Josefin Bouveng.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SDHL 1

”Inställd på ett miljöombyte – vill ta nästa steg”

ANNONS

Josefin Bouveng skulle egentligen ha korsat Atlanten för spel i den amerikanska collegeligan. 
I stället gör Coronaviruset, Covid-19, att hon tvingas stanna i Sverige. Då väljer hon Brynäs – och nobbar Djurgården.
– Jag såg Brynäs som en bra möjlighet, säger 19-åringen till hockeysverige.se.

Som ni igår kunde läsa på hockeysverige.se kommer inte talangen Josefin Bouveng åka över för att spela collegehockey nästa säsong då pandemin Covid-19 ställer till det då det handlar om inresetillstånd e t c. Tanken var att hon skulle spela och gå i skola på Princeton University, men istället kommer Bouveng spela för Brynäs kommande säsong. 

– Som det såg ut kunde jag inte få något visum till USA. Jag skulle inte heller få vara där hela året och framförallt inte när det skulle spelas någon ishockey. Det enda alternativet var att sitta hemma med datorn online ett helt år utan att få spela i SDHL eller någon ishockey. Jag brinner för ishockeyn så det var aldrig något alternativ för mig, berättar Josefin Bouveng för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag har ansökt att få skjuta på det och fått det beviljat. Så som det ser ut nu kommer jag åka över nästa höst istället.

Är det en besvikelse eller hur känner du kring det?
– Det här är inget som någon varit med om tidigare så det är bara för mig att anpassa mig till det som händer runt om i världen. Som det ser ut får jag, som sagt var, åka till college nästa år. Istället får jag en ny utmaning här, vilket känns jättekul. På så vis är jag inte besviken.

Varför föll valet på Brynäs?
– Jag tycket att det utifrån synts att Brynäs satsar mycket på tjejerna. Jag har nu fått en inblick i deras verksamhet och den känns seriös samtidigt som jag tror det är en bra miljö att utvecklas och ta nästa kliv i. 

”VILL HA EN LEDANDE ROLL”

Vad vet du om klubben och det jobb man gör kring damhockeyn?
– Som jag sa syns det verkligen att Brynäs satsar. Under den lilla tiden jag varit med känns det också väldigt seriöst och kul.
– Vi startade upp träningarna idag och mina intryck är att vi har en ganska stor trupp. Jag känner några i laget sedan tidigare, vilket alltid är skönt och roligt. Det även kul att träffa och lära känna nya lagkompisar och jag tycker att det känns som vi har ett riktigt bra lag.

Du kommer från Vassunda drygt 12 mil från Gävle, vad vet du om hur det kan vara att bo i din nya hemstad?
– Jag vet egentligen inte så jättemycket mer än att det är en stad men lite mindre än Stockholm. Vi får se, men jag hoppas att jag ska trivas. 

Varför blev det inte Djurgården?
– Jag trivdes väldigt bra i Djurgården och mina tre säsonger där har betytt mycket för mig. Nu var jag inställd på ett miljöombyte och ville ta nästa steg. Då såg jag Brynäs som en bra möjlighet till det. 

Josefin Bouveng i Djurgårdströjan.Josefin Bouveng i Djurgårdströjan.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Hur ser din målbild ut för kommande säsong?
– I Brynäs, mitt huvudmål där är att utvecklas varje dag och ta steg hela tiden. Sedan vill jag såklart ha en ledande roll och vara med och bidra både framåt och bakåt, men också i viktiga lägen. 

”SATSAR MOT LANDSLAGET”

Och landslagsspel?
– Landslaget är något jag tycker är väldigt häftigt och också har som mål. Det är självklart något jag satsar mot.
– Givetvis vill jag dels göra bra ifrån mig i Brynäs, men jag ser också Brynäs som en möjlighet att ta nästa steg så jag kan ta mig in i landslaget och bidra där. 

Du gjorde en turnering med Damkronorna förra säsongen, vad har spel i den internationella hockeyn på högsta nivå betytt för din utveckling?
 Precis som du säger var det kul att testa på internationell hockey på högsta nivån. Jag tycker det var jätteinspirerande och något jag kommer jobba hårt för att få göra mer, avslutar Josefin Bouveng. 

Josefin Bouveng har spelat tre JVM och var med i det silverlag som under förbundskaptenen Ylva Martinsen vann ett silver 2018. Dessutom fick hon testa på spel i Damkronorna senaste säsongen. En säsong där hon var bästa tekare i hela SDHL. TV: På besök hos Zamboniförarna i Madison Square Garden

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL