Gustav Nielsen.
Foto: Pär Olert/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

”Det var ett jävla mörker”

Han gjorde succé i SHL-kvalet förra året och tanken var att han skulle etablera sig på seniornivå i Timrå den gångna säsongen. 
I stället brottades 21-årige Gustav Nielsen med dåligt självförtroende och blev petad och utlånad. Nu öppnar backtalangen upp om den tuffa tiden.
– Det var jättetufft, såklart. Det var jävligt mycket mörker faktiskt, säger Nielsen till hockeysverige.se.

I SHL-kvalet mellan Timrå IK och IK Oskarshamn kom det upp en ung, spännande backtalang och gjorde oväntad succé.

Gustav Nielsen hade visserligen hoppat in och fått spela en åtta SHL-matcher och fått bra med speltid i ungefär hälften av dem. När han kom upp och sköt två mål och en assist på sju matcher mot Oskarshamn fick dock hockeyvärlden på allvar upp ögonen för den dåvarande junioren som hade varit lagkapten för Timrås J20-lag. 

För hockeysverige.se berättar Nielsen nu om den speciella våren 2019. 

– Jag kom upp med ganska gott självförtroende från J20-säsongen där jag tycker att jag spelade bra. Det var också ett stukat lag som jag kom upp till, de hade haft en lång och tuff säsong med tanke på att de låg i botten hela säsongen, säger den nuvarande 21-åringen och fortsätter: 
– Jag hade väl ett bättre självförtroende än de andra killarna eftersom min säsong var så annorlunda jämfört med deras.
– Det gick bra på träning och så fick man spela och sedan blev det fler och fler minuter varje match. Därifrån så växte man ju in i det helt enkelt.

Det måste ha varit häftigt att få visa upp sig på en sådan nivå.
– Verkligen! Jag tror aldrig att jag hade spelat inför mer än 100 personer på läktarna tidigare så det var väldigt stor skillnad. En riktigt häftig upplevelse.

”FICK DÅLIGT SJÄLVFÖRTROENDE”

Timrå förlorade dock kvalet och åkte ner i Hockeyallsvenskan. 

Nielsen skrev då ett nytt kontrakt med Medelpadsklubben och skulle på allvar slå sig in på seniornivå för första gången. Debutsäsongen som senior blev dock verkligen inte vad han själv eller Timrå hade hoppats på. 

Den unge backen fick lite speltid inledningsvis och i mitten av säsongen petades han från Timrås matchtrupp. 

– Jag var ju lite småskadad där i början och sedan var det en jävla uppförsbacke. Det är svårt, man spelade inte så jäkla bra när man kom tillbaka och då fick man mindre istid och så kändes det aldrig som att man hittade tillbaka. Jag fick väl dåligt självförtroende där nästan direkt från säsongsstarten, säger Nielsen om tunga tiden i Timrå. 

Gustav Nielsen gjorde oväntad succé i SHL-kvalet 2019. Gustav Nielsen gjorde oväntad succé i SHL-kvalet 2019. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Skadan var dock inget som påverkade honom alltför negativt. I stället menar Hudiksvallskillen att det helt enkelt bara var spelet som inte stämde. 

– Jag vet att jag missade två försäsongsmatcher med skadan. Det var väl bara lite strul i början, jag ska väl inte skylla på skadan direkt. Det gick bara tufft i spelet i början och sedan hade jag svårt att hitta tillbaka.

Var du besviken över att du kanske inte riktigt fick den chansen i Timrå som du hade förväntat dig? 
– Nja, jag känner mer besvikelse över att jag inte presterade på rätt nivå. Har man stukat självförtroende och aldrig lyckas få tillbaka då det är det ju tufft. Men jag kan inte säga att jag är besviken på Timrå direkt. Situationen blev inte bra helt enkelt.

Hur var den för dig under den här tiden i vintras?
– Det var jättetufft, såklart. Väldigt tufft, det var jävligt mycket mörker faktiskt…
– Men någonstans så måste man ju fortsätta jobba, det går ju inte att bara lägga sig ner och dö. Det gällde att fortsätta jobba och försöka bli bättre varje dag även om det kanske inte gick som man hade tänkt.

UTLÅNINGEN BLEV VÄNDNINGEN

Den 20 januari meddelade dock Timrå att Gustav Nielsen lånas ut till allsvenska konkurrenten Almtuna där han skulle få mer istid. 

Det blev vändningen för den unge backen. 

– Där tycker jag att jag hittade självförtroendet igen. Det blev bättre för varje match som jag var där. De tog emot mig på ett jäkligt bra sätt. De visste att jag hade ett stukat självförtroende och att det inte var mitt bästa jag, ändå vågade de ge mig speltiden som jag behövde.
– Då fortsatte det och blev bättre och bättre i varje match. Till slut började jag känna igen mig själv igen och jag blev den jag ville vara.

Det återupphittade självförtroendet gjorde också att det gick bättre på isen för Nielsen som fick en stor roll i Uppsalalaget. 

– Det kändes som att man fick släppa lös lite. Jag var kanske inte lika spänd när jag väl fick speltiden jag behövde. Jag kände mig lite mer trygg med tanke på det förtroendet jag fick och känslan jag fick av Almtuna med tanke på att de visste att jag inte så bra som jag hade varit i SHL-kvalet. De visste att jag var stukat och att det fanns en del som vi behövde jobba med innan jag kom upp på nivå igen.

Du låter väldigt tacksam över att du fick komma till Almtuna.
– Absolut, det var superviktigt för mig. Jag är riktigt glad att de gjorde som de gjorde och jag tyckte att de skötte allt på ett väldigt proffsigt sätt och behandlade mig bra.

Med tanke på att du trivdes så bra där, var det då aldrig aktuellt att spela där nästa säsong igen?
– Jo, det fanns absolut på tapeten men det var mycket som spelade in. Jag ville ju vara där men samtidigt så ändras saker och ting. Till slut kändes det som att Västervik var mitt bästa alternativ.
– De bytte ju även tränare där i Almtuna och det är ju de som jag jobbade med mycket förra säsongen så det blev ju lite speciellt där när de försvann.

I Almtuna hittade Gustav Nielsen sitt självförtroende igen.I Almtuna hittade Gustav Nielsen sitt självförtroende igen.Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Just det, under torsdagen den här veckan presenterades Gustav Nielsen av småländska Västervik där han kommer att få spela allsvensk hockey nästa säsong. 
Hur kom det sig då att det blev just Västervik i stället för Almtuna eller något annat alternativ? 

– De kom in relativt sent ändå men visade väldigt stort intresse direkt. Det har ju varit lite diskussioner fram och tillbaka och det har ju dragit ut på tiden med corona, allt tar ju längre tid än vanligt nu.
– De visade stort intresse för mig. Det är en bra klubb och det är många unga spelare som har vuxit fram och utvecklas där. Det har fått upp några spelare i SHL. Det kändes som ett bra val med tanke på hur man har sett att de utvecklar spelare.
– Det är kul att man vet vart man hamnar och bara kan fokusera på Västervik. Nu har man något att se fram emot.

”MÅSTE KUNNA LITE PÅ MIG SJÄLV MER”

Nu hoppas 21-åringen kunna bygga vidare på spelet från tiden i Almtuna. 

– Det är det som är tanken i alla fall. Att komma in där nu efter sommaren och ledigheten när man har rensat skallen så känns det som att man kommer tillbaka starkare.

Han hoppas även kunna få en lika stor roll på Västerviks blålinje. 

– Jag vill spela så mycket som möjligt i båda delarna av isen, helt enkelt. Jag vill kunna spela i alla spelformer och starta i offensiva situationer samt defensiva. En spelare man hela tiden kan lite på helt enkelt.

Vad känner du att du behöver jobba på eller utveckla nästa säsong? 
– Jag tycker att jag måste jobba med lite allt möjligt. Först och främst måste jag kunna lita lite mer på mig själv. I och med att jag hade ett stukat självförtroende förra säsongen så vågade man väl inte riktigt spela ut heller. Tror man inte på sig själv, då kan det bli mycket fel. Det är väl det jag har lärt mig mest av och det är även något jag ska jobba vidare med.

För Nielsen är det viktigt att jobba med sig själv och känna sig självsäker i sina egna färdigheter innan han börjar fila på detaljer i spelet. 

– Jag ska våga lita på mig själv igen. Allt annat kommer ju med tiden också. När man vet hur man själv ska spela, hur tränarna vill att du ska spela och hur laget ska spela, då kan man titta mer på detaljer.

Gustav Nielsen ska åka ner till Västervik inför att deras säsong börjar den 1 september. Det kommer att bli en ny utmaning för honom och talangen ser fram emot äventyret. 

– Det är ju många i sin egna ålder så det ska bli superroligt att komma ner dit och träffa alla. Det är väldigt många nya också som jag inte träffat tidigare så det ska bli extra kul att lära känna alla, avslutar han. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 13 maj
15:20 USA - Lettland VM
15:20 Frankrike - Slovakien VM
19:20 Finland - Norge VM
19:20 Tyskland - Kanada VM
01:00 Pittsburgh Penguins - New York Rangers NHL
01:30 Washington Capitals - Florida Panthers NHL
lördag 14 maj
03:30 Dallas Stars - Calgary Flames NHL
11:20 Danmark - Kazakstan VM
11:20 Sverige - Österrike VM
15:20 Schweiz - Italien VM
15:20 Tjeckien - Storbritannien VM
19:20 Slovakien - Tyskland VM
19:20 Lettland - Finland VM
22:30 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
söndag 15 maj
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
11:20 Italien - Kanada VM
11:20 Norge - Storbritannien VM
15:20 Frankrike - Kazakstan VM
15:20 Österrike - USA VM
19:20 Danmark - Schweiz VM
19:20 Tjeckien - Sverige VM
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
måndag 16 maj
03:30 Calgary Flames - Dallas Stars NHL
15:20 Lettland - Norge VM
15:20 Slovakien - Kanada VM
19:20 Finland - USA VM
19:20 Frankrike - Tyskland VM
tisdag 17 maj
15:20 Tjeckien - Österrike VM
15:20 Italien - Danmark VM
19:20 Sverige - Storbritannien VM
19:20 Schweiz - Kazakstan VM
onsdag 18 maj
15:20 Norge - Österrike VM
15:20 Frankrike - Italien VM
19:20 Finland - Sverige VM
19:20 Schweiz - Slovakien VM
torsdag 19 maj
15:20 Storbritannien - USA VM
15:20 Tyskland - Danmark VM
19:20 Tjeckien - Lettland VM
19:20 Kanada - Kazakstan VM
fredag 20 maj
15:20 Tyskland - Italien VM
15:20 Storbritannien - Finland VM
19:20 Lettland - Österrike VM
19:20 Kazakstan - Slovakien VM
lördag 21 maj
11:20 USA - Sverige VM
11:30 Danmark - Frankrike VM
15:20 Kanada - Schweiz VM
15:20 Österrike - Finland VM
19:20 Italien - Slovakien VM
19:20 Norge - Tjeckien VM

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten