jag fattade att han inte skulle ringa och höra hur jag mådde bara.

Filip Hållander.Filip Hållander.Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Hur reagerade du när du fick beskedet?

– Först blev jag chockad såklart. Men när chocken hade lagt sig tyckte jag det var kul. Jag tror att jag hade en bra chans att slå mig in i Pittsburgh, men jag tror att jag har en åtminstone lika stor chans att ta plats i Toronto. Det var inte så att jag kände mig kränkt, utan jag fattar hur det funkar. Vill man ha en spelare får man ge upp något annat. Det känns i alla fall bra att bli trejdad som en del av något betydelsefullt, och att jag inte bara var ett extraval som skickades med någonstans. Toronto tror på mig och har en tanke om varför de vill ha mig.

HAR HYLLATS AV GENERAL MANAGERN

Hållander pratade igår med Torontos general manager Kyle Dubas, som både i Torontomedia och för Filip Hållander berättat hur mycket han gillar den unge svensken. Dubas sade under en pressträff igår kväll att han var sugen på att tinga Hållander redan vid draften för två år sedan.

– Det känns såklart bra att veta att de haft koll på en. Det sa han också när vi pratade igår, att han hållit koll på mig sedan draften och hela vägen från Timrå och när jag kom tillbaka från skadan och allt. Det är såklart kul att de haft ett öga på mig, även fast jag inte har varit ett av deras prospects.

GM Kyle Dubas och klubbpresident Brendan Shanahan.GM Kyle Dubas och klubbpresident Brendan Shanahan.Bildbyrån

Det känns som en helt okej stad att bo i som hockeyspelare, också...

– Absolut, hockeyn är nummer ett där. Det känns verkligen coolt. Deras AHL-lag (Marlies) är också bra och spelar i samma stad. Det är en fin stad också. På så sätt kan jag inte vara annat än nöjd.

UPPGÖRELSEN MED PENGUINS SPRACK

Tanken var att Filip Hållander skulle åka över på Pittsburghs träningsläger, och om han inte skulle slå sig in i NHL skulle han återvända och spela för Luleå i SHL igen. Nu är det mer oklart vad som händer.

– Ja, den dealen är ju inte samma nu. Luleå och Toronto ska pratas vid, och vi får se om de är eniga att köra på samma upplägg som vi skulle köra med Pittsburgh. De ska prata de kommande dagarna i alla fall. Just nu vet jag inte så mycket. Jag trivs i Luleå och ska jag spela i Sverige kommer jag spela här. Jag tror inte det är dåligt för min utveckling att göra det. Men sen får vi se om jag har något att komma med i deras samtal, haha.
– Det kommer något sorts beslut de kommande dagarna i alla fall.

Filip Hållanders debutsäsong i Luleå gick inte som planerat. När han väl spelade imponerade han, men redan i den andra SHL-omgången drog han på sig en allvarlig fotskada som spolierade halva säsongen. Det blev till sist bara 27 seriematcher för den unge forwarden.

– Det var en speciell säsong, helt klart. Det där var min första riktigt stora skada. Jag tyckte annars att det gick bra från att jag åkte upp till Luleå. Det kändes bra under försäsongen och i CHL, och i premiären mot Växjö också. Sen kom den där skadan... 

– Nu när jag ser tillbaka på det så tycker jag såklart att det var skittråkigt att missa så mycket, framför allt JVM. Men jag tror ändå att jag blev mentalt starkare av att gå igenom det där. Det betydde nog mycket att jag kunde komma tillbaka och att jag då tyckte att jag var ännu bättre än innan. Det tog kanske några matcher, men jag tycker jag växte in i det. Jag gjorde min rehab rätt, för jag ville visa när jag kom tillbaka att det inte skulle behövas 20 matcher innan jag skulle komma igång. Jag ville vara där direkt, och prestera.

Filip Hållander.Filip Hållander.Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Tror du det kan vara nyttigt att åka på en sådan motgång?

– Det tror jag. Som sagt, det var skittråkigt att missa så mycket och det var sista chansen att få spela JVM. Men efteråt, när man gått igenom det, växer man av det. Det är skittråkigt att gå i gips och hålla på med rehab, men att få komma tillbaka stark och känna att man gjort allt man kan...det är en skön känsla. Då kan man vara nöjd med sig själv.


"DET VAR MYCKET SPRIDDA TANKAR"

Förra säsongen var speciell, och den här blir speciell på ett annat sätt. Risken finns att SHL genomförs utan, eller med en mycket begränsad, publik. Uppladdningen efter vårens sista slutspel har också varit speciell.

– Det enda man vetat att man tränat för är att man ska spela hockey någon gång. Men man har inte vetat när eller hur allting ska ske. Speciellt i början, när allting var som värst med Corona, var det mycket tankar. Nu ser det ju ändå ut som att det ljusnat lite och att vi ska kunna börja spela som planerat, så då har man kunnat fokusera på det. Men det var mycket spridda tankar i början.

Om det nu blir utan publik, hur tror du det kommer kännas?

– Vi spelade utan publik mot Skellefteå i den sista SHL-omgången förra säsongen och det är ju normalt sett de största matcherna på året för oss. Nu kändes det inte som att vi mötte Skellefteå. Publiken gör verkligen mycket i den typen av matcher. Samtidigt tror jag det är en vanesak. De första tio matcherna i SHL kanske kommer kännas som träningsmatcher, men sen kommer man komma in i det.

Oavsett om det blir med eller utan publik eller om det blir en camp med Toronto, har Filip Hållander i alla fall ett önskemål med säsongen som kommer.

– Jag vill först och främst få vara frisk. Då tror jag att jag kan ta stora kliv. Jag vill bygga vidare på det jag gjorde förra säsongen, och om jag får spela en hel säsong och vara skadefri tror jag nästa säsong kommer vara min bästa hittills.

Motståndarna är förvarnade.


TV: Toronto offrar Kapanen – se alla hans mål från säsongen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch