FRAMTIDENS DAMKRONOR
Ida Karlsson.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Framtidens Damkronor

Här kommer nästa talang fostrad i "hockeybyn"

ANNONS

En makalös säsong avslutades med SDHL-debut för 16-åriga Ida Karlsson.
Nu tar den skickliga backen steget över till Leksand på heltid.
– Förhoppningsvis kommer jag få speltid i SDHL och bidra med någonting bra där, säger Karlsson till Hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

”MVP” i damernas första TV-pucken, U18-landslagsdebut, JVM-spel och debut i SDHL. Det var med andra ord en händelserik säsong för 16-åriga Ida Karlsson. Backen, som även spelade U16-hockey med killarna i Avesta senaste säsongen, kommer givetvis från lilla Skogsbo i utkanten av Dalarna. Ett Skogsbo som numera har tre spelare med i SDHL. Dom två andra är som bekant Hanna Sköld (Leksand) och Maja Nylén Persson (Brynäs).

– Vad som gör hockeyn speciell i Skogsbo? Det är en bra fråga, säger Ida Karlsson med ett leende då vi träffar henne i solen utanför Tegera Arena i Leksand.
– Det är en vanlig liten klubb, men dom flesta där börjar i tidig ålder på skridskoskola så jag tror att hockey är ganska populärt där.
– Anledningen till att jag började var att min syster, Alva, gick på Tre Kronors skridskoskola. Hon är tre år äldre än jag. När hon gick där blev jag också ditsläpad. Sedan blev jag fast.

Ida Karlsson.Ida Karlsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

BRYNÄSSTJÄRNAN - DEN STORA FÖREBILDEN  

Spelar Alva också ishockey?
– Nej, hon spelar bara fotboll i Avesta. Jag slutade med fotboll till den här säsongen. Jag var inte så bra utan det var typ för att hålla igång på sommaren som jag spelade.
– Sedan har jag hållit på med skidor (alpint) också och faktiskt tävlat mot Tuva Kandell när vi var små. Hon var duktig på skidor och jag slutade tidigare än henne.

Vem vann när ni tävlade?
– Det var nog hon som drog längsta strået, skrattar Ida Karlsson.

Vilka förebilder hade du inom hockeyn?
– Maja Nylén Persson. Jag tycker om hennes sätt att spela, hon känns lugn på isen. Sedan är hon dessutom från Skogsbo. 

Kan du se likheter mellan er i spelstilen?
– Kanske lite. Vi är båda högerskyttar, men hon är nog lite lugnare i spelet än mig. Jag behöver hitta lite mer lugn.
– Jag spelade lite med hennes bror Simon i Avesta. Sedan har hennes pappa varit coach för oss i Stålbucklan. 

När Maja Nylén-Persson får höra att hon är Ida Karlssons förbild blir hon givetvis glad. 

– Vad kul. Ida är en jättetalang, hon är en grym skridskoåkare med ett bra skott och teknik. Hon har alla möjligheter att bli hur bra som helst, säger landslagsbacken. 

Maja Nylén Persson.Maja Nylén Persson.Foto: Ronnie Rönnkvist

SKOGSBO - EN RIKTIG "HOCKEYBY"

Det är inte bara ovan nämnda spelare som kommit från Skogsbo och sedan lyckats i sina karriärer. Nicklas Lidström känner vi alla till väl liksom tidigare stormålvakten Stefan Lunner. Lägg därtill Nils Åman och Alexander Lundqvist som spelar i Leksand. Den sistnämnde ska som bekant ut på lån till Hockeyallsvenskan. Malte Eriksson hittar vi i Vita Hästens J20, Viktor Hurtig i Västerås J20 och så vidare. Raden av talangfulla spelare från skogsbo kan göras lång. 

– Dom flesta är lite äldre än mig så jag har inte spelat med dom, men det har blivit att jag vill bli lika bra som dom. 

Ida Karlsson har också träffat Nicklas Lidström i Västerås. 

– Min systers bästa kompis, Nicklas är morbror till henne så vi har varit och hälsat på hos honom i Västerås. Det var coolt och han bor i ett väldigt fint hus. Alla vet att han är från Skogsbo så det är lite speciellt.

När gick du över för att spela med Avestas killar?
– Man börjar i ungdomslagen i Skogsbo. I U14 hoppar man upp till Avesta eftersom det då tar slut i Skogsbo. Det kändes rätt naturligt eftersom alla går dit.
– Några år i Skogsbo gick jag ner och spelade med 05:orna eftersom det kändes bättre för mig just då. När jag hoppade upp till Avesta gick jag tillbaka och spelade med 04.orna. 

Blev det en stor kontrast då du kom till Avesta?
– Nej, men det kom in några nya. Samtidigt hade jag spelat med dom flesta innan jag gick ner till 05:orna. Jag fick absolut också respekt från killarna. Dom har varit jättesnälla, vilket har varit tur för mig.
– Jag har hört om vissa tjejer där killarna varit taskiga, men under åren har killarna i Skogsbo och Avesta stått upp för mig. 

SDHL-DEBUTERADE IFJOL: "LITE ANNORLUNDA"  

Senaste säsongen inledde Ida Karlsson i Avestas U16, men dubblerade det med spel för Leksand i SDHL. 

– Det var i slutet av säsongen som Lars (Stenmark, tränare Leksand) hörde av sig. Jag åkte upp hit för att träna lite och det fungerade bra. Det här var i vevan när många backar var skadade. Då fick jag chansen.
– Jag minns att jag var väldigt nervös, men det var kul och aldrig några problem att komma in i laget. Alla var jättesnälla och det är ett bra gäng. 

Hur var det att få chansen att debutera i SDHL?
– Det var lite annorlunda, men kul. Jag fick ta bort det fysiska spelet, men samtidigt gick det fortare än i U16 hemma i Avesta.
– Första matchen där jag fick chansen var hemma mot Modo. Jag var nervös och jag tror att jag aldrig spelat så dåligt. Jag var rädd för att göra bort mig, vilket jag också gjorde. 

På vilket sätt?
– Det var som att jag fick hjärnsläpp och inte visste vad jag skulle göra. Lars sa inte så mycket, men i resten av matcherna gick det bättre.  

Ska du dubblera även nästa säsong?
– Jag tror att jag ska spela i SDHL, men jag har inte skrivit något kontrakt med Leksand ännu. Sedan kanske det även blir någon juniormatch med andralaget under säsongen.
– Jag har kommit in på gymnasiet här i Leksand, på ekonomlinjen och ”HG” (hockeygymnasiet), men jag vet inte riktigt i vilket lag jag kommer spela den här säsongen. Jag vet inte riktigt heller när det kommer skrivas ett kontrakt. 

För Hockeysverige.se förtydligar Leksandtränaren Lars Stenmark situationen.

– Hon har kontrakt. Ett HG-kontrakt och sedan ska hon få sitt SDHL-kontrakt under veckan, säger han.

Ida Karlsson.Ida Karlsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

JVM - EN VIKTIG LÄRDOM  

Ida Karlssons säsong kan betecknas som ett nationellt genombrott på juniorsidan, men hon fick även mäta sig internationellt. Bland annat genom spel i junior-VM.  

– Det var otroligt kul och vi var ett jättebra gäng med snälla och duktiga tjejer. Samtidigt var det bra fart på matcher.
– Runt om var det något annat än vad jag var van vid. Vakter som stod och kollade att man hade den här brickan med sig. Jag glömde den en gång och då blev jag stoppad av några stora killar, säger Ida Karlsson med ett leende.
– På isen var det mycket fart och jag tycker om att spela när det är fart och då jag får åka mycket skridskor. Matcherna, jag var nervös då också. Det jag måste träna på är att kunna släppa det där och spela mitt spel. Jag känner att jag hade kunnat prestera bättre. 

En av säsongens höjdpunkter, kanske hela karriärens, för Ida Karlsson var den första TV-pucken som spelats på damsidan. Dalarna vann turneringen och 16-åringen från Skogsbo utsågs till hela turneringens bästa spelare. 

– Den turneringen var helt okej (skratt). Vi var ett jättebra gäng och dom flesta som var med hade varit med i Stålbucklan året innan och några även året innan det. Vi kände varandra väl. Sedan var det även med några nya tjejer som också kom in bra i gänget.
– Jag gjorde någon intervju i TV efter att vi vunnit mot Stockholm där jag råkade svära (skratt), ursäkta mig. Det var något nytt, men också väldigt kul. 

Sedan får du pris som bästa spelare i hela turneringen…
– Stämmer. Det var otroligt kul att få en bekräftelse på att jag gjort någonting bra. Jag blev överraskad eftersom dom först utsåg bästa back. Det vann Mira Jungåker från Småland. Jag tänkte ”kul för henne” och visste inte att det var något MVP-pris. Att sedan få det priset var ganska coolt. 

GLÄNTAR PÅ COLLEGE-DÖRREN  

Nu kommer Ida Karlsson lämna Skogsbo för en tid och istället flytta upp till Leksand. 

– Ja, så blir det. Den 16:e augusti kommer jag flytta till Leksands Strand och bo i en liten stuga där. Det ska bli spännande och vi får se hur mycket mat jag behöver laga. 

Är du bra på att laga mat?
– Nej, jag är kass på det, skrattar Ida Karlsson. 

Vilka förväntningar har du på kommande säsong?
– Förhoppningsvis kommer jag få speltid i SDHL och bidra med någonting bra där, lite assist, men även något mål om jag har tur. 

Finns junior-VM med i tankarna?
– Absolut. Förhoppningsvis får jag chansen att komma med dit, säger Ida Karlsson som inte heller är helt främmande för collegespel.
– Jag har inte tänkt så mycket på det, men jag tror att det skulle vara kul och något jag vill göra. Fast då måste jag ju prata engelska också, avslutar 16-åringen med ett skratt. 


TV: NHL:s mest uppmärksammade bloopers - från slutspelskvalet

FAKTA

Fem snabbfrågor med Ida Karlsson

  • Vilken är bästa låten just nu?
  • – Det skiftar mycket beroende på vilket ”mood” jag är i, men just nu Loverman med Mwuana. Den blir jag peppad av.
  • Favoritdryck till maten?
  • – Vanlig jordgubbssaft. Helst mormors.
  • Sista du gör innan en match?
  • – Jag hade saker för mig förra säsongen, men nu försöker jag släppa det. ”Om jag hade dom här strumporna förra matchen och vi vann måste jag ha dom i nästa match också” Nu måste jag inse att det går att spela ändå.
  • Vem hörs mest i Leksands omklädningsrum?
  • – Förra säsongen, Wilma Johansson hörs. Hon är rolig och gör att vi får ett gott skratt.
  • Vart i Avesta/Skogsbo trivs du bäst?
  • – Ishallen eller hemma.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL