TALANG 2020
Jacob Rhodin.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Nu kommer nästa generation Rhodin

Pappa Thomas är firad legendar i Färjestad.
Men det är inte i Färjestad som sonen Jacob försöker göra sig ett namn. I stället går han sin egen väg i Leksand.
– Jag får ibland fortfarande höra att jag lever på farsan, varför jag får spela och vart, men det är inget jag bryr mig om, säger 18-årige Jacob Rhodin till Hockeysverige.se.

LEKSAND (Hockeysverige.se)

Idag rullar serien Talang 2020 vidare med ett besök i Tegera Arena. Alltså den arena som Leksand har som sin hemmafästning. Den vi träffar idag är Jacob Rhodin. En spelare som man kan tycka borde hålla till i Löfbergs Arena. 

Varför? 

Jo, hans pappa är ingen mindre än fyrfaldiga svenska mästaren Thomas Rhodin. Men det var faktiskt inte i Färjestad som Jacob Rhodin inledde sin karriär. 

– NIK Karlstad, Nor IK är min moderklubb. Det ligger i Vålberg 20 minuter från Karlstad, berättar 18-åringen då vi ses utanför Tegera Arena samtidigt som Leksands sportchef Thomas Johanssons son, Anton, morsar på oss från håll.
– Det var där som flera av mina andra kompisar som jag sedan spelade med i Färjestad började. Vi hade ett ganska bra lag i NIK Karlstad. Jag spelade där fram till det att jag gick i femman eller sexan. Nästan alla från det laget bytte då till Färjestad. Vi blev då två lag i Färjestad. Färjestad grön och Färjestad vit.
– Nor har ändå producerat ganska många bra spelare som exempelvis (Jonas) Brodin. Även Linus Fröberg har varit med och spelat några matcher för Nor IK. Nu heter klubben NIK med då hette dom Nor IK Tigers.

Vad var anledningen till att du började där och inte i Färjestad?
– Det var nog mest för att mina närmsta kompisar som bodde på Råtorp gick till NIK. Då kände jag inte heller någon i Färjestad. 
– Jag lirade där under ganska många år och var även då målvakt under fyra år. Jag slutade som målvakt då jag gick i fyran

Varför slutade du som målvakt?
– Jag tyckte inte att det var så kul längre, skrattar Jacob Rhodin.
– Om jag var bra? Det får du fråga andra om, men jag var nog okej.

Jacob Rhodin.Jacob Rhodin.Foto: Ronnie Rönnkvist

BODDE I SCHWEIZ  

Leksandsforwarden är född i Sverige, men bodde under första åren i Schweiz där hans pappa spelade för bland annat Fribourg-Gottéron tillsammans med Mikael Karlberg. En tid han givetvis inte minns mycket av idag.

– Jag bodde två år i Schweiz, men jag har faktiskt inte något minne av det alls. Det jag kommer ihåg är att jag inte kunde gå på dagis där eftersom jag inte fattade vad dom sa. Så mycket mer vet jag inte eftersom jag var så pass liten.
– Första gången jag åkte skridskor kan ändå ha varit där nere, men första gången jag kommer ihåg var på någon hockeyskola i Forshaga. Sedan kan jag, som sagt var, varit på is innan. 

Hur har du påverkats av att pappa var hockeyspelare?
– Jag vet faktiskt inte. När vi är tillsammans snackar vi inte så jättemycket om hockeyn. Vi försöker snacka om andra grejer, men det är klart att jag påverkats av det.
– Jag får ibland fortfarande höra att jag lever på farsan, varför jag får spela och vart, men det är inget jag bryr mig om. Det har mer bara motiverat mig genom mina år. Klart att han såklart har en del i varför även jag började spela hockey. 

Hur minns du första gångerna du sprang runt i Färjestads omklädningsrum?
– Jag kommer inte ihåg så mycket därifrån, men jag har en bild då jag har på mig farsans grejer i omklädningsrummet, skrattar 18-åringen. 

Pappa Thomas Rhodin spelade en säsong 2009/10 i Leksand, men då spelade Jacob Rhodin kvar i NIK Karlstad. 

– Jag var bara här och hälsade på eftersom jag bodde och gick i skola i Karlstad. Vi var här under några helger då och då. Jag hade ju grejer hemma att hålla koll på. 

Pappa Thomas i Leksands färger.Pappa Thomas i Leksands färger.Foto: Rickard Nilsson/Bildbyrån

Säsongen 2017/18 fick han vara med om att vinna U16 SM-guld efter att besegrat Frölunda med 7-5. Ett Frölunda som för övrigt hade jättetalangen Lucas Raymond i laget. Färjestad hade i semifinalen slagit ut ett Djurgården med Alexander Holtz i laget. Färjestad vann med 9-4 och Holtz gjorde för övrigt Djurgårdens alla fyra mål. 

– Det var kul och vi hade ett bra lag med riktigt bra spetsar i offensiven, men vi hade även spelare som hade koll på det andra, defensiven och grejer.
– Sedan tror jag inte alla från början trodde att vi skulle vinna SM-guld. Innan Scandinavium Cup trodde nog många att vi knappt skulle vinna några matcher, men väl där började vi tro på det och sedan gick vi hela vägen. Det är nog största jag varit med om som hockeyspelare. 

LÄMNADE KARLSTAD: "BARA ATT STÄLLA IN SIG PÅ ATT FLYTTA"  

Efter succén med SM-guldet valde Jacob Rhodin att lämna Färjestad för spel i Leksand. 

– Jag kom aldrig in på hockeygymnasiet i Karlstad. Jag hade även sökt hit till Leksand och till några klubbar ytterligare. Sedan var jag på ett möte där jag fick reda på att Leksand ville att jag skulle komma hit och träna. Jag åkte hit en vecka efter.
- Det här var på en lördag. På måndagen fick jag reda på att jag var klar för att spela här. Då var det bara att ställa in sig på att flytta hit. 

Påverkade det något att pappas tidigare lagkompis och nära vän från Schweiz, Mikael Karlberg, jobbade i Leksand?
– Jag visste knappt om att han var här. Självklart visste jag att han var inom klubben, men jag pratade inte med honom innan.
– Vi hade inte heller någon stor relation innan och jag kände inte honom så bra, men nu har vi snackat en del då jag varit här under två år. 

Hur tänker du kring att du inte blev intagen på hockeygymnasiet i Karlstad?
– Egentligen var det inte någon stor besvikelse. Jag var faktiskt lite sugen på att byta miljö och prova på en ny klubb. Just då kanske jag ändå hade velat stanna kvar och bo hemma och så vidare.
– Idag tycker jag bara att det varit bra för mig att flytta och lära mig att bo själv. Leksand är också en bra ort att bo på. Det är inte jättestort, men en bra början på ensamlivet. 

Hur har första två säsongerna varit?
– Både bra och dåligt. Allt utanför tycker jag har varit jättebra. Skolan har varit bra och jag fått bra kompisar så jag trivs verkligen väldigt bra.
– Första säsongen tycker jag ändå kändes ganska bra och jag spelade min roll bra. Det var rolig säsong. Vi spelade bra och tog oss till slutspel.
– Däremot var andra säsongen lite tyngre. Det gick inte vägen för vare sig laget eller mig. Självklart blev det då lite mindre kul eller vad man ska säga. Vi lyckades till slut ta oss till slutspel, men efter en match var ändå säsongen över.

Jacob Rhodin.Jacob Rhodin.Foto: Ronnie Rönnkvist

"HADE FÖR HÖGA FÖRVÄNTNINGAR PÅ MIG SJÄLV"

Vad tror du själv var anledningen till att du inte kom upp till den nivån du önskade?
– Jag vet inte riktigt, men jag tror att jag hade för höga förväntningar på mig själv. När jag i början inte uppnådde dom förväntningarna blev det att jag fick ett dåligt självförtroende.
– Jag tror att det var just att jag fick ett dåligt självförtroende som gjorde att det inte gick bra. Det gäller att jag tror på mig själv, vet att jag kan och vågar göra grejer. Jag får inte bli för fyrkantig.
– Idag känns det som att mitt självförtroende är bättre. All träningen på sommaren har varit jättebra och jag känner mig bättre förberedd än jag gjorde inför förra säsongen. 

Vilka förväntningar har du på kommande säsongen?
– I första hand tror jag att det kommer bli en rolig säsong. Jag vill ta en stor roll på ett bra sätt, få boxplay tid, men även stå framför kassen i powerplay, vara bra för laget och hela tiden vara jobbig att möta.
– Jag vill kunna lägga till den spetsen att vara bra framför mål och att få speltid i den formen. 

Gillar du att sticka in näsan där det hettar till?
- Mina favoritspelare är inte som alla andras som har (Connor) McDavid och dom här. Jag gillar mer spelare som är jobbiga att möta. Lite hårdare spelade spelare som Brad Marchand som är bra på sin grej, men även är en skicklig spelare. Spelare som gillar att göra motståndarna lite arga, vilket jag tycker är kul.
- Det är också så jag med försöker spela, göra allt för laget, gå in i tuffa situationerna och lite sådana grejer, avslutar Jacob Rhodin.


TV: Trailer för filmen Odd Man Rush

FAKTA

Fem snabbfrågor med Jacob Rhodin

  • Bästa Färjestadsspelare genom tiderna?
  • – Håkan Loob. Han gjorde väldigt mycket mål och var väldigt bra.
  • Vilket semestermål får man inte missa i Leksand?
  • – Att äta på Mitti grillen. Det är god mat där.
  • Vilken favoritmat har du?
  • – Det är nog hamburgare och pommes frites.
  • Favoritdryck?
  • – Sprite. Det är den läsk jag alltid druckit och gillat.
  • Är du morgon eller kvällsmänniska?
  • – Mer av en kvällsmänniska även om jag blivit mer morgonmänniska då jag bott här och gått upp tidigt.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 22 maj
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
torsdag 26 maj
01:00 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten